torsdag 30. januar 2020

Hektisk buldresesong starter i helga. Her er favorittene til norgescupen

Helgens norgescup i buldring i Tromsø har klare favoritter, og spennende dueller, særlig i juniorklassene. Seniorklassene kan gi billigsalg på medaljene.

Her kan du følge streamen i helga, på klatreforbundets youtube-konto.

Norgescupen i Tromsø blir viktig for alle sterke buldrere som vil delta på de internasjonale konkurransene, spesielt den europeiske ungdomscupen i Trondheim i april. For uttaket de neste konkurransene vil avgjøre hvem som får representere Norge der. Etter Tromsø er det to uker til neste NC i Stavanger, og så er det NM i Lillehammer 7-8. mars og nordisk mesterskap i København helga etter. Og på samme tid starter verdenscup-sirkuset, i den grad noen norske klatrere skal være med der.

I helgens norgescup i Tromsø er det som vanlig full pakke i juniorklassene, og litt mer slankt mellom de vanligvis beste buldrerne i seniorklassene. Det var det også på ledkonkurransen i høst, dette er en utfordring i mange norgescuper og spesielt der det er lang og tildels dyr reisevei for de vanligvis beste klatrerne.

I kvinner senior er Sunniva Eik Haave en åpenbar favoritt, og det er vanskelig å se hvordan hun utfordres av de seks andre deltakerne. Her stiller flere førsteårsseniorer som har gjort det fint i eldre junior de siste årene, og det blir spennende å se hvem av disse som også vil markere seg i seniorklassen etterhvert.

I herrer senior er det også rykket opp to knallgode tidligere juniorer som ble en og to i fjorårets NM, med Albert Suthurst fra Kolsås og lokalhåpet Leo Chiba fra Tromsø. Joakim Dagsgaard fra Jotunheimen fjellsportsgruppe gjorde det bra i fjorårets NM med en tiendeplass, og er den best rangerte fra den seniorklassen som er påmeldt helgens konkurranse.

Eldre junior kvinner er nok den mest spennende klassen, med førsteårsdeltakere i Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide som vant alt som kunne vinnes i fjor, og med sterke Emma Støver Wollebæk og Ingrid Kindlihagen, som tok de to første plassene i eldre junior i fjor.

Eldre junior gutter blir også en sterk klasse i 2020 med Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatreklag og Tobias Reidel fra Oslo KK som de beste gjenværende juniorene fra i fjor, og med nykommeren Theodor Kirkebø fra Kolsås som har vunnet det meste i yngre junior i flere år. Her kommer også et sterkt kull fra Bratte Rogalands Venner med NM-vinner Andreas Kaada og Kristoffer Raa Danielsen.

I yngre junior herrer er det også spennende å se hvem som blir best etter at den sterke 04-generasjonen har skiftet klasse. Her er det tre-fire som peker seg ut: Trym Skuggen Landmark fra Kolsås, Sverre Stensland Blixt fra Kolsås og Daniel Midttun fra Drammen klatreklubb, og Alfred Kirkebø fra Kolsås klatreklubb fra året yngre i 2006-generasjonen.

I yngre junior kvinner er Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer en åpenbar favoritt, ut over henne er det vanskelig (for meg) å peke ut klare kandidater til de første plassene.




fredag 24. januar 2020

Adam i Oslo blir sjef-rutesetter i OL i Tokyo

Oslo-bosatte Adam Pustelnik har hovedansvaret for led-rutene under klatrekonkurransen i OL i Tokyo, offentliggjorde det internasjonale sportsklatreforbundet i går.
Polske Adam har bodd med familien flere år i Norge, og skrur til daglig på Oslo klatresenter og på diverse konkurranser i Norge og internasjonalt i diverse toppkonkurranser inkludert de to siste kvalifiseringskonkurransene til OL og i VM. Han holder også kurs for norske rutesettere. Han er i tillegg en av de beste klatrerne, med blant annet bestigninger opp til grad 8b+ på Bergflødt i fjor. Tidligere har han også klatret noen av de mest kjente harde rutene, som den ikoniske Action Directe i Frankenjura som var den første 9a i verden.
Denne nyheten fant jeg på 8a.nu.


