torsdag 31. desember 2015

Dagens skrekkfilm: 60 år gamle Jan Pålsgård førstebestiger svært dårlig sikret 7-rute i Bohuslän



Jan Pålsgård har fylt 60 år og gikk i sommer en ny rute på Häller. Byeline er grad 7, og gradert som dårlig sikret. Kona Ulrika Tiegs filmet bestigningen av den over 50 meter høye ruta, som går til venstre for Stena Line og som krysser Tre tau, for dem som er kjent. Ruta gir utsatt klatring på omlag grad 7, både på sva og gjennom overheng og i toppveggen. Mye fin klatring, men langt færre gode sikringer i deler av ruta. Som filmer Ulrika forklarer i filmen, så er det blant annet et sted en skyhooks som bare er festet som en krok på en list.

Musikksporet er neppe helt tilfeldig, med "riders in the storm" og "could someone please call 911" som et par av sanglinjene.

Som filmen viser, så er det en spennende reise. Som venn er jeg selvsagt overrasket over at han selv eller andre ikke sørget for en hjelm på en slik bestigning. Så akkurat her er det et forbedringspotensiale.

Jappe har gått mange andre førstebestigninger, og dette er ikke den eneste som er litt tynt sikret. Den etterhvert kjente ruta Aretmetikk på Lille Galgberget har bare skyhooks som sikringer forbi 7+ cruxet et godt stykke over bakken. Her er en video hvor Magnus Midtbø går den ruta.

Det er også interessant at det er plass til slike eventyrbestigninger på den mest besøkte klippen i et av de mest besøkte klatreområdene i Norden. Men det krever en egen vilje til å se mulighetene. Slik Jappe så fint og støtende, viser her.


onsdag 30. desember 2015

John Henry Nilssen onsighter grad 9

John Henry har kommet sterkt tilbake fra høstens fingerskade. I dag onsightet han grad 8b/grad 9 i Siurana, skriver kjæresten på facebook. Ruta heter Ramadan. Dette er ny sighte-pers for Nilssen. Forleden dag gjorde han også onsight grad 9-/9. Og i sommer gikk han grad 8c+ i Flatanger. Så bestigningen avsluttet et godt perse-år for en av de beste klatrerne i Norge.


Takk til 27000 besøkende på bloggen og ny rekord.

Jøss. I løpet av året har denne bloggen passert over en million sidevisninger siden jeg startet statistikk i 2009. 
Det siste året har også gitt noen nye rekordtall i antall besøk og antall besøkende, med en vekst på nesten ti prosent. 
  • Det har vært over 105000 besøk ifølge google analytics, en vekst på ti prosent og ny årsrekord for denne bloggen. 
  • 27000 identiteter har lest bloggen, ti prosent flere enn året før. Det er mange personer, selv om det neppe er 27000 personer. Alle som kan litt om nettanalyse vet at det mest sannsynlig er færre (bloggstatistikk er ofte bløff eller mangel på kunnskap om målemetoder), siden samme person kan lese bloggen på mobil eller pc, og kanskje både hjemme-pc og jobb. Derimot er nok veksten på 18 prosent fra året før hyggelig, siden det tross alt tyder på at flere har lest gjennom året. 
  • De aller fleste er naturlig nok fra Norge, men det har også blitt registrert 1500 svensk maskiner som har lest bloggen og 500 danske. 
  • Snittet på omlag 1000-1500 personer i uka ser realistisk ut per uke. En tredel av de besøkende har vært innom under ti ganger. Men det er også en solid andel besøk hver eneste uke. 
Det er ingen enkeltsaker som har dratt opp lesertallene i år. Det er jeg glad for. Mange av de sakene som de siste årene har samlet flest klatrere om bloggen, har vært nyheter eller minneord om sentrale klatrere som har gått bort. I år har jeg ikke hatt noen slike saker på bloggen, selv om det også i år har vært klatredødsfall i Klatre-Norge. 

Paula og Hilde mest lest
Årets klatrenyhet, hvis antall lesere er en indikasjon, var bloggposten om at Paula Voldner og Hilde Bjørgaas sin fribestigning av Blåmannen, som første kvinnelag. Den har fått over 1200 besøk.  
Men den er ikke den mest besøkte i år, for det er en flere år gammel bloggpost om Alt du trenger å vite om klatring i Bohuslän med omlag 1750 besøk bare i år, den blir ofte søkt opp av klatreinteresserte siden den ligger øverst på googles liste hvis du søker på klatring i Bohus. 
Av alle grunner søkte mange også opp bloggposten om traileren til den nye K2-filmen, som ble laget om den fæle ulykken i 2008 da blant annet Rolf Bae omkom i et isras på vei ned. 
Klatreren reddet av helikopter i Nissedal etter 20 meters fall ble også mye lest. (Det gikk forresten bra, ifølge en kommentar fra klatreren selv)
Buldre-NM i Trondheim for noen uker siden ga også mye besøk da Hannah og Thilo vant, samt forhåndsomtalen med rekordmange påmeldte. 
Martin Skaar Olslunds imponerende fribestigning av grad 9 på Vågekallen, kanskje årets norske alpinprestasjon, er også på topp ti-lista. Også den leste du først om her. 

