torsdag 21. november 2024

Henning Eidsheim har friklatret Freerider på El Capitan

Henning Eidsheim har sammen med Vegard Lillebudal klatret Freerider på El Capitan i Yosemite i California, som en av få norske klatrere. Dette er en 900 meter høy rute med en grad på 8/8+ eller 8+ på den vanskeligste taulengden. Jeg tror dette er den andre norske bestigningen av ruta hvor alle taulengdene er gått i fri på topptau eller led. Martin Skaar Olslund og Thomas Meling gikk den i 2012 i et støt fra bakken hvor alle taulengdene ble ledet i fri av en av klatrerne. Henning skriver på instagram at han friklatret alle taulengdene på led eller på topptau i to forskjellige støt, så litt forskjell i stilen. 

Det finnes mange ulike stiler å klatre disse lange og krevende rutene på, fra å onsighte alt (som ingen har klart), å gå det på en dag, å lede alle taulengdene selv, at teamet leder alle taulengdene, at alle taulengdene gås i fri i et støt, eller at en av klatrerne går alt i fri på flere støt. 

Såvidt jeg vet er det bare to norske rene fribestigninger av El Capitan, ved siden av Freerider fra Olslund og Meling så gikk Sindre Sæther og Martin Skaar Olslund Golden gate-ruta i led fra bakken. I tillegg har flere lag vært nære på Freerider, blant annet Klaus Øiseth med et heng og Paula Voldner og Mari Augusta Salvesen som gikk mesteparten av ruta i fri. 

Vi må også inkludere vår svenskimporterte klatrer Erik Grandelius i denne oversikten, som gikk den i fri i et støt og nesten klarte den på en dag.

onsdag 20. november 2024

Embret Lien (54 år) leder Electric Avenue (grad 9-) trad

Tidligere i høst gikk Embret Lien Electric Avenue, den kanskje mest legendariske og ganske harde 9- ruta i Bohuslän sikret med egne sikringer. Dette er en av Embrets relativt få trad-bestigninger, og han er garantert også den eldste som har gått ruta og er enda en bekreftelse på at det går fint å klatre hardt i 50-årene bare man er godt nok trent. Ruta er en stram for graden, og er krevende å sikre på et viktig parti på ruta. Den er omlag 25 meter lang og med flere distinkte passaser med en god hvile og to ganske dårlige mellom krevende klatring før man klatrer inn i et hull på toppen. 

Alpin- og Himalaya klatrer Tormod Granheim med solo fotoutstilling

 

 

Tormod Granheim åpner sin første soloutstilling som fotograf på Galleri Daidda i Oslo 21. november. Motivene er svart-hvitt bilder fra fjellene hvor han har tilbrakt så store deler av livet som klatrer, skikjører og fotograf. Tormod startet som bratt skikjører i Alpene med mange spektakulære nedkjøringer der, Han ble verdenskjent da han i 2006 stod på ski ned nordveggen av Everest, på en tur da hans makker svenske Tomas Olsson mistet livet. Han har kjørt ned mange andre høye fjell over hele verden. og jeg tror eneste nordiske, klatreren som har besteget alle 82 toppene over 4000 meter i Alpene. For å ta et par høydepunkter, selv om det er bildene som taler for seg selv i denne utstillingen. 




torsdag 31. oktober 2024

Jo Nesbø (64 år) går enda en 8a-rute

Jo Nesbø står fram som en av de mest solide klatrerne i 60 år+ kategorien med en bestigning av Helios (grad 8a) på Kalymnos sist uke. 

Dette er hans andre rute på graden etter at han gikk Elephant i Thailand i januar 2023. 

