mandag 30. oktober 2023

Ola Vekve førstebestiger 8b+-rute i Julsundet, klart yngste førstebestiger


Ola Vekve har førstebesteget "New kids on the block", og gitt den graden 8b+ (norsk 9+) på Julsundet vest for Molde. Dermed har han tilført Julsundet enda en hard rute, ved siden av 8c-ruta Kunne vært verre somnhan repeterte i august som den yngste bestger på denne graden i Norge, samt 8b/+ ruta Cafe Kraft som han også gikk i høst, og 8b+ ruta Tortur han gikk ifjor og Blodig alvor (grad 8b) som han også gikk i fjor. 

Ola går siste år på ungdomsskolen, og er den klart yngste førstebestigeren på denne graden i Norge.

Leo Ketil Bøe går Draumkvedet (8c) på to kalde dager


Leo Ketil Bøe markerer styrke med å gå den tekniske, krimpete ruta Draumkvedet (grad 8c/9+) på to kalde dager i helga og over fire forsøk eller lignende. Det er utrolig mye raskere enn jeg har hørt andre har gjort. 24 år gamle Leo fra Bergen er landets beste uteklatrer de siste årene med seks 9a-bestigninger og noe så sjeldent som en 8c-flash i fjor. Det er også i internasjonal toppklasse hvis vi ser på antall harde bestigninger det siste året. Han har også diverse innendørstitler med gull i NM og Nordisk i flere år, og og en sølv i årets NM i led, men virker som om han har mer fokus på klippeklatring nå. 

Leo skriver at han fikk beta av Thilo Schröter, som gikk ruta lørdag (se egen blogpost)

søndag 29. oktober 2023

Utrolig. Jarle Risa (44) og Tore Årthun (41) førstebestiger enda et hardt bulder, 8B denne gang.

 Jarle Risa og Tore Årthun har førstebesteget en ny 8B-bulder, Muspelheim i Gloppedalen i Rogaland. Dermed har radarparet gått enda en hard førstebestigning, og det i en voksen alder. 

Dette er Tores 8. førstebestigning av en 8B bulder og hans utrolige nok 116 førstebestigning av grad 8A eller hardere. For Jarle er dette 2. førstebestigning av 8B, og hans 90 førstebestigning grad 8A eller hardere. 

Bare den siste måneden har de førstebesteget to 8A-buldre til i dette området. 

Jeg har tidligere blogga om hvordan disse to er hovedårsaken til at Rogaland er blitt et buldreområde i verdensklasse, og de fortsetter bare å utvikle og gå nye buldre. Imponerende. Og infoen om førstebestigningene i høst har jeg fått fra buldreinfo.com, den imponerende digitalføreren for Rogaland og andre områder. 


lørdag 28. oktober 2023

Endelig er klatreføreren Drammensgranitt ute med 1400 ruter og 40 felt. Prøv lanseringsquizzen

 

Forsidebildet av den nye føreren er tatt av Tormod Granheim, og viser Kristen Reagan på sin rute Hygge (grad 8/8+) på Mellomveggen i Hyggen. Kristen er en av flere ivrige lokale førstebestigere som har sørget for flere hundre nye ruter i dette mekkaet for klippeklatring langs Drammensfjorden. 

Sist lørdag lansere Drammen Klatreklubb den nye føreren for all klippeklatringen rundt Drammen, fra Hurumlandet i Asker via alle feltene rundt Hyggen, de klassiske flotte feltene i Lier, inn i Drammen og det som finnes av etablerte og nye felt rundt Kongsberg. Totalt er det omlag 1400 ruter fordelt på 40 felt i stort og smått. Den forrige føreren kom for 14 år siden, og antall ruter er nesten doblet siden den gang. 

Paula Voldner har laga en fin omtale i Norsk klatring. 

Siden jeg har vært ansvarlig for føreren, så er det litt kleint å skrive alt for mye om den selv, men litt må man jo gjøre. 

Føreren er laget i samarbeid med Røyken og Hurum klatreklubb og Kongsberg Klatreklubb. Overskuddet går til å utvikle og vedlikeholde klatrefelt i området inn i framtiden, det er særlig bolter og rebolting som koster penger. Mens klatringen i dette området har pågått i vekselvirkning mellom Oslo-miljøet og lokalmiljøet, så er det nesten utelukkende lokale klatrere som har utviklet rutene de siste 10 årene. Føreren skulle etter planen vært ferdig for halvannet år siden, men tiden gikk. Heldigvis ble det gått veldig mange nye ruter det siste året, så føreren ble endel bedre av utsettelsen.

Den selges fra DKKs nettbutikk på dkk.no, på Klatreverket i Drammen og Klatreverkets anlegg i Oslo, på Vulkan hvor medlemmer av KKK også før den for medlemspris (takk til KKK for den hyggelige gesten til medlemmene), på Oslo klatresenter, Piteraq, Brattsport.no og VPG.no. Andre forhandlere må bare ta kontakt.