Totalt har det blitt 207 blogginnlegg i løpet av året. Det er pluss/minus der jeg har vært de siste fem årene. Tilbakemeldingene er stort sett gode, og det er såpass mange som bidrar med gode innpill på klatreprestasjoner som det kan blogges om. Så i sum er det hyggelig sørge for en forhåpentligvis rimelig oppdatert blogg om Klatre-Norge i bred betydning av ordet.

Jeg har stort sett ønsket å dekke klatringen bredt, men for å ha fokus på klatringen har jeg holdt meg unna organisatoriske saker også i et rocky år for Klatre-Norge. I motsetning til enkelte dominerende aktører i andre land har jeg også stort sett valgt være en positiv aktør som i utgangspunktet ønsker å behandle alle likt og være positiv til det meste (unntakene er vel overdreven bolting i fjellet eller dårlig streaming fra konkurranser). Men det er klart, jeg blir jo preget av de miljøene og klatrerne jeg kjenner best, så bær over med det eller send innspill hvis det er spennende ting som går meg hus forbi. 

Bloggen blir best i samspill med dere klatrere, så jeg tar gjerne innspill til gode saker eller problemstillinger. 











tirsdag 29. desember 2015

Thomas Alsgaard, nå også med egen buldrevegg

En video publisert av Thomas Alsgaard (@thomasalsgaard)


Thomas Alsgaard er ikke bare en av tidenes beste skiløpere, han har også klatret ved siden av og vært en god ambassadør for klatringen både som eksepertkommentator og i intervjuer. Nå ser det ut til at han har fått en fin liten buldrevegg hjemme, med en liten video på instagramkontoen sin. Litt usikker på om Magnus Midtbø også har hjulpet ham, eller bare tilbyr seg å skru litt hardere. Thomas har vært en av de viktige støttespillerne for Magnus, blant annet med å sørge for at historiens beste norske klatrer har fått en sponset bil. Uansett, fint å se at spreke folk får bra hjemmetreningsutstyr. 

Alsgaard har lenge vært en forkjemper for alternativ trening, og har en haug med videoer på youtube med mange ganger norgesmester Espen Jansen på hvordan man kan trene turnstyrke. Men nå har Alsgaard signalisert at han gir seg på toppnivå (igjen), så kanskje han får mer tid til å dyrke klatringen. 



mandag 28. desember 2015

Thilo Schröter klatrer 8c+ i Margalef

Thilo Schröter har også begynt å klatre harde ruter, og ikke bare knallharde buldre. I dag gikk han Bomaye, gradert 8c+ i Margalef i Nord-Spania.  "Min hardeste rute til nå", skriver Thilo på facebook. Han falt to ganger helt i toppen av ruta, etter cruxet men ganske pumpende for Thilo som er mest markert som buldrer. Thilo ble nettopp norsk mester og ble nummer tre i nordisk mesterskap.
Thilo er den åttende norske klatrere som går denne graden.
Men han er vel den første som går rett fra grad 8b til 8c+, for jeg tror ikke han har gått noen av gradene imellom - så lenge Pump fiction nå regnes som en 8b-rute (og det gjør den jo

Hannah Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas klatrer hardt i Spania

Hannah har gått to ruter med grad 9 og Tina Johnsen Hafsaas har gått 9-/9 i Siurana. Det er nok hardere bestigninger på gang fra den norske delegasjonen, for omtrent hele landslaget er samlet der på ulike klipper.
For Hannah er bestigningen av Migranya og Photo-Shot i henholdsvis Siurana og Margaled, og også en 9- i andre forsøk bare enda noen bestigninger i mengden av harde ruter opp til grad 8c+. Men det er fremdeles verd å nevne i norsk kvinneklatring, det er fremdeles noen få norske kvinner som har gått graden. For Tina er det ifølge henne selv på scorecardet på 8a.nu en uventet bestigning av en pumpende rute etter en krevende periode med kyssesyken. Hun gikk også 9- i andre forsøk.


lørdag 26. desember 2015

American Alpine Journal fokuserer på Norge

Verdens fremste alpinjournal har gitt Norge solid omtale i 2015 utgaven.
Norge er et av de få landene som har fått en egen seksjons i American Alpine Journal, i motsetning til for eksempel alpelandene som er slått sammen til en alpeseksjon.

Bladet kom på sensommeren og jeg ble tipset om det av Kristian Starheim, som skrev:
American Alpine Journal er nett ute. Noreg er det einaste europeiske landet som har fått eigen seksjon (sett vekk frå "Alps"). Blåmannen Ikaros (Thomas Meling, Daniel Hallgren, Espen Jensen), Corner Kick Vågåkallen (Adam Pustelnik, Andreas Klarstrøm) og Katharsis (Trollveggen, Raganowicz og Tomaszevski) er omtalt.

Alpinklatring i Noreg er altså i vinden!
Kristian Starheim, Boston

Fikk ikke gjort noe med det nå før en rolig romjulsdag, og her er det mye spennende.
Her er blant annet:
Thomas Meling skriver om fribestigningen av Ikaros på Blåmannen (som selvsagt ble omtalt først i denne bloggen)

Her er et søk på alle omtaler av "Norway" i et solid digitalt arkiv. 