Dette er hans to hardeste ruter ifølge scorecardet på 8a, og da begge gått i 60-årene. Jo har jo fått litt oppmerksomhet med sine anstrengelser for å gå 9-


onsdag 23. oktober 2024

Se Aleksei Jaruta gå Sveriges hardeste trad-rute (8c)

Svenske Aleksei Jaruta har gått enda en knallhard tradrute i Bohuslän. Førstebestigningen av Sammansvärjning på Koprkullen er gradert 8c, og er dermed den hardeste ruta i Sverige sikret med egne sikringer ved siden av ruta han også har etablert på Hallinden tidligere. Til sammenligning er det bare i Profilveggen i Jøssingfjor det finnes hardere tradruter i Norden, med en 9a, en 8c+ og flere 8c-ruter. 

Aleksei har dermed gått enda en knallhard rute, han har tidligere førstebesteget flere ruter opp til grad 8b+ i Bohus tidligere. Han har også førstebesteget en 8c+ på Torød for to år siden, den hardeste svenske førstebestigningen. Torød er sammen med Korpkullen er blant de nyutviklete klippene rett nord for Dingle som her etablert de siste årene. Han har også etablert den hardeste trad-ruta på Østlandet med sin direkteavslutning av Telemarksuiten på Gygrestolen i Bø, også grad 8b+

Korpkullen er en høy klippe med litt blandet steinkvalitet med et tjuetallsruter opp til 30 meter, og ligger like ved Gule Torsk passe rett ved motorveien.

mandag 21. oktober 2024

NM-oppsummering: Flatanger-klatrerne Sunniva og Leo vant NM i led

Sunniva Øvre-Eide og Leo Ketil Bøe levde opp til favorittstempelet og vant NM i seniorklassene i led i Bergen. Begge har ladet opp til NM med å gå harde ruter i Flatanger. 

På hjemmebanen Vestveggen ble Bergen klatreklubb beste klubb i antall medaljer og både Bergen og Trondheim fikk to gull hver. (Jeg lager en egen blogg om NM i paraklatring som selvsagt gikk samtidig. Bergen fikk medaljer i seks av åtte ledfinaler. Flere av de beste juniorene stilte i senior-klassene, så dermed var det litt mer åpen konkurranse i noen av juniorklassene. 

Sunniva Øvre-Eide vant seniorduellen mot Ingrid Kindlihagen, og så fikk Anne Ackre den litt mer åpne tredjeplassen med en sterk led tett opp motandreplassen. 17 år gamle Emmelie Conders visste også litt av nivået som har ført henne til internasjonale finaler, men var litt uheldig i et flytt og havnet på 4. plass. Mari Salvesen viste også at tradklatrere kan klatre på sport med en fin 5. plass, selv uten noen jammeriss i briljere på. 

Leo Bøe var en klar vinner av herreklassen, i hans første konkurranse på lenge, men oppskriften med å være en av verdens mest produktive utendørsklatrere med bestigninger av 9a og 9a+ ruter fungerte godt på hjemmebane innendørs. 

Ukrainske Leonid Osadchyi fra Trondheim klatreklubb tok sølv i finalen, men jeg tror ikke han ennå kan bli plassert i selve norgesmesterskapet. Per Ravlo-Caspersen tok tredjeplassen i finalen. 

I junior kvinner to Hanne Sofie Bjørn-Lian en veldig solid førsteplass, langt foran resten av finalen. I junior menn var det åpent siden de suverent beste stilte i seniorklassen, slik det også var i Buldre-NM. Scott Nordstrand kom likt med Lucas Sundt, men vant på kvalikkresultatet. 

I 16-17 årsklassen kom Lea König fra Trondheim klatreklubb klart lengst, foran Nora Gustad fra Drammen KK og kom like langt som vinneren i aldersklassen over. 

Gard Bang Paulsen fra Trondheim KK vant menn 16-17 år foran ett år yngre Håkon Kiperberg fra Bergen klatreklubb, og så sant det ikke ble gjort justeringer på finalerutene så kom han også endel lengre enn juniorklassen. 

I de yngste klassen 13-15 år vant Syver Nygard fra Kolsås Klatreklubb, slik han også gjorde i buldre-NM,  foran Elias N. v. Eijndthoven fra Bergen klatreklubb. 

