søndag 25. februar 2024

Leo Bøe leder Era Vella (8c+/9a) i Spania

Leo Ketil Bøe melder på instagram at han har klatret Era Vella, en 45 meter lang rute i Margalef i Spania grader 8c+ eller 9a, litt avhengig av hvem du spør. Dermed fortsetter han å være den eneste norske, og nordiske klatreren, som regelmessig klatrer ruter på et høyt globalt nivå. Han har tidligere i denne vintersesongen i Spania tidligere gått tre ruter gradert 8c+ og 1 rute på 9a-graden, samt diverse på gradene under. Magnus Midtbø gikk den for ni år siden, og mente den var 8c+ og "best route ever", mens Adam Ondra satte den i 9a - i likhet med førstebestiger Chris Sharma. 


fredag 9. februar 2024

Sunniva Øvre-Eide leder Kala Borraka (8b+) i Siurana i Spania

Sunniva Øvre-Eide (19 år) er tilbake med klatring på toppnivå med bestigningen av ruta Kala Borraka (grad 8b+) i Siurana. Hun gikk den på fjerde forsøk, så det vitner jo om at formen er bra. Grenlandskvinnen skadet seg alvorlig i februar for et år siden da kragebenet røk, og måtte ha et langt opphold. I sensommer kom hun på en imponerende tiendepass i Europacupen for senior, det beste norske internasjonale konkurranseresultatet i 2023. I høst gikk hun The Doorkeeper (8b) i Flatanger.

Hun var den yngste kvinnen i Norge som gikk graden 8b+ da hun gikk Ouish forlengelse på Hvarnes i Vestfold da hun var 16 år. Hun har noen av de beste juniorresultatene av norske klatrere, og i 2022 vant hun en av konkurransene i europacupen for juniorer.

Kala Borraka er tidligere ledet av Eline Næsheim, Tina Johnsen Hafsaas og Maria Davies Sandbu (takk til leser som gjorde meg oppmerksom på de to siste, de to har gått så mange harde ruter at det var ikke en så stor nyhet som da Eline perset på den graden)

 






lørdag 3. februar 2024

Leo Bøe leder Estado Critico (9a) i Siurana i Spania

Leo Ketil Bøe har gått enda en 9a-rute med Estado Critico i Siurana i Katalonia nordøst i Spania. Dette er hans åttende rute på graden, og han er andre nordmann som går denne ruta etter at Magnus Midtbø gjorde en tidlig bestigning  i 2007. Men norskbosatte Lucas Marques fra Brasil har også gått den. Ruta ble gått for 20 år siden av Ramon Julian. Den er også kjent for å være den første ruta på denne graden som ble onsightet, av Alexander Megos.