Jeg fant også en omtale av britiske førstebestigninger av to nye vinterruter på Vågekallen i Lofoten som jeg ikke hadde fått med meg, og som kanskje kommer i neste års utgave da. 

onsdag 23. desember 2015

John Henry Nilssen onsighter 9-/9 i Margalef

John Henry Nilssen har onsightet grad 9-/9 i Margalef i Spania. Den graden har han onsightet før, men det er alltid hyggelig at det skjer igjen med klatrere som har vært satt ut i lang tid med fingerskade. Og det er ikke så mange andre som går like hardt i første forsøk, så verd en bloggpost kvelden før kvelden. 

En liten videogave for dem som ønsker seg is til jul




    Her er en video fra februar hvor de tre klatrerne Tanja Schmitt, Heike Schmitt og Matthias Scherer prøver å klatre Fjåne Fossenin i
Eidfjord, etter å ha prøvd i to sesonger før med dårlige forhold. Filmen viser også førstebestigning av ruta Stormbringer (WI6+) i samme område. Takk il Rock&ice som viste til videoen.
Mer info på href="http://www.matthias-scherer.com/">www.matthias-scherer.com

søndag 20. desember 2015

Her buldrer Tina Johnsen Hafsaas 7C+ (video) i Fontainebleau og går 8a+ i Spania på samme måned

Tina Hafsaas - Megalithe 7C+ from Thilo Schröter on Vimeo.

Tina Johnsen Hafsaas går på denne videoen Megalith (grad 7C+), en av de hardeste norske kvinnebestigningene i Fontainebleau utenfor Paris. Det er klatret 8A i Font av Mari Augusta Salvesen ifjor høst, men ellers tror jeg ikke noen norske kvinner har buldret hardere i verdens viktigste buldreområde historisk sett. (Med fare for å overse noe fra Hannah Midtbø eller Therese Johansen).

Videoen er tatt av Thilo Schröter, som også gikk enda en hard bulder med Partage (8A+). Han gikk tidligere i høst flere harde bestigninger opp til samme grad.

Tina har hatt to turer til Font i høst, og fått hakket bedre uttelling her enn i de store konkurransene i høst hvor år med sykdom og skader har redusert konkurranseformen.

Rett etter denne bestigningen reiste hun til Spania, hvor hun gjorde en kjapp bestigning av sportsruten El Fustigador, grad 8a+, i Margalef. Det er en ordentlig pumprute, og dermed skårer Tina bra i kombinert for klatrere med harde bestigninger i samme periode i både buldring og pumpklatring. Lover bra for ferien.




tirsdag 15. desember 2015

Den sportslige hanen: Erik Grandelius onsighter grad 9 på Hvarnes

Erik Grandelius har gjort en av de beste onsightene i Norge med sin bestigning av Le coq sportif på Hvarnes i Vestfold. Ruta går i sidekanten på den høye og bratte hovedveggen på Hvarnes.

Den 25 år gamle svensken har opp gjennom årene gjort mange imponerende bestigninger i Norge og Sverige på alt fra buldring til klipper, storvegg og is. Nå har han gjort enda en. 8b-onsighter er sjelden kost i Norge, uten at jeg helt tar sjansen på å omtale tidligere prestasjoner på området. Han gikk i sommer 9a i Sveits, har flashet opp til 8b+, og har gått grad 9 på kiler, og 9-/9 på egne sikringer på Blåmannens nordvegg.

Hvarnes har flere harde ruter opp til grad 8c, og er fremdeles en av klippene med størst potensiale for nye harde og lange og bratte ruter, særlig fordi den ligger en drøy time unna det tettest befolkede området i Norge med flest sterke klatrere. På samme vegg går blant annet Shantaram (8c) og Ouish forlengelse (8b+), Jamaica Line (9-/9). Her ligger også prosjekter det jobbes på som ser ut til å bli 8c+ og kanskje litt til. Og rett bortenfor ligger JH1925, som har samme grad og samme førstebestiger som Le coq sportif - Leif Henning Broch Johnsen.


fredag 11. desember 2015

Reprise: Hvem er sterkest i landet her

Sist helg ble tidenes største NM i buldring arrangert av Trondheim klatreklubb. Nå ligger den spennende finalen for seniorene ute på Youtube.  Dermed er det mulig å se reprisen i tidenes jevneste finale, hvor det til slutt bare er et sonetak som skiller de tre første, og en glipp på toppjuggen som hindrer at femteplassen istedet blir vinneren.

Mens ingen er i tvil om at dette kanskje var det største og beste NM noensinne, så er det også et spørsmålstegn ved om det ble for jevnt og dermed også litt tilfeldig hvem som vant.  Magnus Midtbø sier til Bergensavisen at "det var bingo" .

Kvinnefinalen er også verd å følge for å se hvor velfortjent Hannah Midtbøs gullmedalje var og mye annen fin buldring fra pallvinnerne. 

tirsdag 8. desember 2015

Henning Wang går 8c+ i Spania

Henning Wang har gått ruta La Rubia på klippen Villanueva del Rosaria, gradert 8c+. Det er en 50 meter lang rute sør i Spania.

Hennin har gått flere 8c i Spania før, senest i våres, og også i Flatangerhula i sommer. Henning havner i en eksklusiv klubb av norske 8c+ klatrere. Der er allerede Magnus Midtbø, Sindre Sæther, Hannah Midtbø, Martin Mobråten, Jarle Kalland, Lars Ole Gudevang og John Henry Nilsen. Tilgi meg hvis jeg i all hast (som vanlig) har oversett noen nå - og legg gjerne en kommentar igjen hvis det er tilfelle.
Sindre Sæther gikk den samme 8c+ ruta i starten av måneden, men det satt litt lengre inn for Henning å gå den. Men så er da dette ny pers for Henning, mens Sindre har gått denne graden i flere år.

