onsdag 26. april 2023

Kristin Harila topper Shishapangma, mangler en topp over 8000 meter og svarer på noen krevende beskyldninger


Kristin Harila har toppet sin 13 topp over 8000 meter med bestigningen av Shishapangma. Dette er en av de to toppene som hun ikke fikk visum og tillatelse til å klatre i fjor høst av kinesiske myndigheter da hun prøvde å klatre alle 14 toppene på under et halvt år og bli den i verden som hadde gjort det raskest. Hun prøver igjen i år, og mangler bare Cho Oyo for å bli den første norske til å klatre alle 14 toppene over 8000 meter. 
"Det har vært en veldig, veldig lang og hard tur opp til toppen", sier hun i det korte lydopptaket som ble lagt ut på hennes intagramprofil i dag morges. 

Mens hun var på vei opp fjellet, så fikk hun også en krevende beskyldning i fanget som hun må håndtere når hun kommer ned fra fjellene igjen. For på denne siste ekspedisjonen klatret hun ikke med de to faste sherpa-klatrerne som hun samarbeidet så tett med på de 12 bestigningene ifjor. Pasdawa Sherpa og Dawa Ongju Sherpa er ikke med til de to siste toppene, og uten at jeg er sikker på historien bak dette så ser det ikke ut til at de fikk visum og tillatelse fra kinesiske myndigheter og at Harila skiftet selskapet som hjelper henne med bestigningene. Dawa Ongju har skrevet på facebook hvor skuffet han er over dette, og dette er blitt formidlet videre av twitterkontoen Everest-today. Den kontoen formidler et veldig kritisk versjon av dette, og uten å ta med visumproblematikken, og dette igjen har ført til endel heftig kritikk av Harila for å svikte sine helt nødvendige partnere fra fjorårets bestigninger og uten at Harila har fått svart på anklagene. 

Jeg har ikke kjennskap nok til denne saken til å formidle så mye mer enn dette og Harila vil måtte svare på i ekspedisjons- og sherpamiljøet på toppen av et allerede eventyrlig krevende mål om å klatre og reklatre alle toppene over 8000 meter i løpet av 2023. 

Oppdatert 28.4: 
Harila har svart på beskyldningene i en instagrampost når hun nå er nede fra fjellet. Jeg gjengir posten her, og selv om jeg ikke kjenner saken spesielt godt så syns jeg hun svarer ut valgene sine på en grei måte. 



fredag 21. april 2023

Regine Storå beste norske i verdenscup i buldring i Japan

Regine Storå ble nummer 59 i verdenscupen i den første buldrekonkurransen som arrangeres i Japan denne helgen. Hun var en av tre norske utøvere. Ingrid Kindlihagen ble nummer 71 og i herreklassen ble Thilo Schröder nr. 63. Hannes Puman ble best av de nordiske med 27. plass. 

Det var en hard konkurranse for mange, og med et sterkt japansk innslag på hjemmebane. Ni i semifinalen i herreklassen er japanske. På plassene rundt Regine kom blant annet kanadiske Indiana Chapmann og sveitsiske Andrea Kumin og tjekkiske Eliska Adamskova. 

De tre norske skal også delta på neste ukes konkurranse i Sør-Korea



Arne Farestveit førstebestiger 8b+, 8b og 8a og repeterer Ondras 8c+ på Kvam

Arne Farestveit har hatt en ekstrem produktiv tid på Kvam hvor han har ryddet opp i prosjekter og gått den hardeste ruta på Norges største klatreklippe. I løpet av noen få aprildager førstebesteg han Harde takter, som han graderte 8b+ (9/9+), som går midt på hovedveggen av de hardeste rutene. 

Han repeterte også ruta Leoline extension, som er gradert 8c+ av førstebestiger Adam Ondra og som jo er selveste svennestykket på klippen. Den er tidligere repetert av Sogndals strongmen det siste tiåret, Jarle Kalland for ti år siden, Lars Ole Gudevang for ni år siden, Håvard Helgesen i 2020 og nå Arne Farestveit. 

Arne førstebesteg så Andre takt (grad 8b/9),  som er en linkup mellom to andre ruter ifølge scorecardet hans på 8a.nu. Han gikk også Pedagogen (grad 8a+), som er en forlengelse av Pedagogisk ørken. Det er alltid et spørsmålstegn ved linkup-er og forlengelser hvor mye mer det tilfører etablerte linjer, og jeg kjenner ikke disse rutene godt nok til å vite det ut over at beskrivelsene høres kule ut. Uansett imponerende innsats på få dager og Kvam har i enda større grad etablert seg som den største klatreklippen i Norge i antall ruter, og som en av de klippene med mange harde ruter – selv om det på det området gjenstår endel opp til Flatanger. 


 


torsdag 20. april 2023

Ragnhild Eriksrud leder grad 8b i Spania

Ragnhild Eriksrud har ledet Marroncita (grad 8b eller 9) i Oliana i Spania. 

Eriksrud, som bor i Trondheim, skriver i sin logging på 8a.nu at det var syv forsøk på tre dager, så det lover godt for formen framover også. 

Dette er hennes tredje rute på den graden, men kanskje den først fullt etablerte selvstendige ruta. Hun gikk i fjor Massih Attack, men der er det svært ulike vurderinger om graden, og for to år siden gikk hun ruta Satan med topp i potet, som er en slags variant eller linkup av andre ruter. 

Kombinert med et 20-talls ruter fra 9- og oppover gjør dette henne helt klart til en av kvinnene som har klatret mange harde ruter det siste tiåret, og spesielt de siste årene.

onsdag 19. april 2023

Vibeke Sefland topper Annapurna

Vibeke Andrea Sefland klatret sin femte topp over 8000 meter da hun besteg Annapurna 8091 meter for noen par dager siden. Hun fortalte om bestigningen på instagram, og den er omtalt på Explorersweb

Vibeke har tidligere klatret Everest og Lhotse i samme sesong, og vært på Makalu og Manaslu. Hun fyller 50 år i år, og er til daglig kaptein i forsvaret og har vært på mange utenlandsoppdrag. Jeg intervjuet henne for noen år siden til Tidsskrift for norsk alpinklatring, så der er det en større omtale av henne. 

Jeg tror dette er den tredje norske bestigningen av fjellet, etter at det som den siste 8000-meter toppen ble besteget av Håkon Åsvang i 2019 og av Kristin Harila i starten av hennes eventyrlige prosjekt for ett år siden. Det regnes som den kanskje vanskeligste og ikke minst mest risikable toppen over 8000 meter, selv om den er en av de lavere, på grunn av krevende snø og værforhold