Til lanseringsfesten i Drammen lagde vi en quizz om klatring i føreren, som du kan sjekke deg selv på. Det beste laget som deltok som i Quizzen klarte 12 poeng


Quizz Drammensgranitt 

 1. Hvilken klatrerute er den vanskeligste i Drammensgranitt og hvem er førstebestiger? 

 a) Fuglesang, Erik Grandelius b) Vai Mandar, Louis Sæther c) Draumkvedet, Leif Henning Broch Johnsen 

 2. Hvem har førstebesteget flest ruter i den nye klatreførere 

a. Anders Johansen b. Lars Wegge c. Harald Bakken 

3. Hvilken kvinne har flest førstebestigninger i føreren? 

 a. Ingrid Skøien Karlsen b. Maria Algers Bakken c. Marianne Bordevik 

4. Hvilket felt har flest klatreruter? 

a. Bera b. Hyggen Vest c. Mellomveggen 

5. Hvilken rute er den første som ble besteget i Drammensgranitt-føreren? 

a. Bræchs gate, b. Via Dolerosa, Vardåsen c. Øysteinsfallet, Glassåsen

 6. Hvilken rute i landet er den første på grad 8+, og hvem er førstebestiger? 

 7. Hvem som er omtalt med navn har første nedkjøring med ski ned nordveggen fra Mount Everest? 

 8. Hvem har førstebestigning på Trango og i Drammensgranitt? 

 9. Hvor mange klatrere som ikke bor i området for føreren er på listen over de ti med flest ruter? 

10. Hvor mange lokale klatrere har førstebesteget noen av de 12 hardeste rutene i føreren, fra grad 9 og opp? 

 11. Hvilket år ble det gått flest førstebestigninger? a. 2013 b. 2019 c. 2021 

 12. Hvilken grad er det mest av i føreren? 

 a. Grad 5+ b. Grad 6 c. Grad 6+ 

 13. Et av feltene som er beskrevet har rutenavn hovedsakelig fra en norsk humor-TV-serie. Hvilken serie, hvilket felt? 

 14. Et av feltene har rutenavn hovedsakelig hentet fra låtene til et verdenskjent rockeband. Hvilket band, hvilket felt? 

15. Under avstemningen for de 50 mest populære rutene var det en rute som i særklasse - uten sammenligning - fikk flest stemmer. Hvilken? 


Svar: 

1. Fuglesang, Grandelius 

2. Harald Bakken, fulgt av Anders Johansen og Lars Wegge 

3. Maria Algers Bakken

4. Bera, 118, to mer enn Hyggen Vest

5. Vi vet ikke nøyaktig. Bræchs gate på Glassåsen eller Øysteinsfallet, begge ble gått i 1963. 

6. Stive Dempere, gått av Marius Morstad. 

7. Tormod Granheim

8. Finn Dæhli og Robert Caspersen

9. Ingen, bare lokale. 

10. En, Latvia på Damtjern. 

11. 2021

12. Grad 6+

13. Hamre, rutene er oppkalt etter humorserien Borettslaget (ikke spør meg hvorfor) 

14. Pink Floyd, Kinnartangrenna

15. Lumbago på Muserud

Thilo Schröter rydder opp på Damtjern og går Marathon og Draumkvedet (grad 8c)

 Thilo har brukt de fine og kalde oktoberdagene til å få gått noen av de klassiske harde rutene på Demperhylla på Damtjern, og gikk i dag Draumkvedet (grad 8c). Ruta er en av de første på graden i Norge da den ble gått av Leif Henning Broch Johnsen, og har fått et titalls bestigninger særlig de siste årene. Og nå har også Norges beste buldrer gjennom tidene fått gått den. For litt siden gikk han også superklassikeren Marathon. 

Tina Johnsen Hafsaas går Vestlandsfanden (grad 8b)

 

Tina Johnsen Hafsaas ledet Vestlandsfanden (grad 8b/9) på Damtjern i Lier, og dermed har denne klassikeren fått sin første kvinnelige bestigning tror jeg. Det er ingen stor grad for henne med flere 8c og mange 8b+ ruter, senest i sommer i Italia. Men det er en av de harde rutene hun har klatret etter den svært alvorlige hamstring-skaden for et par år siden, og det er en rute som nok er gradert og enklest for de med lang rekkevidde på de tynne krimpene med lang avstand og mye slappe fottak. Så verd en liten bloggpost. 

Sunniva Øvre-Eide går 8b i Hanshelleren i Flatanger


19 år gamle Sunniva Øvre-Eide har gått The Doorkeeper (grad 8b/9) i Hanshelleren i Flatanger, etter å ha vært ute med skade en stund og ikke klatret harde ruter. Hun gikk ruta for noen uker siden (det er bare jeg som har vært litt bakpå med blogging). Hun har tidligere klatret opp til grad 8b+, som den yngste kvinnen. Tidligere i høst gjorde hun også et solid comeback i konkurranser med en solid 10. plass i Europacupen for senior, og veldig nær en EM-finale for juniorer.