Her er et instagrambilde og lang tekst fra Henning i dag:

More tired then yesterday here, walk the foot into a shitty kneebar, make the clip, shake two times, two more moves. Reach up, another high dropknee, reach up some more, run the feet up, decent kneebar, might still be screaming, not sure, it dosn't matter, I'm past the crux, yess! Still 25 or so meters of 8a+ to go, why did I choose such a long route? Move up to the better kneebars above, recovery suffering ensues, trying to relax, legs are getting pumped, feeling dehydrated, wish I had an energy drink preplaced in the bolt just off to the side. The tufa boulder I fell off yesterday looms above me, calves are burning, left arm still tired, can't recover completely, getting nervous. I set off. Running up the single tufa, make the clip, move into the boulder, right hand to the pinch, squeeze mode, feet really high, swing up to the big fin, walk the feet up, right hand slips, manage to recover, no way I'm dropping this now!, foot up, kneebar! More suffering, got the dreaded two meter pump, calves are burning, want it to be over, it's not, still 10 meters to go, 10 very long meters. Can't stay, move up to the next draw, new little boulder problem, not as hard as the last, never fallen here on the link, get past, new kneebar. Kneebars barely working, can't stay, wall is getting steeper, 5 meters to go, move into the undercling, wish I had biceps like Sindre, walk in the kneebar, reach up, compression, full span, match feet, powerful move to get a kneebar almost above my head (in the photo). Quick shake, can't stay here either, reaching up, find the pocket, move into the final kneebar, feels horrible, manage to clip the last bolt, try to shake a little. One final boulder problem to go! This is it! Don't drop it! I reach up and take the underclings, no power, don't want to take the knee out, try to reach with the knee in, can't reach, no power to reverse, fuck! Desperation, grabbing nothing spikes, knee out, bumping for the shoulder, still on! Last moves, got power, top-jug in hand, yessss!!! YEESSS!! Clipping the anchors, YEEEEESSSSSS!!!! Photo by Carole Palmier #madskillzmedia #climbing #me #fit #lvngthdrm #yolo #amuerte #climbing_pictures_of_instagram
Et bilde publisert av henning_wang (@henning_wang_)





lørdag 5. desember 2015

Hannah Midtbø vant Buldre-NM klart. Superjevnt blant herrene.

Hannah Midtbø gikk tre av de fire bulderne som ble gått i kvinnefinalen, og hadde to hender på topptaket på det fjerde bulderet før hun falt. Hun tok både NM-tittelen og det jeg tror er den første kongepokalen i buldring for kvinner.

Maria Davies Sandbu gikk to buldre. Hun flashet like godt et bulder som ingen av juniorgutta eller jentene klarte å gå i sine finaler. Martine Limstrand flashet ett bulder, og tok dermed tredjeplassen. Gjennom å være best plassert i kvalikken fikk hun også virkelig vist at hun nå holder nasjonalt toppnivå også når alle de beste seniorene deltar. At hun gikk ett mer bulder enn Hannah i kvalikken skapte også litt spenning i finalen. Den forsvant raskt da Hannah markerte styrke i den bratte og tunge første bulderen og fjernet all tvil.

Jevneste herrefinale
Herrefinalen hadde tre buldre som ingen gikk, men ett bulder hvor Magnus var svært nær og et eller to hvor Joakim Lois Sæther var nære ved å gå. Men når man teller buldrebestigninger, forsøk og sonetak i tråd med reglene, så vant Thilo med en sone mer enn de tre andre som flashet første bulder. Bursdagsbarnet Kenneth Elvegård tok sølv og Magnus Midtbø 3. plass.

De neste plassene gikk til Stian Christophersen og Joakim Lois Sæther, som var den eneste som klarte sonetaket på alle finalebulderne og som bare var litt stang ut unna en NM-tittel. Tarjei Hamre tok sjetteplassen Fem av de seks trener på Verket, så det er ikke noe tvil om hvor tyngden i norsk buldring er for herrene. Joakim fra Fredrikstad bor nå i Stavanger.

Dermed gikk Magnus på sitt første tap i en nasjonal konkurranse på noe sånt som 11 år, men så har heller ikke buldrekonkurranser virket spesielt engasjerende for Magnus de siste årene og i år ser det også ut til at det tradisjonelle konkurranseformatet har måtte vike litt for tøffe solobestigninger over vann og andre formater. For Magnus må det også være litt inspirerende at han i konkurranser nå møter tøffere motstand, ihvertfall på buldringen.

Her er resultatene fra de flinke arrangørene i Trondheim klatreklubb, som får det ut på nett samme kveld.

Her er bloggpost juniorvinnerne fra tidligere i kveld. 

Bra streaming og to gode kommentatorer i Andreas Klarström som bevarte roen og presisjonen nesten hele tiden. Og kreativ og tildels ganske hard ruteskruing av Adam Pustelnik og Martin Mobråten. Og det største NM i historien ble imponerende arrangert av Trondheim klatreklubb. 