Kristin Jendem fra Romsdal Tindegruppe vant kvinner 13-15 år, foran Virginia Vignal fra Bergen Klatreklubb, og hvis noen lurer på nivået på utøverne så gikk hun akkurat enda en 8a-rute utendørs. 

Oversikt over antall medaljer per klubb: 

Bergen klatreklubb: 2 gull, 3 sølv, 1 bronsje

Oslo klatreklubb: 1 gull, 3 bronsje

Trondheim klatreklubb: 2 gull, 1 bronsje

Kolsås klatreklubb: 1 gull, 2 bronsje

Drammen klatreklubb: 2 sølv

Romsdal Tindegruppe: 1 gull

Grenland klatreklubb: 1 gull

Haugaland klatrelag: 1 sølv

Våtedalen: 1 bronsje

Lillehammer: 1 bronsje

Tromsø: 1 bronsje

Arrangementet virket til å gå prikkfritt, som vanlig strålende organisert i det nærmeste vi kommer nasjonalanlegg. Rutene skilte i all hovedsak veldig bra og virket varierte og fine, med tydelige seksjoner slik vi også ser i internasjonale konkurranser. Og direktestreamen på direktesport var god, med god og opplysende kommentering av Edel Lemvik og Elise Frantzen Olsen. 

søndag 20. oktober 2024

Skadebibel fra Stian Christophersen



Stian Christophersen har laget en «klatrebibel» for skader, som ønsker å hjelpe klatrere å unngå skader, oppdage dem og behandle dem. 

Det er blitt en stilig og godt illustrert og designet bok som dekker de mest sentrale områdene innen klatring og forebygging, diagnostisering og oppfølging av skader. Stian skriver i starten at han ønsker å hjelpe helsepersonell og interesserte klatrere, så med to målgrupper er den prøvd laget i et relativt forståelig språk. 

Spesielt viktig er kanskje den første delen av boka som handler om forebygging av skader, med tanke på totalbelastning, for rask progresjon, for lite mat eller søvn eller restitusjon. Hvis flere hadde oppført seg i tråd med de gode anbefalingene så hadde kanskje færre klatrere blitt skadet. 
Når det kommer til skadene, så kan mange klatreren rope bingo når Stian tar for seg de vanligste skadene i fingre, albue og skuldre, og mange rammes også av skader i ankler, knær og hamstring. 
Det er også hundrevis av klatrere i Oslo-området som bestiller en time hos Stian når det med mer eller mindre ujevne mellomrom oppstår en skade. 

Dette er den tredje boka i Klatrebibel-konseptet. De to første har han laget med ungdomsklatrevenn og makker Martin Mobråten, hvor den første tar for seg trening, den andre er et sett med øvelser – og dermed passer det godt med en skadebok med tanke på Stians erfaring og posisjon som en slags «sjefsfysio» for mange i klatremiljøet, med sin solide trenerbakgrunn, sine førstebestigninger opp til 9a og konkurransebagrunn i mange år. 

Klatreskadebibelen tjener mye på å ha et stort format, med et helhetlig design, illustrasjoner og billedbruk som henger godt sammen med teksten og dermed gir en god helhetlig gjennomgang.

Dette er ikke den første norske boka som tar for seg klatreskader. Gudmund Grønhaug ga ut en solid bok om klatreskader for noen år siden mest beregnet på helsepersonell og trener, og kom med en oppfølger med Sterk og skadefri i 2022, som ser mer overordnet på trening og inkluderer skadeperspektivet. 

