lørdag 27. juni 2015

Henning Wang går ny 8c-variasjon i Flatanger-hula

Henning Wang har klatret sin første 8c utenfor Spania med en ny linkup i Hanshelleren i Flatanger. Trollhammeren er navnet på ruta, som han har vurdert som "soft" for graden.
Her er beskrivelsen på scorecardet hans på 8a.nu:
Dverg Trollet extended to the top of Thors Hammer/Nordic Plumber.In my opinion a much nicer (and more obvious) start then down in the more or less always wet Nordic Flower.Slightly easier to the rope turning point then from the original Plumber. In the end it all comes down to the last 5 meters so grade wise I'm guessing it's more or less the same, both 8c but this a bit more low end.40-ish meters of endurance climbing traversing out the roof. Some of the coolest (all natural!) cave climbing imaginable.Highly recommended :)

torsdag 25. juni 2015

14 år gammel jente klatrer 8c i Flatanger-hula

Verdens mest lovende ungdomsklatrer Ashima Shirashi klatrer kjapt Nordic Flower i Hanshelleren i Flatanger. Amerikanske Shirashi besteg raskt i andre forsøk den første harde ruta i hula i Nord Trøndelag, slik hun har imponert klatreverden gjentatte ganger med de hardeste bestigningene av ruter og buldre for sin alder opp gjennom de siste par årene.
Dette er første kvinnelige bestigning av en hard rute i hula, og for den saks skyld i Norge og Norden. Hun skriver også på Instagram at det er den lengste ruta hun har klatret.
Bildene er forøvrig tatt av den allstedsnærværende Henning Wang, som også tok mange bilder av henne i Spania i vinter da hun klatret der. Der gikk blant annet 9a.

mandag 22. juni 2015

Kul video av et skikkelig mislykka forsøk på verdens hardeste kilerute



Tom Randall og Pete Whittaker har laget en video filmet av Henning Wang og Øyvind Salvesen fra sitt svært værutsatte forsøk på å klatre The recovery drink på Profilveggen i Jøssingfjord.
Ruta ble gått av Nico Favresse, og er vurdert som verdens kanskje hardeste rute på egne sikringer

De to superklatrerne fra England regnet og blåste bort, men viser bra pågangsmot i klatringen. 

Klatrefører for Jotunheimen i ny utgave på 100 åsjubileet

Jotunheimen_Utkast_Omslag


Nå kommer en ny og forbedret utgave av Norsk Tindeklub sin klatrefører for Jotunheimen. Det nye i årets utgave er 15 nye ruter og beskrivelser av 15 ryggtraverser. Totalt er det nå 292 ruter i føreren.
Førerkomiteen skriver blant annet at fjerdeparten av rutene har detaljerte skisser. Det er også kommet mye nytt stoff i beskrivelsen av områdene og 23 frittstående tekster om klatringen i området. 

Jotunheimen er hjertet til norsk alpinklatring, og årets utgave er en slags jubileumsutgave siden den første versjonen av klatrefører for Joutnrheimen ble laget av NTK for 100 år siden og presentert i DNTs årbok i 1915. Den favner ruter gått fra 1820 til 2014. 

Årets utgave koster 380 kroner for vanlige folk og 280 kroner for NTK-medlemmer og kan kjøpes på diverse utsalgssteder. 

Boka kan kjøpes på de vanlige utsalgsstedene for klatreførere, og det er også en omtale på de nye og veldig flotte nettsidene til NTK (Helt klart de stiligste nettsidene jeg har sett i klatring)
I ettertid er det også kommet en egen sak på førerem på NTKs nettsider



Loven klatrefelt er stengt

I helgen ble flere klatrere utestengt fra det flotte klatrefeltet Loven ved Aurland.
Klatreforbundet skriver på sine hjemmesider i dag at feltet er stengt på grunn av konflikt med grunneiere, men at de har dialog og håper den vanskelige situasjonen kan løse seg

fredag 19. juni 2015

Hyggelig. Nytt felt for alle som vil ha bolta 5-7 ruter

De siste årene har Jan Petter Brenfelt stått i spissen for å utvikle en helt ny vegg i forlengelsen av Hyggen langs Drammensfjorden. Her er endelig føreren.
Feltet gir 20 ruter fra grad 5 til 7 som er hyggelig boltet for de som ønsker det. 
Trærne er ryddet, mosen er borte og det er gjort en imponerende jobb med å lage det kanskje beste bolteklatretilbudet for 5-6 klatrere. 
Feltet ligger i forlengelsen av Tango-veggen på Hyggen, som jo også har noen av de finere åtter-rutene i Drammensdistriktet. 
For noen år siden ble det også gjort en solid jobb med å åpne feltet Hyggen Vest, som ligger ti minutter gåtur unna. 

onsdag 17. juni 2015

Hilde Bjørgaas går 9- i Bohuslän



Hilde starter på cruxsekvensen på Odon. Førstetaulengden er en fin syver. Foto: Hanna Bjørgaas