Sunniva Eik Haave gikk en bulder og vant Junior-NM

Sunniva Eik Haave var den eneste av de eldre juniorkvinnene som gikk en bulder i NM-finalen, og Oslo-klatreren fulgte dermed opp sitt gode resultat fra sist norgescup.
Hun vant foran Bergljot Jullumstrø Hansen, som hadde best bonus-resultat og dessuten var ekstremt nær å gå den samme bulderen. Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo tok tredjeplassen med to sonetak.
For en gangs skyld var det ikke en flashekonkurranse, men det motsatte hvor det til slutt viste seg å være et sva som avgjorde. Det var tre av juniorgutta som klarte samme bulder

Stine Raknes var overlegen i yngre junior jenter, og vant på hjemmebane ved å gå alle finalebulderne. Oda og Marie Aagard Lauridsen fra Ålesund tok de to neste plassene, med tre buldre hver.

Det ble en svært jevn duell mellom de tre beste eldre juniorgutta. Det var en ventet en duell mellom Leo Ketil Bøe og Kristoffer Klev, men det var tilslutt hjemmehåpet Martinus Hals Skar som vant med tre buldre på ett forsøk færre enn Leo Ketil Bøe.

Yngre junior gutter ble vunnet av Baste Andeselic, som tok Fredrikstads første NM-gull i klatring. Han vant foran en ny junior på toppnivå, Albert Ilsaas Suthurst fra Kolsås klatreklubb. Klubbkamerat Hauk Lem tok tredjeplass.

Mens seniorfinalistene og vinnerne er veldig sentrert i Oslo, hvor åtte av tolv finalister trener, så er det langt mer fordelt utover landet i juniorklassen. Trondheim tok to av fire titler, Fredrikstad og Oslo tok en hver. 

Martine og Thilo leder foran søsknene Midtbø i Buldre-NM

Thilo Schröter leder foran Stian Christophersen etter kvalifiseringen fredag kveld til NM i buldring. Martine Limstrand leder foran Hannah Midtbø.

Forhåndsfavoritt Magnus Midtbø ligger på fjerdeplass, med en bulder mindre gått enn de to første og flere forsøk en Tarjei Hamre.

Hannah Midtbø flashet fem buldre, mens Martine Limstrand gikk seks buldre på 12 forsøk.

Siden jeg ikke fikk sett streamen til arrangørklubb Trondheim klatreklubb, så skal jeg ikke spekulere i styrkeforholdet mellom de to ledende kvinnene ut over at Martine helt klart har gjort sin fremste plassering før en finale i et sterkt heat. På neste plass ligger Tina Johnsen Hafsaas og Maria Davies Sandbu, med like mange buldre som Hannah og et par forsøk mer hver.
Synnøve Berg Nesheim og Bibiane Dahle Næss er de to siste finalistene med fire buldre.

I herreklassen må det ha vært tidenes bikkjeslagsmål for å få finaleplass. Kenneth Elvegård, som har bursdag i dag, og Joakim Louis Sæther tok de to siste finaleplassene. (Siden jeg skrev i forhåndsbloggen at de sterkeste rogalendingene i ikke deltok, så må det legges til at Joakim må regnes som en ille sterk østfolding selv om han bor i Stavanger).

Selv om Magnus representerer Tyrili klatreklubb, og Tarjei representerer Trondheim klatreklubb så bor begge i Oslo - i likhet med tre av de andre finalistene. Så det er ingen tvil om hvor tyngdepunktet for hard konkurransebuldring ligger akkurat nå. For jentene bor halvparten av finalistene i Oslo:  Hannah, Tina og Synnøve.

Her er kvinnenes kvalikkresultater
Her er herrenes

Alt tyder på en spennende finale i seniorklassen fra klokken seks.
På de neste tre plassene for herrene kom tre ferske seniorklatrere, en klar antydning om at tenåringene er på vei opp selv om det mangler en klar stjerne som kan hamle opp med de sterkeste foreløpig.

Totalt deltok 52 herrer i kvalikken, og det må klart være ny rekord. 17 kvinner deltok, og jeg tror det også er pers.

Lørdag skal 80-90 juniorer også gjennom kvalikk, før de har finaler fra 15-tiden. Her kan du lese forhåndsomtalen av hvem som er favoritter, ut fra min synsing.

Her er lenken til videostreamen i går, vi satser på at den virker også i dag.

Det lille jeg så av streamingen i går virket solid, selv om en av fotografene gjemte seg litt bak buldrere. Så det er bare å glede seg for de som vil følge arrangementet i dag, i det som kan bli tidenes største norske NM-arrangement.




torsdag 3. desember 2015

Ny rekord med 130 i Buldre-NM. Her er favorittene

Norwegian Bouldering Championship 2015 | Interview from el on Vimeo.

Et lite intervju med rutesetterne. 




130 klatrere stiller til NM i buldring i Trondheim i helgen, og det tror jeg er soleklar rekord. Med 46 påmeldte torsdag morgen i herrer senior er det kvalikk i to puljer fredag kveld for å rekke å gjennomføre arrangementet. I kvinneklassen er det over 15 deltakere og med litt ekstra oppmøte kan det bli delt ut kongepokal, og det er vel i så fall kanskje første gang i buldring?

Og juniorklassene er som vanlig velfylte. Så konkurranseklatringen i Norge har vel knapt stått sterkere i en nasjonal konkurranse.

Favorittene heter Midtbø i begge seniorklassene. Slik det også var i fjor.