Så Norge er heldige med to markante toppklatrere og fysioterapeuter som deler av sin erfaring innen forebygging, skader og trening, og som er markante på hver sine måter internasjonalt. Stian er en svært erfaren trener som har fulgt opp landslaget og med utøvere som har vært i verdensklasse, er en formidler av rang, med blant annet en podcast på klatreskader med en engelsk fysioterapeut og regelmessig deltakelse på store podcaster og Youtube-produksjoner. 
Gudmund på sin side har med doktorgrad på området i større grad markert seg på forskningsområdet med med viktige bidrag i flere internasjonale publikasjoner og kongresser blant annet på forholdet mellom BMI (hvor tynn man er) og hvor utsatt man er for skader, men bidrar også i egne og andres sosiale medier på området. 

Så med tanke på at den viktigste regelen for å bli en god klatrer er å ikke bli skadet, så er det en svært verdifull investering å skaffe seg et godt oppslagsverk for å forebygge, oppdage og behandle skader og kunne trene seg opp igjen. Og der er vi heldige med så solide bidrag på norsk som vi har og nå med Klatrebibelen. Og så får alle oppfordres til å følge bokens ti klatreråd: 






onsdag 16. oktober 2024

Thilo Schröters fantastiske 8C+ førstebestigning i Lofoten. Bare ni buldre er gradert hardere i verden


Thilo Schröter har flyttet norsk buldring med sin bestigning av Tsunami (grad 8C+) nær Stamsund på Vestvågøy i Lofoten. Dette er med klar margin den hardeste bulderen i Norge og den hardeste gått av en nordmann. Og på de oppdaterte oversiktene over de hardeste bulderne i verden er det bare ni buldre som er gradert hardere, og det bare med en grad. Nå er det på denne oversikten registrert 57 buldre på 8C+ graden, så helt unikt er det ikke. Men det viser likevel hvor nærme Thilo er toppnivået i verden, og stort sett alle andre førstebestigere på dette nivået er verdensstjerner – noe også Thilo fortjener å være med sine mange harde førstebestigninger og repetisjoner. Det er bare et trettitalls klatrere som har førstebesteget buldre på disse gradene opp gjennom klatrehistorien. 

Det er også bare 72 klatrere i verden noensinne som har klatret 9A eller 8C+, viser denne gode listen.

Det kan hende dette er den norske førstebestigningen av en sportsrute eller bulder som er nærmest toppnivået i verden. Men her er det vanskelig å være presis. 



Thilo har tidligere repetert 8C buldre, og førstebesteget svært mange opp til 8B+. 






tirsdag 15. oktober 2024

Drømmedueller i NM: Leo Bøe mot Pete Whittaker

 Det blir flere stilige dueller i NM i led og para-led i helgen i Bergen, spesielt i menn og kvinner senior led. 

  • I herrer senior stiller mange av de gode konkurranseklatrerne de siste årene, samt en overraskelse i form av den engelske stjerneklatreren Pete Whittaker som jo tildels hører hjemme i Bergen deler av året, selv om han formelt sett ikke kan vinne norgesmestertittelen. Han møtet Leo Bøe, som etter å ha vært en av klatrerne i verden som har gått flest ruter på 9a- nivå de siste par årene igjen stiller ii en konkurranse. Også Ørjan Rødland Vaage tar på seg startnummer igjen, han vant kanskje litt overraskende den siste duellen mot Leo Bøe i NM for et par år siden. Disse utfordres av de beste juniorene Per Ravlo Caspersen og Trym Landmark, som har adskillig mer konkurransetrening det siste året selv om de ikke nådde helt opp i Nordisk mesterskap sist helg og dermed kanskje ikke er i sin aller mest strålende ledform selv om Trym var litt uheldig i toppen av finalen. Jeg holder en knapp på Leo Bøe, som i motsetning til de andre har brukt mesteparten av året på hard ledklatring, men fordelingen på pallen er ganske åpen. 
  • Kvinneklassen er minst like spennende, med en åpenbar duell mellom de tre store i konkurransesammenheng de siste årene med Sunniva Øvre-Eide, Ingrid Kindlihagen og Tina Johnsen Hafsaas. Tina har akkurat annonsert at hun trekker seg fra landslaget og internasjonale konkurranser etter den beste kvinnelige karrieren i Norge med flere verdenscupfinaler, EM-finaler og diverse norske og nordiske mestersskap. I år er det Sunniva som har hatt den klart beste prestasjonen med den eneste norske semifinalen i en verdenscup på 2020-tallet. Ingrid Kindlihagen kom på 8. plass i EM i kombinert, mens Sunniva kom på 11. plass. Men i led har Sunniva gjennomgående vært best de siste årene, og hadde også null problemer med å toppe finaleruta og vinne nordisk sist helg. Kvinneklassen har også med Mari Augusta Salvesen, en av verdens beste kvinnelige rissklatrere, så hvis det blir litt jamming i finalen så kan alt skje.... Emmelie Conders, 17 år, stiller også i seniorklassen og kan utfordre de fleste andre seniorene - og vant nordisk i sin klasse veldig klart sist helg. Foreløpig er det 13 påmeldte, og det kreves 15 for en kongepokal, så vi får håpe et par til stiller opp. 
  • Juniorklassene blir litt preget av at noen av favorittene stiller i senior, men det er også imponerende mange påmeldte med blant annet 28 kvinner i 16-17 årsklassen og 29 i gutter 13-15 år og i 16-17 årsklassen og 33 jenter i 13-15 årsklassen. 
  • Det høyeste internasjonale nivået er åpenbart i paraklassen, hvor det tilsammen stiller 16 deltakere og seks av dem har medaljer fra verdenscup og VM. 

