fredag 27. september 2013

Dugnadshelter har reboltet og pusset på Bera

Bera er et av de hyggelige feltene i sola med fine ruter på mange nivåer fra lett til middels vanskelig, og mange av dem er bolteruter. Det er ikke så mange andre felt med fine og varierte ruter på denne graden, så det er sikkert flere som vil trives der.
Nå har også mange ruter blitt pusset på takket være god dugnadsinnsats. Anders Johansen er en av de ivrige med å gjøre Klatre-Drammen til et bedre sted, og la ut følgende info på facebook i kveld:

Dugnad på Bera - oppsummering

Etter innspill fra flere helboltes nå noen mixruter, der den naturlig sikra delen er marginal del av klatringa. Med førstrebestigeres velsignelse.

Da har følgende ruter fått en ansiktsløftning (fra høyre):
Tarzan: Har flyttet toppankeret helt til toppen.
Jukan: Reboltet og konvertert til helboltet og fått klipp-inn-anker.
Lett på tå: Reboltet og konvertert til helboltet og fått klipp-inn-anker.
Korak: Konvertert til helboltet og fått klipp-inn-anker.
granholt.no: Skiftet bolt hvor henger snurret.
Drammensgranitt: Konvertert til helboltet.
FRP: Konvertert til helboltet og fått på plass ringhenger på toppen som noen hadde fjernet.

I tillegg har alle rutene fått en liten runde med stålbørsten.

Ha en fin helg!

Hilsen
Beras venner

Så det er bare å takket folka for god innsats (her jeg sitter på Kalymnos og ikke har bidratt med en puck). Bolting av miksruter er alltid et følsomt tema, men som Anders skriver så er det gjort på de rutene hvor de naturlige sikringene er en liten del av ruta. Da har det vært sett på som en riktig oppgradering av rutene ved en rebolting, slik det også har vært praktisert ved rebolting på feltene i Oslo-området og i Damtjern.
(Den eneste ruta jeg mener ikke burde blitt helboltet på denne måten er Uhyre Potent på Damtjern for noen år siden, som faktisk var en ganske tøff og utfordrende ruter hvor de naturlige sikringene dominerte klatringen selv om det var helt nødvendig med noen bolter her og der, men det er en annen diskusjon).

torsdag 26. september 2013

Adam Ondra klatrer hardt i Flatanger og på Hell

8a.nu melder at Adam Ondra har gått to nye ruter i Norge som havner på på topp ti i vanskelighetsgrad.
I Flatanger har han gått Kangaroos limb, gradert 9a+.
På veien hjem til Tsjekkia stoppet han igjen på Hell, og gikk et ny hard rute der: Hell racer, grad 9a+, som han brukte fire dager på ifølge 8a.nu. Dermed har Hell fått sin vanskeligste rute, et lite knepp mer enn The Purgatory som Ondra gikk i sommer.
Her er noen kommentarer på hans scorecard
Begge er blant de ti vanskeligste i Norge. Ondra har gått de åtte hardeste rutene med disse.
(Her er et google-dokument som prøver å holde oversikt over de hardeste rutene

Flatanger har også fått en håndfull nye ruter av Chris Frick fra 7b til 8a, viser oversikten over nye ruter i Norge på 8a.nu.


tirsdag 24. september 2013

Bedre buldrefører for "Bestkysten" , Bohuslän og Gøteborg

Det svenske nettstedet crimp.se har fornyet sin buldrefører for de mange fine områdene mellom Gøteborg og Bohuslän. Her er det fører for et femtitalls klipper, som gjør mye av den samme jobben på den svenske bestkysten, som det så pent heter, som bouldering.no gjør i Norge.
Fra norsk side er det mest buldringen rundt Bohusklippene som besøkes, og da særlig på Häller, og ved Lyse kirke. Alle dekkes av denne føreren. Eneste jeg ser mangler er Ulorna, men det kommer sikkert etterhvert. Og de fine bulderne ved hytta mi, men det er utallige slike småsteder som neppe blir omfattet av føreren med det første. Men det er til gjengjeld mange andre spennende områder.



lørdag 21. september 2013

Magnus Midtbø ble nummer seks i verdenscupen

Magnus var en av fem som toppet semifinalen i dagens verdenscupkonkurranse i Puurs i dag. Han klatrer finale i kveld.
Tina Joihnsen Hafsaas falt på et triksent punkt hvor mange andre gikk ned, og gikk noen plasser ned til 20.plass.
Finalen starter klokka fem lørdag ettermiddag.
----
Lagt til i ettertid: Magnus var en av tre som slet med en heftig catch midtveis i ruta, og falt der.