Magnus er favoritt i herreklassen, selv om det knytter seg litt spenning til tittelen. Magnus er ikke like overlegen her som i tauklatring, hvor han vant sitt 11 NM-gull for en måned siden. Men som sist NM ble arrangert i Trondheim for litt siden, så drar han i land seieren med enhåndspullup på siste taket på siste boulder.

Den fremste utfordreren er Thilo Schroter, som var en hårsbredd unna å bli nordisk mester i konkurranse med en av verdens beste buldrere og som også tok sølv ifjor.. Men de slipper å møte Martin Mobråten, som er ruteskruer. Til gjengjeld stiller Stian Christophersen, som går ut av landslagstrenerrollen og fysioterapeutrollen og tar på seg konkurranseskoene. Med en fersk 8A-flash i Rogaland utgjør han en solid utfordrer. Kenneth Elvegård er en annen åpenbar kandidat til pallen, med sterke flasher i finalen i Nordisk sist helg.

Det er også mange andre sterke som stiller fra mer eller mindre hele landet, med et lite unntak for sterkingene fra Rogaland. Endre Sandø Evensen har for eksempel vist i mange konkurranser at han kan blande seg inn i tetsjiket i både tau og buldring. Uansett et bikkjeslagsmål for å komme til finalen.

Kvinneklassen er langt mer solid enn den pleier å være. Hannah Midtbø er åpenbar favoritt, med en spennende duell mellom Tina Johnsen Hafsaas og Maria Davies Sandbu på de neste pallplassene og Martine Limstrand som utfordrer. Det skal kjempes om de siste finaleplassene også, og kanskje Synnøve Nesheim kan utfordre teten også. Uansett for første gang på lenge er et solid oppmøte og et jevnt høyt nivå.

25 stiller i yngre junior jenter. Jeg tør ikke tippe favoritt, bortsett fra at de sterke trondheimsjentene garantert gjør det bra på hjemmeveggen, med Mia Støver Wollebæk som den best plasserte de siste konkurransene.
20 gutter stiller i samme juniorklasse. Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen tar favorittstempelet her, han pleier å dra i land seieren slik han gjort i sist norgescup i Bodø.

Som vanlig blir eldre junior kvinner en av de mest jevne og spennende klassene, med et helt kobbel som kunne kjempet om finaleplass i et nordisk mesterskap. Sist norgescup vant Sunniva Eik Haave, mens Lisa-Marie Kvandahl litt overraskende meldte pass på en bulder i det som ble en flashekonkurranse. Men både hjemmehåpet Bergljot Jullumstrø Hansen og de sterke Oslo-buldrerne Ingrid Marie Amundrud og Camilla Persen. De 11 deltakerne i denne klassen har den hardeste interne konkurransen, sammen med seniorherrene.

Leo Ketil Bøe er klar favoritt av de 17 deltakerne i eldre junior menn, tidligere i år ble han nordisk mester i buldring for juniorer og han kom nettopp hjem fra sterk buldring i det belgiske mesterskapet hvor man kan si at konkurransen er hard. Kristoffer Klev er sølvkandidaten, og resten av klassen må jeg i mangel på mer kunnskap kalle litt åpen. Et par gode juniorer stiller i herreklassen, selv om jeg tror de skal slite med å få finaleplass der og derfor kanskje like gjerne kunne økt konkurransen i juniorklassen. Men på den andre side er det kult med ambisjoner, så kjør på.

Her er tidsskjema og sånt, med finaler fra kl.16 lørdag for juniorene og fra 19 for seniorene.
Her er deltakerlista.
Har ikke sett noe streaming ennå, men det dukker opp lover Klatreforbundet - slik det ble flott løst sist NM var i Trondheim og slik det nesten alltid er i nasjonale konkurranser.



onsdag 2. desember 2015

Sindre Sæther går 8c+ i Spania

Norges mest komplette klatrer, Sindre Sæther, har gått enda en 8c+. Sist uke gikk han Rubio i Villanueva del Rosario - mer kjent for den mytiske harde ruten Chilleam Balsam. Henning Wang skriver på sin facebook-siden at Sindre gikk den 50 meter overhengende ruta etter noen dagers jobbing.

Bestigningen føyer seg inn i rekken av harde ruter gått av klatrefenomenet Sindre. Han har gått 9a og flere 8c+ i Flatanger og Spania, og dette er altså i tillegg til diverse gode konkurranseresultater, sterk buldring, og ikke minst noen av de mest imponerende storveggsbestigningene også internasjonalt med urepeterte fribestigninger i Trollveggen, nye ruter opp til 9-/9 på Kjerag, harde ting på Blåmannen osv. Og på toppen av det igjen veldig harde is- og miksbestigninger i Romsdal også på svært lange ting.

Dette har jeg jo skrevet noen ganger før, og nå er altså listen blitt enda lengre. 

lørdag 28. november 2015

Hannah på 2. plass, Thilo på 3. plass i Nordisk

Hannah Midtbø bommet på en bulder og kom på andreplass etter svenske Kajsa Rosen i det nordiske mesterskapet i buldring i Turku i Finland. Thilo Schröter på likt med andremann, men tapte på dårligere kvalikk. Han flashet tre problemer, men vinner Anthony Gullsten fra Finland flashet fire. Så det var en klar seier.

Både Hannah og Kajsa flashet to problemer hver, men det andre problemet skapte problemer for Hannah, som hadde en litt annne sekvens enn de andre.