Totalt er nærmere 190 påmeldt til konkurransen i Vestveggen, det imponerende anlegget til Bergen Klatreklubb i Åsene nord i Bergen. 

mandag 14. oktober 2024

Arne Farestveit onsighter grad 8b på Kalymnos

Arne Farestveit perser på onsight med å lede Trypophobie, grad 8b (norsk grad 9) på Kalymnos. Onsight betyr at han ikke har sett andre prøve ruta før, og det er svært få norske klatrere som har gått grad 9 på denne måten. 

Arne tar et ørlite forbehold om at ruta kanskje heller mot grad 8a+ på sitt scorecard på 8a.nu, mens det er andre som har gått den som har ticket den som 8b+, og ingen andre skriver soft eller lignende vurderinger som kjennetegner ruter som kanskje ikke helt holder graden. 

Arne gikk også to ruter grad 8b+ og onsightet 8a i en produktiv tur til klatreøya som så mange norske klatrere besøker på senhøsten. 

Han har tidligere klatret to ruter på grad 9a i Flatanger, og ellers gjort mange ruter opp til den graden. 



Vegard Breies vinterklatrefilm Prosjektet er nå på Youtube


Vegard Breie lanserte i fjor vinterklatrefilmen Prosjektet, hvor han fulgte Glenn Edvardsen og John Henry Nilssen på en førstebestigning opp Urdevassberget på høyfjellet mellom Hol og Aurland. Nå har han lagt filmen ut på youtube til glede for massene som ikke var med på visningene i fjor. 

Filmen er et sjeldent filmatisk møte med vinterklatring opp en flere hundre meter høy vegg, samt litt forsøk på å klatre/repetere en hard miksrute i en overhengende vegg under Totten nær Snertehaugen i Hemsedal, som ble gått av to av verdens beste isklatrere for en stund tilbake. 

John Henry har blitt en av skarpklatrerne på is og miks de siste årene, med blant annet en sterk førstebestigning av en linje på Totten-veggen i Hemsedal for noen år siden med Andreas Klarström, og har tidligere markert seg som konkurranseklatrer med NM-medaljer, 8c-førstebestignigner, 8b på egne kiler, ny rute på Kjerag og andre sterke prestasjoner - så en av de beste allrounderne i norsk klatrehistorie. Glenn har spilt en noe mer mytisk rolle i klatringen med flere harde bestigninger, blant annet førstebestigninger i Pamir, opp nordveggen på Eiger og på Grandes Jorasses og med førstebestigninger i vegger og fjell sommer og vinter i både Telemark og Sølen-området når han ikke har jobbet for Forsvaret, og var for et par tiår siden også kjent som et av de store mellomdistansetalentene før Ingebrigtsen-brødrene satte nye standarderer på det området. Tilsammen er de et sterkt taulag i filmen som imponerer med klatring opp til M7 på den nye ruta de går og som i stor grad er dokumentert i filmen, selv om jeg vel ikke tror de har gått så mange andre ruter sammen før denne filmen. 