lørdag 18. januar 2020

Leo Ketil Bøe klatrer 8c+ - igjen

Leo Ketil Bøe melder på instagram at han har gått sin andre 8c+ på sin lange Spania-ferie. I går gikk han La Rubia på klippen Villanueva de Rosario sør i Spania, hvor han på nyåret klatret MD MDA (grad 8c+). 


torsdag 16. januar 2020

Stian Christophersen med "Svart belte" på Damtjern


Stian Christophersen, og så Thilo Schröder har gått den tekniske AO-starten på Styrkebeltet (grad 8), og tilsammen har starten og ruta Styrkebeltet blitt ruta Svart Belte, med grad 8b (grad 9).

Styrkebeltet har i omlag 25 år vært en grad 8 ruter som startet med at man heiste seg opp de tre første boreboltene. Marius Morstad topptaua starten for lenge siden, men jeg tror ingen har leda starten i fri og hele ruta samlet. Stian og Thilo brukte de solrike og altfor varme januardagene nå til å gå ruta. Stian melder at den tekniske starten er et 7C eller 7C+ bulder i seg selv.
Ruta ligger på Stive Dempere-hylla, mellom Ayatollaha og Roya, på en sektor som allerede har klassikere som Maraton (grad 8b), Stive Dempere (grad 8+), Draumkvadet (8c), Vestlandsfanden (grad 8b) og den er rett over Latvia (grad 8b+). 

lørdag 4. januar 2020

Leo Ketil Bøe går sin første 8c+


Har "lånt" et instagrambilde av Arne Farestveit av Leo Ketil Bøe etter at han gikk sin første 8c+. 

Leo Ketil Bøe klatret lørdag MD MDA (grad 8c+) på feltet Vilnueva de Rosario i Sør-Spania. Dette er hans første rute på graden, bare dager etter at Henning Wang gikk den samme ruta. Dermed har den ferske norgesmesteren i led fra november også markert seg i det øverste sjiktet av sportsklatring, spesielt fordi han har ledet ruta relativt raskt sammenlignet med flere andre som har gått denne graden. Leo er vel 20 år omtrent, og er dermed også en av de yngste etter Magnus Midtbø som har gått denne graden.

En av de andre lovende klatrerne er 17 år gamle Arne Farestveit fra Sogndal som gikk 8b+ i andre forsøk på samme klippe nyttårsaften.

Denne klippen har blitt et samlingspunkt for norske klatretrekkfugler, og hvor Sindre Sæther gikk 9b sent i fjor høst og Henning Wang nylig også perset med 9a-graden.



torsdag 2. januar 2020

Håvard Helgesen flasher 8b og går to 8b+ i Spania



Bilde fra Siurana fra Håvard Helgesen, tatt av Joss Krakowski

Håvard Helgesen har hatt en svært solid juleferie i Nord-Spania og avslutta turen med å flashe "Photo shot" grad 8b i Margalef i Spania. Tidligere på turen har han blant annet kjapt klatret to ruter gradert 8b+ i Siurana, Kale Borraka som blant annet ble gått av Eline Nesheim for to vintre siden og Migryana Profunda. Han har også gått to 8b-ruter til og flashet 8a-klassikeren Anabolica i Siurana, samt gått et par 8a+. Så alt i alt en av de mer produktive julefeiringene vi har sett på lenge tror jeg, og en bekreftelse på at Håvard mer og mer markerer seg som en av de bedre sportsklatrerne. Rett før han dro gikk han også langbulderet Bonderomanitkk (buldregrad 8B)

onsdag 1. januar 2020

Henning Wang feirer nyttårsaften hardest - gikk 8c+

Henning Wang klatra nyttårsaften enda en 8c+ med ruta MD MDA på klatrefeltet Vilnueva de Rosaria i Sør-Spania. Dette er den fjerdae ruta på grad 8c+ og 9a som han har gått i år på det samme feltet, blant annet den sterke bestigningen av 9a-ruta Chilam-Malenum tidligere i år. 
Henning skriver på scorecardet sitt på 8a.nu at ruta både er hard og chippet, og at han har brukt litt tid på den etter at et tak falt av og gjorde en del av ruta mer krevende - samt at den ville vært enda finere hvis den ikke hadde vært chippa.