Kenneth Elvegård hadde to topper, og var svært nær en tredje.


Hannah Midtbø leder nordisk, Kenneth best av norske

Hannah Midtbø toppet fire buldre og leder kvalifiseringen før finalen i ettermiddag i Nordisk mesterskap i Turku i Finland. Hun blir eneste norske. Tina Johnsen Hafsaas hadde en tyngre dag og ble nummer ti. Kajsa Rosen er som ventet Hannahs sterkeste utfordrer. Den nye svenske konkurransestjernen som klatret 8b+ i høst ligger rett bak Hannah.

De tre norske herrene kom seg til finalen, med Kenneth Elvegård på 4. plass, Thilo Schröter på 5. plass. Martin Mobråten på 8. plass og det er vel utenfor finaleplass. Kenneth flashet tre buldre, mens to finner og en dansk mester klarte fire buldre.

Her er resultatlista

Finalen går klokka 17 norsk tid, jeg skrev 18 i forrige bloggpost men det var finsk tid.

Her er streamen, proft laget av finnene.


fredag 27. november 2015

Nordens sterkeste klatrer kåres lørdag. En norsk gullkandidat, og kanskje en til.

Det er en sterk norsk gjeng som lørdag skal kjempe om å bli nordiske mestre i buldring.
Hannah Midtbø er favoritt til å igjen bli nordisk mester, mens Tina Johnsen Hafsaas har ladet opp i Fontainebleau de siste ukene og det skal bli spennende å se om det passer til konkurranseformaet. Kajsa Rosne er den nye svenske konkurransestjernen, men selv om hun kan nå finaler i verdenscupen i tauklatring så er nok Hannah et hakk sterkere tror jeg.

Martin Mobråtem pg Thiolo Jeldrik Schröter er to sterke kandidater i herrefinalen. Begge har vist kjempeform de siste ukene, Martin knuste all motstand og freste gjennom NM-finalen sist helg. Men da deltok ingen av de andre. Thilo har prestert sterkt i Fontainebleau med raske og harde bestigninger, men også her er det spennende å se hvordan en slik oppladning.

Kenneth Elvegård er tredje norske deltaker, og på en god dag kan han klinke til og utfordre de fleste i Norden.
Den største favoritten er kanskje finske Anthony Gullsten, som har gjort det skarpt i store internasjonale konkurranser og buldret knallhardt opp til 8C - noe bare Magnus Midtbø kan matche i Norge. Et par andre finner har også buldret 8B. Jeg har ikke funnet noen deltakerliste for de andre nasjonene, men er heller ikke så veldig god i finsk så det er mulig at jeg og min gode venn "google translate" har oversett det. Så jeg vet ikke hvem som ellers deltar.

Det blir uansett en spennende konkurranse i finske Turku. Konkurransen starter i 10-tiden og finalene går fra kl.18. Her er program og her kommer resultatene.
Finnene har lovet streaming, og at det senere blir tilgjengelig på Youtube. Så det er bra. Da er det bare svenske arrangører, fra landet som oppfant Skype, som merkelig nok ikke streamer fra store nasjonale og internasjonale offisielle konkurranser

torsdag 26. november 2015

Thilo Schröter med oppturi Fontainebleau

Thilo Schröter bekrefter sitt høye internasjonale buldrenivå med en tur til Fontainebleau som det står respekt av. Han avsluttet med å gå den harde Ubik, grad 8A+ på en dag. Tidligere på turen gikk han en 8A+ til med Big Dragon og 8A-bulderen Tigre et Dragon på samme dag. Han gikk også 8A-bulderen Fata Morgana, og flashet og onsightet to 7C-buldre.

Norske klatrere har tidligere gjort det bra i Fontainebleau, med flere bestigninger på 8A+ og kanskje opp til 8B.  Martin Mobråten har hatt en minst like effektiv tur til skogen, og det er flere andre som har klatret hardt der, men dette er uansett av det mer imponerende.

Så avsluttet han tidagersturen også med å flashe highball-bulderen Big boss.

lørdag 21. november 2015

Martin og Maria knuste all konkurranse. Oslo dominerte juniorene

Martin Mobråten var en klar vinner av herreklassen i lørdagens norgescup i buldring arrangert av Bodø klatreklubb. Han gikk alle fire buldre mens de neste tre på listen bare gikk en hver. Han flashet to av bulderne.

Maria Davies Sandbu vant også kvinneklassen og den eneste som gikk fire buldre, om en ikke like overlegent. Hun gikk en bulder mer enn Martine Limstrand, og det virket som om de to første var relativt enkle for begge. De to er de klart beste som stiller i seniorkonkurraner, selv om Martine strengt tatt er junior ett år til tror jeg. De knivet også om NM-seieren i tauklatring, hvor det var enda jevnere mellom de to rutinerte og flinke klatrerne.

Nå var også Martin den eneste av buldrerne i Norge på høyt nivå som stilte i konkurransen, men det manglet ikke på mange konkurrenter. Mange etteranmeldte sørget for en av de større klassene. Oslos Christer Raugland kom litt overraskende på andre plass etter en svært sterk flash av en bulder, og en av tre som klarte sonetaket på den siste harde bulderen. Robin Mjelle kom på tredjeplass med en bulder og to sonetak.