Filmen er Vegard Breies andre filmgave til norsk klatring etter at han lanserte Fuglane i fjor, hvor ogs John Henry deltar på en førstebestigning av en sommerrute på en vegg i Drangedal sammen med Eirik Hæreid Marcussen og Eirin Breie i det forsøket som førte dem til topps. 

I sommer fulgte han også Kristoffer Klev og Hannes Puman på deres race for å repetere noen av de hardeste storveggsrutene i Lofoten og på Blåmannen i Troms, så vi får glede oss til nye filmopplevelser av uteklatring på store vegger. 

søndag 13. oktober 2024

Fire norske gull i Nordisk mesterskap i led - ingen norske herrer stilte i senior

Bilde hentet fra livestreamen av Sunniva Øvre-Eide som ser ganske uanfektet ut mens hun som eneste kvinne topper finaleruta. 


Norge tok fire sterke gull i Nordisk Mesterskap i led Gøteborg i helgen. Dette var mestvinnende foran Sverige med tre gull og et finsk gull. Norge tok også gull i paraklatring med Fredrik Bjerkan og sølv for kviner til Jadwiga Gasienica-Chmiel

  • Sunniva Øvre-Eide fra Grenland klatreklubb tok et klart gull i senior kvinner. 
  • Johanne Flemmen Bø fra Trondheim Klatreklubb tok gull i yngste juniorklasse
  • Trym Raum-Eide fra Trondeim klatreklubb tok gull i yngste juniorklasse, med Hauk Bratland fra Oslo KK på 3. plass. 
  • Emmelie Conders fra Kolsås KK tok et klart gull i mellomste juniorklasse. 
Ellers fikk også Per Ravlo Caspersen fra Kolsås KK andreplass i juniorklassen, mens Olai Holtermann Ødegaard fra Kolsås KK tredjeplass i den mellomste juniorklassen og Hanne Sofie Bjørn-Lian fra Oslo KK også fikk det i den eldste juniorklassen. 

Det er også verd å merke seg at ingen norske senior herrer stilte i nordisk i år heller. Det gjorde heller ikke Hannes Puman, den beste svensken. 

Så Norge har flest gull og flest medaljer, og spesielt imponerende med to gull til Trondheim, men svenskene har tatt innpå på herresiden og særlig ved å stille opp i seniorklassen og ved å gjøre endel framskritt i ledklatringen der de norske juniorene har mistet litt av den sterke posisjonen som man har hatt i flere år. 

søndag 6. oktober 2024

Virginia Vignal (14 år) fra Bergen går sin tredje 9-

Her er fra insta-kontoen til Virginia fra hennes første 9- ifjor, som den kanskje yngste kvinnen i Norge. 

Virginia Vignal har i helgen ledet Øgletryne (grad 9-) på Sageveggen på Sotra. Dette er hennes tredje rute på graden, etter at hun gikk Pilsnergenerasjonen for et år siden som 13 åring. Hun omtaler selv Øgletryne som en "soft" rute på graden på 8a.nu-scorecardet, i likhet med noen andre bestigere av denne fine ruta.

Jeg tror Virginia er den yngste kvinnen, og en av de yngste norske klatrerne, som har gått denne graden og ikke minst gått flere ruter på den som 14-åring. Såvidt jeg kan se så gitt for eksempel Sunniva Øvre-Eide sin første 9- det året hun var 14 år. Men å måle rekorder og perser i denne alderen er ikke en spesiell meningsfull øvelse, så uansett er dette en post for å formidle at det er en sterk og gira ung kvinne i Bergen som kan gjøre store ting etterhvert. 