Følg Magnus og Tina i verdenscupen i dag

Magnus Midtbø ligger på delt førsteplass etter fredagens kvalfikasjon i verdenscupen i Puurs i Belgia. Han toppet begge rutene, i likhet med åtte andre.
Tina Johnsen Hafsaas ligger på en sterk 17. plass, og skal prøve å matsje den siste sterke plasseringen på 14.plass i Imst. Det er svært tett på plassene mellom 10 og 20.
Semifinalen starter live fra 10.45

tirsdag 17. september 2013

Begravelsen til Sunniva Hoel Aass

Mange klatrevenner har ønsket å være på begravelsen til Sunniva Hoel Aass. Familien opplyser at begravelsen er fredag 20. september klokken 14 i Horten kapell. (ikke Horten kirke). Adresse: Bekkegata 10

onsdag 11. september 2013

Til minne om Sunniva Hoel Aass


Dessverre har Klatre-Norge mistes enda en av sine beste og ivrigste. Sunniva Hoel Aass ble påkjørt på sykkeltur mens hun var på hytta i Bohuslän sist onsdag, og døde av de omfattende skadene fredag på sykehuset i Trollhettan. Hun ble påkjørt mens hun syklet i Brodalen-området, for de som er kjent. Hun ble 34 år.

For alle som kjenner Sunniva eller som har klatret med henne eller møtt henne på utallige klatreturer over hele verden, så er dette selvsagt forferdelig.Sunniva er ikke den som sier tydeligst fra om alle de spennende rutene og veggene hun har klatret. Så selv om jeg ikke kjente henne utenom å ha klatret med henne, så har jeg ønsket å samle noe av det hun har gjort som klatrer fordi hun har gjort mye som fortjener å bli samlet og husket for ettertiden, i tillegg til det hun betydde og var for familie og venner. I samråd med familien skriver jeg også dette for å si fra til klatrere som ikke vet at hun har gått bort. 

Som klatrer har Sunniva vært en av de ivrigste kvinnene til å klatre harde storveggsruter i fri, og hadde en bestigningsliste på dette området som ikke så mange andre kan måle seg mot. Hun er også en av de få som har gått harde ruter på naturlige sikringer, og var ellers en svært sterk klatrer. 
Senest i sommer gikk hun Fjordcruise på Kjerag med Martin Skaar Olsrud, en svært sjelden og ofte våt rute opp den bratte delen av veggen med flere taulenger opp til grad 7+/8-. 
I fjor klatret hun flere storveggsruter i Chile, blant annet en førstebestigning av den 400 meter høye ruten Eggeskallet (grad 8) på egne sikringer sammen med Pavel Jiradcet. Pavel døde i fjor i en klatreulykke i Ersfjorden på Kvaløya, en av fjorårets forferdelige ulykker.
Turen gjorde at hun ødela kneet, og husker jeg ikke helt feil så brakk hun også foten i fjor, så det er mange som har møtt henne på klippene med krykker det siste året. Det hindret henne ikke fra å klatre, selv om det ble endel topptauklatring i Bohuslän i fjor. Det forteller også mye om viljen og staheten til å holde fast på klatringen også når det ikke er så lett å fortsette. 

Hun har tidligere blant annet klatret Ultima Thule, grad 8- på Blåmannen med Bror Ranum i 2009. Hun klatret også Presten og Storpilaren på Vågekallen, i det jeg tror kanskje det var første kvinnelige bestigning i fri. 

På naturlige sikringer har hun også blant annet klatret Ibens bok, en stram åtter, på Ulorna i Bohuslän. Hun har også klatret en haug med ruter opp til grad 8/8+, og mange harde kileruter på syvertallet inkludert noen av de barskere for graden i Bohuslän. Flere av dem i første forsøk. 