Hilde Bjørgaas har gått sportsklatrerruten Odon på Skëlefjell i Bohuslän, og er dermed med på den mellomlange listen av 10-15 kvinner som har gått denne graden.
Gøteborgs-bosatte Hilde, som også har vært nestleder i Norsk Tindeklub, har tidligere markert seg mest med harde bestigninger på naturlige sikringer, som Kristi Brud (8+) og storveggsbestigninger i Lofoten, på Kjerag og andre steder.


lørdag 13. juni 2015

Et lite lyspunkt i Junior-EM

Jon Pål Hamre klatret seg opp i semifinalen og endte på 14.plass av totalt 21 deltakere i juniorklassen i Junior-EM i Edinburgh lørdag. Det var beste norske plassering både samlet og relativt i sin egen gruppe,
På plassen bak kom ett år eldre Brage Birkelund Olsen, som også klatret seg opp noen plasser.
Plasseringsmessig var dette et lite lyspunkt sammenlignet med fjoråret i en ny konkurranse preget av at dagens norske ungdomsklatrere sliter med å hevde seg internasjonalt.

Det kan godt hende en kaotisk reise med avlyst fly og reserveløsning med leiebil halve natte nesten helt fram til isolasjonen  var en så dårlig oppladning at det påvirket resultatene, selv om det stort sett var på samme nivået som de siste europeiske ungdomscupene og omtrent som ifjor.

Leo Ketil Bøe falt litt tilbake fra sin 20.plass av over 30 deltakere i kvalikken, og endte på 24. plass.
Lisa Marie Kvandahl havnet omtrent på samme plass i semifinalen med 23 plass av totalt 30 deltakere. Bergljot Jullumstrø Hansen kom akkurat ikke til semifinalen.

Etter kvalikken var de fire norske herrejuniorene stort sett helt nederst på resultatlista, men det var såpass få deltakere at alle kom til semifinale. Det gikk litt bedre i semifinalen, og de fikk tre klatrere under seg i semifinalen.
Martine Limstrand i kvinnenes juniorklasse ble 19 av 19 deltakere.
Hauk Lem og Jens Kristian Aasmundsen slet også i Edinburg og tok de to siste plassene av 33 deltakere.

Ellers har to av de svenske toppklatrerne, som vanlig, plassert seg bra til finalene. Hannes Puman og Kajsa Rosen toppet begge semifinalerutene. Et par av de andre snuser også på topp-ti plasseringer. Det hadde vært interessant å hørt fra noen som kjenner begge landenes ungdomssatsing og treningsmiljø hva som skiller de to landene.


Funfact:
Ellers er den norske deltasjonen godt sammensatt geografisk:
Brage fra Tromsø
Trondheim har Jon Pål Hamre og Bergljot
Rolf  fra Sunnmøre
Martine fra Bodø
De to sistnevnte går også på NTG i Lillehammer, hvis jeg har forstått det rett. 
Leo Ketil Bøe fra Bergen
Jakob, Lisa Marie, Hauk Lem og Jens Kristian Aasmundsen representerer de to Oslo-klubbene, selv om to av utøverne bor utenfor hovedstaden.






fredag 12. juni 2015

10 norske prøver seg i Ungdoms-EM

Tre jenger og syv gutter skal måle seg mot Europas beste ungdomsklatrere i Edinburgh i helgen.

Den klart største gruppen er juniorgutta, hvor det er en solid delegasjon på fire klatrere med Brage Birkelund Olsen, Jon Pål Hamre, Rolf Martin Bjørnsgaard og Jakob Norum.
Leo Ketil Bøe fra Bergen stiller i gutter A
Jens Kristian Hagaseth Asmundsen og Hauk Lem stiller i gutter B

Av jentene stiller Martine Limstrand i juniorklassen mens Lisa Marie Kvandahl og Bergljot Hansen stiller i jenter A.

I fjorårets EM, som også var i Edinburgh, var Leo Ketil Bøe og Lisa Maria Kvandahl de best plasserte med en 20 plass. De to ligger kanskje an til de beste plasseringene nå også, men både Bergljot og Jens Kristian kan også komme litt opp på listene. Det blir også spennende å se hva Jakob kan få til i det jeg tror er hans første internasjonale konkurranse på en liten stund.

De siste konkurransene i ungdomscupen har vært et svært tøft møte med det internasjonale nivået, så alle plasseringer på topp 20 må regnes som en seier i helgen.