Hun har også gjort det bra i konkurranser, med flere pallplasser i både led og buldring de siste to årene. 




onsdag 2. oktober 2024

Leo Bøe klatrer Change første taulengde (9a+) i Hansheller-hula i Flatanger


Leo Bøe har perset med å klatre 9a+ med å gå første del av ruta Change. Adam Ondra definerte dette som en egen rute med grad 9a+ da han gikk denne tilbake i sommeren 2012, før han kom tilbake senere på høsten og gikk hele Change som da var gradert som 9b+ og vurdert som da verdens hardeste rute. 

Leo har de siste par årene klatret 14 ruter grad 9a. 


søndag 29. september 2024

Dina Eivik vinner verdenscup i paraklatring i Arco. Kim Rishaug tar 3. plass

Dina Eivik vant verdenscupen i paraklatring i Arco i går, og er tilbake på vinnersporet som ga henne verdensmestertittelen i fjor i Bern og flere verdenscupseire. 22-åringen fra Klæbu utenfor Trondheim har tidliger i år vært på pallen med to andreplasser og en tredjeplass i de andre konkurransene. Hun stiller i klassen RP2, hvor Rp-klassene er for utøvere som er klassifisert med redusert rekkevidde, styrke eller stabilitet. 

Kim Rishaug tok tredjeplass, ifølge klatreforbundets instakonto. Resultatlistene i klassen RP1, hvor han stiller, er ikke oppdatert på IFSC sine nettsider. Han debuterte i år som konkurranseklatrer, og vant gull i verdenscupen i Salt Lake City tidligere i år

Sebastian Menze ble nummer syv i sin klasse, for de med fotamputasjoner


fredag 27. september 2024

Per Ravlo.Caspersen på 12-plass i Junior-EM

Per Ravlo-Caspersen (19 år) tok en sterk 8. plass i kvalikken og en 12. plass i semifinalen i junior i buldring i EM, og var den beste norske klatreren i en relativ liten delegasjon på tre. Trym Landmark kom litt lengre ned i juniorklassen, og nådde ikke semifinalen og det gjorde heller ikke Emmelie Conders i 16-17 årsklassen. 

Den sterkeste nordiske prestasjonen i EM for juniorer var svenske Linus Quarnstrøms 8. plass i finalen i Youth A. Tilda Kosonen tok også en sterk 9. plass i den yngste kvinneklasen Youth B.

Sunniva Øvre-Eide leder Muy Verdes (8c) i Flatanger


Sunniva Øvre-Eide har ledet Muy Verdes (grad 8c) i Flatangerhula. Dette er vel hennes andre 8c, etter en imponerende rask bestigning av Draumkvedet på Damtjern også. 

Sunniva klatret også Waliserne kommer og kommer, en grad 9 rute, i samme hule. 

onsdag 4. september 2024

Skotske superklatrere med ny rute på Stetind


Skotske Dave MacLeod melder på instagram at han har gått en ny rute på Stetinds sørvestvegg sammen med Calum Muskett, og har i en instagrampost gradert den E5 på en taulengde og det innebærer nok en grad rundt 7+/8- til 8- eller opp mot 8 med det litt kryptiske engelske systemet. De har ikke gitt mer info om lengde og linje. Men dette vel grunn til å tro at det er på den store veggen mellom de etablerte klassikerne Sydpillaren og Vestveggen/Vestveggen. I dette området er det mange mulige linjer og noen ruter som Guldfisken, og blant annet ble det gått en ny linje der i fjor av Joda Dolmanns og Andreas Widlund på grad 7

MacLeod lover å komme tilbake med mer info etter å ha sovet og drikket litt te og sånt. 

