Favorittene Sunniva Øvre-Eide tok sin første NM-tittel som senior og og Leo Ketil Bøe tok sin tredje på rad (bortsett fra i 2020 da NM ble avlyst).
18 år gamle Sunniva kunne ikke være med på NM i fjor, men har ellers en rekke NM-titler i de yngre klassene. Hun vant foran Ingrid Kindlihagen (20 år) , og med Anna Ackre (19 år) på tredjeplass. Det er dermed også tidenes yngste troika som vinner NM, tror jeg.
Også i herreklassen var alle de seks beste finalistene mellom 17 og 23 år, og Leo fra Bergen Klatreklubb var nesten å regne som en veteran. Han vant med god margin, mens 17 år gamle Trym Landmark fra Kolsås imponerte med sterk klatring og en frekk knelås og tok sin første senior-medalje foran Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag.
Både Trym og Per Ravlo-Caspersen kunne fremdeles ha konkurrert i Youth A, mens Tobias Kirkebø kunne konkurrert i juniorklassen.
Juniorklassen 18-20 år er litt amputert av at de beste deltar i seniorklassen, men Bergen klatreklubb imponerte med alle tre øverste plassene i kvinner og med Inga Aarhus på topp, mens Birk Nordøen også fra Bergen vant herrer junior.
I Youth A kvinner vant Camilla Marcussen fra Haugaland klatrelag duellen mot Elise Frantzen fra Lillehammer. I Youth A herrer vant Sverre Blixt duellen mot Alfred Kirkebø, begge fra Kolsås, i fraværet av Trym og Per som klatret i senior.
I yngste klassen Youth B vant Anna Vivelid fra Haugaland klatrelag foran Lea König fra Trondheim klatreklubb, og Ola Vekve fra Romsdal tindegruppe vant foran Olai Ødegaard fra Kolsås klatreklubb.
I ledklatring ble Bergen beste klubb med herregullet og de to juniorgullene, foran Haugaland klatrelag med sine to gull, sølv og bronsje - en svært sterk prestasjon av en mellomstor by og klatremiljø. Kolsås og Oslo-miljøet står igjen med et gull sammen med Grenland klatreklubb og Romsdal Tindegruppe. Men tre sølv for Kolsås er også sterkt.
Fem klubber med vinnere i Para-NM
I paraklatring var det 12 deltakere i de 5 klassene. Flere av vinnerne er favoritter vi har sett konkurrere i verdenstoppen i paraklatring de siste årene: Iben Paulsen fra Sogndal Idrettslag, Isak Ripman fra Tromsø klatreklubb, Casper André Rønning fra Trondheim Klatreklubb, Sebastien Menze fra Bergen Klatreklubb og Jadwiga Michalina Gasienica-Chmeil fra Oslo klatreklubb - som vel tok sitt første NM etter å ha vunnet Norgescup tidligere i år.
Det er også verd å merke seg hvor mange ulike klubber som vinner klassene i para-NM, et godt tegn på at det er gode miljøer over hele landet.
Selv om jeg bare fulgte arrangementet over skjerm, så virket det som et svært godt gjennomført NM fra Tromsø klatreklubb og Norges klatreforbund, med over 125 deltakere og gode ruter som så ut til å skille godt i alle finaleklasser med et lite unntak for kvinner senior hvor et flytt stoppet fire deltakere, men uten at det berørte de tre øverste plassene.
Utfordringen i konkurransen var livestreamingen, som var altfor dårlig. De siste årene har det vært mange konkurranser med svært godt produserte streamer, og med TV-sendingen fra Buldre-NM i våres som et helt åpenbart høydepunkt.Dessverre var denne produksjonen et kraftig fall i kvaliteten på flere måter. Det var en merkelig påloggingsordning i to ledd. Det var en svak produksjon i filming, redigering og ly, med et solid unntak med Regine Storås gode kommentering på selve finaledagen.
Det kan være årsaken til at bare en brøkdel så mange fulgte NM live i år. Mens det før har vært over tusen som har fulgt stramen, og flere tusen som har sett den i ettertid på Youtube så var det nå bare 100-150 som fulgte den ifølge oversikten på streamen. Det er synd for utbredelsen av sporten og muligheten til klatreinteresserte til å følge med.