Rutene har hun klatret over hele verden, spesielt i Australia hvor hun studerte i flere år, i Indian Creek i USA, New Zeeland, Spania, Kalymnos osv osv. Det er ikke så mange andre som har vært mer dedikert til eventyrklatring med egne sikringer og borebolter i store og små vegger de siste årene enn henne.

Vi er mange som har klatret med Sunniva eller møtt henne på klippen, og mange har gjort det mer enn meg og kjent henne mer enn meg. Men alle vil vi sørge over at hun nå er borte.

På grunn av byråkratiske formaliteter og etterforskning av påkjørselen er det ikke avklart når begravelsen skjer i Horten. Familien vil si fra om det når det er klart.

Bildet av Sunniva over er fra Hallinden, på ruten Pekka svinger kosten. Det er tatt av Jonas Paulsson i forbindelse med kalender og boken fra området som ble laget i forbindelse med filmen Crack-a-holic. 



mandag 9. september 2013

Paula Voldner setter ny standard med 8+ på kiler

Paula Voldner rapporterer at hun gikk Kvinner og barn først (grad 8+) på Bergflødt på 8a.nu. Det tror jeg er den hardeste ruten på egne sikringer gått av en norsk kvinne. Det er heller ingen lett rute, som gir mye "airtime" hvis man faller på cruxet 4-5 over siste sikring. Ruta ble gått av Torkel Røisli, og er en av de få på denne graden i Oslo (de fleste andre linjene er dessverre boltet opp).
Til nå er det bare et par kvinner som har klatret grad 8/8+ med egne sikringer, så sant jeg ikke er helt på jordet.
Bestigningen er en forlengelse av en sterk sesong med flere ruter på egne sikringer, blant annet Ibens bok (grad 8) på Ulorna, Panserkrysseren Potemkin (grad 8-/8) på Hallinden, Goa Brunetter (grad 7+/8-) på Hallinden og flere 7+, blant annet den sjeldent klatrede Umulius på Välserød. En bestigningsliste de færreste kan måle seg med de siste månedene.
Hun har også klatret Normalveien på bolter på Hauktjern (8+/9- eller 9-, avhengig av hvem man spør), og omtrent like vanskelige Pil og Bue på Bergflødt.

Jakob Heber Norum tilbake på vinnersporet i European Youth cup i Stavanger

Den største og gledeligste overraskelsen i den Europeiske ungdomscupens stevne i Stavanger i helgen er at Jakob Heber Norum vant sin klasse Youth A. Det er den klart beste plasseringen for 17. åringen siden han overrasket alle med en sterk fjerdeplass i Junior-VM for to år siden i aldersklassen under. Han vant blant annet over svenske Hannes Puman, som er en av verdens beste juniorklatrere og som vant Junior-EM i sommer.
Nå har Jakob vist at formen har vært stigende siden han kom på niendeplass i Junior-EM tidligere i sommer. Mange av de som kom mellom han og Puman deltok ikke i helgens stevne, blant annet alle de gode østerrikske og russiske klatrerne, men det var allikevel en imponerende prestasjon mot gode klatrere fra mange andre sterke klatrenasjoner.
I gullrusen må det ikke glemmes at Thilo Schröter tok fjerdeplass, samme plassering som han tok i buldring i Junior-EM og dermed viser han en god bredde som få andre har i denne alderen.

Tina Johnsen Hafsaas tok andreplassen bak den beste franske jenta, Manon Hily. De to kniver ofte opp pallplasseringer. Tina slo henne i Junior-EM, da hun tok bronsje, mens Hily tok tredjeplassen og vant over Tina i Junior-VM i august i Kanada. Men resultatet bekrefter at de to er de nest beste konkurranseklatrerne i Europa i juniorklassen etter de to østerrikske jentene som er blant verdens beste konkurranseklatrere i år, og som ikke deltar i ungdomscup-konkurransene. Og igjen en sterk prestasjon av Tina, som nesten alltid gjør det bra i konkurranser nå.

Endre Sandø Evensen tok en syvendeplass i juniorklassen, to plasser opp fra niendeplassen i Edinburgh tidligere i år og bekrefter dermed at han er blitt en mer rutinert og sikker konkurranseklatrer. Dette var den tynneste klassen, med bare ti deltakere. Vinneren ble en franskmann som ble nummer fem i Junior-VM, foran en annen franskmann som tok fjerdeplass i Junior-VM. Så det var mange gode med i klassen.