Dave har i mange år blitt regnet som en av de bedre allroundklatrerne i verden med sterke prestasjoner, og han har blant annet gått første fribestigning av Disco 2000 på Blåmannen (grad 9-/9), Bongo Bar (9-) og sportsruta Center Court (grad 8b+) i Ersfjorden på Kvaløya. Takket være innspill fra leser (se kommentar) ble denne omtalen litt mer presis. 


mandag 2. september 2024

Kilian Jornet Burgada fra Romsdal bestiger de 82 toppene over 4000 meter i Alpene på 19 dager i en utrolig prestasjon


De fleste med interesse for fjelløping og høye topper har vel fulgt Kilians utrolige sommerpush over alle toppene over 4000 meter i Alpene på smått eventyrlige 19 dager, 82 i tallet, og en utrolig mengde vakre bilder som viser hvor utrolig vakre og krevende disse toppene er hver for seg og samlet. 

Kilian som til daglig bor og trener i Romsdal, har dermed igjen gjort en enestående prestasjon som imponerer en hel fjellverden, både med den fysiske prestasjonen og at det skjer på best tenkelige etiske vis uten motoriserte hjelpemidler, heiser og annen tilrettelegging ut over at han gjorde mange av turene med turvenner og at han brukte sykkel på de lengre transportstrekningene. 

Vi har kunne følge prestasjonen åpenbare seg dag for dag på Strava, på instagram og på bloggen hans hovedsponser, fjelløpemerket Nnormal som han har vært med å skape.

Som den oppsummerende stravaposten viser, så har det vært 82 topper på 18 dager og en hviledag pga været, med 72000 høydemetre og en distanse på 1162. 

Uten at rekorden er det vesentlige i denne sammenhengen så er det vel over 40 dager kortere tid brukt enn da den nå avdøde sveitsiske alpinstjernen Ueli Steck gjorde den raskeste tidligere bestigningen på 62 dager i 2015 - også en utrolig prestasjon - to år før han omkom på Nuptse. 

Kilian har markert seg med mange lignende prestasjoner, blant annet gjennom sine oppvekstfjell i Pyreneene ifjor sommer, og på hjemmebane i Romsdal da han gjorde de syv toppene i Romsdal i vinterforhold i april 2023 på utrolige 21 timer på over 70 kilometer og nesten 10000 høydemetre. 

I norsk og nordisk sammenheng er det vel bare Tormod Granheim som har klatret alle toppene over 4000 meter i alpene, en prestasjon han avsluttet i august 2016




søndag 1. september 2024

Tidenes EM-innsats. Ingrid Kindlihagen på 8. plass og Sunniva Øvre-Eide på 11. plass i EM i kombinert led og buldring.

Ingrid Kindlihagen stod for den beste norske prestasjonen i EM for senior i Villars den siste uka. Hun kvalifiserte seg til finale i kombinert led og buldring, og endte på en sterk 8. plass. Sunniva Øvre-Eide tok også en sterk 11. plass, og dermed den beste samla norske prestasjonen i et EM tror jeg. 

Svenske Hannes Puman kom også på en 8. plass i kombinert. 

Kindlihagen kom også til semifinalen i buldring isolert sett, med en sterk 9. plass i kvalikken og en solid 16. plass til slutt. 

Hun ble også 35 i led, mens Sunniva Øvre-Eide kom på 28. plass. Til sammenligning kom Sunniva på en supersterk 16. plass i verdenscupen i sommer, så hun uttrykte på instagram at hun ikke var veldig fornøyd med dette EM-resultatet i led. 

Kombinertresultatene er noen av de beste norske prestasjonene i et senior mesterskap i regulær klatring (det har vært endel pallplasser i de ulike klassene i mesterskap i para-klatring). I forbifarten kommer jeg på: Hannah Midtbø har en tredjeplass i EM i buldring, Magnus Midtbø har en 4. og 8. plass fra VM-finaler, og 5, og 6 plass i EM-finaler. Tina Johnsen Hafsaas har  en 6. plass i EM.