Av de som stiller har helt klart Jakob Heber Norum de beste internasjonale plasseringene, men det er snart to år siden han vant sin klasse i den europeisk ungdomscup i Stavanger og noen år før det da han kanskje var junior-VMs største overraskelse med en fjerdeplass i den yngste klassen. I samme VM tok Tina Johnsen Hafsaas 3. plass. Det er nok fare for at tilsvarende glad-prestasjoner er et stykke unna med det konkurransenivået det har vært i den perioden vi er inne i nå.



onsdag 10. juni 2015

62-åring omkom etter klatreulykke i Setesdal

Den tyske 62-åringen og en kvinne var på klatretur på det store svaet Løefjell i Brokke i Setesdal da ulykken skjedde onsdag.
Saken oppdatert torsdag: Klatreren ble meldt død torsdag, skriver Stavanger Aftenblad

Her er den opprinnelige bloggposten fra onsdag kveld:
Ifølge politiet er det snakk om alvorlig skade. Redningshelikopter fraktet personen til sykehuset i Stavanger, melder NTB.
Fædrelandsvennen skriver at det er snakk om kritisk skade. 

- Vi har fått forklart at kvinnen stod på bakken og sikret mannen da ulykken skjedde. Mannen var da cirka 30 meter over bakken da han plutselig falt tre, fire meter. Han ble deretter hengende i lufta, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Sverre Birkeland til avisen. 

Løefjell er et av de mer klatrede fjellområdene i Valle, og ligger noen kilometer opp fra dalen på veien over til Suleskard. Her har tyske klatrere førstebesteget eller reførstebesteget mange ruter.

tirsdag 9. juni 2015

Slik har Tina Johnsen Hafsaas taklet tre alvorlige skader

Tina Johnsen Hafsaas har allerede før hun fylte 20 år vært en av norsk klatring mestvinnende utøvere med en rekke NM, nordiske mesterskap, vunnet den europeiske ungdomscupen og nådd semifinale i verdenscupen. Men hun har også vært gjennom tre alvorlige skader fra hun var 16 til 20. I dette blogginnlegget skriver hun om hvordan hun håndterte det å stå der med en albue ute av ledd, et langt opphold på grunn av brekt fot, og det drøyt siste året også en kyssesyke  som har gitt et langt treningsavbrekk.

Da hun fikk beskjeden om kyssesyken, etter et langt skadeavbrekk på grunn av foten "så trodde jeg verden skulle falle sammen". Hun gikk fra 20 timer trening i uka til null i lang tid. Fremdeles er hun ikke tilbake der hun var, og hun vil ikke komme dit. Men hun er tilbake i trening, og satser på at "
2015 will be a year filled with fun, gaining experiences and taking my climbing to the next level."

torsdag 4. juni 2015

Gratis fra Klatreforbundet: Tekst og video om klatreskader og forebygging




Det er gode tider for alle med interesse av å forebygge klatreskader med fine nettsteder og bøker (omtale kommer). Nå har også klatreforbundet delt sitt kompendium på klatreskader i instruktørutdaningen. I lenken ligger både teksten og en lenke til videoene. En oversiktsvideo er lagt øverst i bloggposten.

Kompendiet er laget av idrettsterapeut Rikke Moe ved Senter for idrettskadeforskning sammen med Stian Christophersen, som både er toppklatrer, fysioterapeut. landslagssjef hos klatreforbundet og medansvarlig for klatrenettstedet skadefriklatring.no

onsdag 3. juni 2015

Klatrekonkurranser for liten og stor i helga

Mens Hannah Midtbø og Kenneth  Elvegård skal kjempe i verdenscupen i Vail i USA, så skal de minste konkurranseklatrerne møtes i siste runde i den fine konkurranseserien Østlandscup på klatreverket søndag fra 10-15, arrangert av hovedansvarlig for Østlandscupen, Oslo klatreklubb.
Østlandscupen har vært inngangen til norgescuper og hard klatring for flere av de mest lovende juniorene på Østlandet. Takket være et godt samarbeid mellom klubbene i Oslo, Holmen, Gjøvik og Fredrikstad har det blitt mange muligheter å konkurrere hele fem ganger i denne runden.

Magnus Midtbø er meldt i løypa for å dele ut premiene, og kanksje kommer både den ene og den andre mediebedriften - både Klatring og NRK er aktuelle melder Oslo klatreklubb.

Her er resultatlista før siste runde

Her er påmeldingen til siste runde
Her er noen bilder på flikr fra forrige runde på Gjøvik

Før siste runde ser det mest spennende ut i klassen for bådde gutter og jenter 2000-2001, hvor det bare er noen få poeng mellom de to første. 

Mer ros til verdens hardeste kilerute og mest ballete klatrefestival

Her er enda en bloggpost som roser Ballesteinfestivalen og som er tydelig på at Profilveggen i Jøssingfjorden kanskje har verdens hardeste rissrute av super kvalitet. Den kjente superengelskmannen Tom Randall skriver om forsøket på å klatre The Recovery drink i Profilveggen, en ugradert rute gått av Nico Favresse for to år siden. Ifølge Randall, som har gått mange av verdens hardeste rissurter er den helt åpenbart hardere enn det som tidligere har vært vurdert som verdens hardeste rissrute på egne sikringer, The Cobra Crack i Canada. Og om festkulturen på Ballesteinfestivalen, som det jo har blitt blogget om av den lettere sjokkartede Joey Kinder for en drøy uke siden.