14 år gamle Lisa-Marie Kvandahl kom til finalen og tok 9. plassen i den yngste juniorklassen i sin andre internasjonale konkurranse og en av de bedre debutene i den europeiske ungdomscupen. Det er en bekreftelse på at seieren i Junior-Nordisk sist helg ikke var tilfeldig, men at hun er det største talentet av de yngste konkurranseklatrerne i Norden for øyeblikket.

I kvinnenes Youth A var det Martine Limstrand som ble beste norske med 12. plass. Her ble svenske Kajsa Rosen beste nordiske.

Jeg var på klatretur i Bohus i helgen uten særlig dekning, og med oppmerksomheten rettet mot viktige ting dessverre, så jeg fikk ikke sett noe fra arrangementet. Men alt tyder på at den norske mesterskapsdebuten også på arrangørsiden gikk helt strålende. BRV seiler opp som en av de klubbene som virkelig tar ansvar og sørger for å bringe konkurranseklatringen framover med flere store arrangementer de siste par årene med dette, norgesmesterskapet i fjor, og vel også junior-nordisk før det. Imponerende.



søndag 8. september 2013

Magnus Midtbø 7. plass i Arco

Magnus fortsetter å bekrefte sin plass som en av de beste og mest stabile konkurranseklatrerne med en syvendeplass i finalen i den svært prestisjetunge Arco-konkurransen hvor bare de aller beste blir invitert til å være med.
Finalen ble vunnet av spanske Ramón Julian Puigblanque. 

fredag 6. september 2013

Da er det på tide å få med seg historiens største klatrekonkurranse i Norden i Stavanger i helga




Helgens stevne i Stavanger i den Europeiske ungdomscupen er det første store internasjonale stevnet i Norden.
Det starter lørdag morgen, og for alle som ikke drar til Stavanger så streames det her.

Her er programmet
Lørdag 7. september
08:00 Opening of the climbing hall
09:00 Demonstration 1st qualification – all categories
09:30 Start of the qualification route 1 
14:15 Demonstration 2nd qualification – all categories
14:45 Start of the qualification route 2 


Søndag 8. september
07:00 Opening of the isolation zone – all categories
08:00 Closing of the isolation zone – all categories
08:20 Observation youth B
08:30-09:40 Start - final youth B
09:40-10:00 Modification
10:00-10:10 Observation youth A and juniors
10:10-11:20 Start - final youth A
11:20-12:30 Start - final juniors
13:00 Awarding ceremony

Rutesetter er Christian Bindhammer, med hjelp av Øystein K. Johnsen og Eirik Birkelund Olsen

Her er deltakerne, med en rekordstor norsk delegasjon - selvsagt

søndag 1. september 2013

Norge stilte i to klasser, vant begge

Bare noen få norske deltok i helgens nordiske juniormesterskap, men halvparten av dem vant. Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo KKvar den eneste som toppet den yngste kvinneklassen, mens Martine Limstrand fra Bodø KK vant den mellomste kvinneklassen. Her er resultatlisten. Martine ble buldremester ifjor, og har sølv fra juniornordisk tidligere..
Ingrid Helene Amundsrød fra Oslo KK fikk en sterk fjerdeplass i Youth B, mens Jorunn Rennan fra Gjøvik ble nr. 6 i Youth A.
Neste helg er det europeiske ungdomscupen i Stavanger, for første gang i norden, og der stiller det til gjengjeld en svært sterk norsk gruppe. Det kan kanskje forklare at ikke så mange tok turen til Helsinki i helgen.



Therese Johnsen 8. plass i buldre-EM

Therese Johansen klatret langt bedre i semifinalen enn i kvalikken, og endte opp på en sterk åttendeplass.
Hun gikk to buldre i første, og fikk to sonetak i første. Og hadde hun klarte det siste flyttet på den fjerde bulderen, så hadde hun vært topp tre i semifinalen. Så små var marginene for å komme til finalen.
Men Men uansett en av de sterkere norske konkurranseprestasjonene vi har hatt i seniorklassen etter Magnus sine mange sterke prestasjoner og Hannah Midtbøs imponerende pall-plass for fire år siden.