Heller ikke Maria møtte den skarpeste motstanden fra de andre beste buldrerne, men slik er det dessverre i kvinneklassen i et Klatre-Norge hvor det er solid oppslutning i alle de andre klassene.

I juniorklassene stilte nesten alle de beste, unntatt i den eldste juniorklassen hvor Jon Pål Hamre stilte i senior og Leo Ketil Bøe ikke deltok. Juniorklassene ble dominert av Oslo og Trondheim, som tok alle pallplassene unntatt to tiltross for et femtitalls deltakere i de fire klassene fra nesten hele Klatre-Norge.

Kristoffer Klev vant eldste juniorklasse herrer foran Birk Dahle Næss fra Lillehammer og Christian Phillip Eliassen fra Trondheim. Alle tre gikk fire buldre, og de to første måtte måle kvalikkresultater for å skille.

Eldste junior kvinner måtte også skille på kvalikk for at Sunniva Eik Haave slo Ingrid Marie Amundrud, de flashet alt. Mens Lisa-Marie Kvandahl bommet på en bulder, men flashet resten. Her tok Oslo fem av seks finaleplasser. Som vanlig ble denne klassen undervurdert litt med andre ord.

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen fra Oslo var den eneste som toppet alt og vant, som vanlig, foran Baste Andeselic fra Fredriksstad. Hauk Lem fra Kolsås KK tok tredjeplass.

Trondheimsjentene var som ventet sterke, og tok de to første plassene med Mia Støver Wollebæk foran Stine Raknes. En (for meg) ny aktør, Lea Shmitthenner, fra Kolsås KK tok tredjeplass. Også interessant at de tre beste i klassen flashet den siste bulderen i denne klassen, mens selv seniorvinner Maria måtte ha flere forsøk på den samme bulderen. Så de som klager over at få kvinner stiller, glemmer at de kanskje beste konkurransejentene som stiller i dag er den sterke 16 årsgenerasjonen og 18 år gamle Sunniva.

Ellers virket det som et prikkfritt arrangement bortsett fra at det som også før kanskje var litt for lette buldre for de eldste juniorene når det i begge finalene var tilfeldigheter i kvalikken som avgjorde.

Bra streaming i samarbeid med Avisa Nordland gjorde det fint å følge for resten av Klatre-Norge som syns en lørdagskveld med buldring er greit tidsfordriv. Siden jeg før har vært kritisk til noen kommentarstemmer på streamingen som enten har vært for frekke, for kunnskapsløse eller slitt med å holde følge, så var kommenteringen til Anne Marthe Limstrand her feilfri og preget av mye innsikt og tydelighet. Trenger du referanse til en kommentatorjobb noen gang, så bare ta kontakt.





Mia Støver WollebækTrondheim Klatreklubb12124545
2202Stine RaknesTrondheim Klatreklubb12124644
3200Lea Schmitthenner





fredag 20. november 2015

Slik blir norgescupen i buldring - stinn brakke i Bodø

67 klatrere fra hele landet møtes i Bodø lørdag for norgescup i buldring. Det er et sterk oppmøte med lang reise for mange, og viser hvor sterkt konkurranseklatring står i Norge.

Her er alt du trenger å vite om arrangementet, med lenke til streaming på an.no. Finalene vises live fra 15.30 for juniorene og klokka 18 for seniorene. Igjen så klarer norske arrangører å streame konkurranser, i motsetning til for eksempel et nordisk mesterskap i Sverige. Bra jobba Bodø klatreklubb.

Favoritter er paret Martin Mobråten og Marie Davies Sandbu i seniorklassene.

Maria kan møte sterk motstand fra Martine Limstrand, som buldrer på hjemmebane. De to kom så og si likt under NM i tauklatring i Molde for et par helger siden. Det er fem deltakere i kvinneklassen.

Martin møter ingen av de aller beste konkurrentene i seniorklassen, flere av de hardeste konkurrentene er i Spania og Fontis, men det er flere sterke unge konkurranseklatrere selv om få av dem har markert seg i buldring.

Som vanlig er det juniorklassene som gir størst deltakelse og hardest konkurranse. Som vanlig er eldre junior for kvinner den med hardest konkurranse. Der møtes to nordiske juniormestre, Lisa Maria Kvandahl og Sunniva Haave (som var i hver sin klasse til nå), men det kan like gjerne være Bergljot Jullumstrø Hansen fra Trondheim eller Camilla Persen og Ingrid Helene Amundrød fra Oslo som havner på pallen. Men i år har Lisa-Marie som regel tatt seieren.

For de eldste juniorgutta er Kristoffer Klev fra Oslo klatreklubb en favoritt. Han møter ikke Leo Ketil Bøe og en sterk juniorkandidat som Jon Pål Hamre stiller i seniorklassen.

Lillesøster Julie Klev er kanskje den sterkeste kandidaten i yngste kvinneklasse, men den vurderingen er nok den minst begrunnede av det jeg tipper om her. Hun har et dusin utfordrere og særlig trønderjentene er sterke.

I de yngste juniorgutta ser Jens Kristian Hagaseth Amundsen og Baste Andeselic fra Fredrikstad klatreklubb ut til å ha gjort det best, med fersk norgesmester Jens Kristian som favoritt. Men sterke Arne Farestveit fra Sogndal er kanskje en overraskelsesmann.

Her er deltakerlista

Stian flasher 8A i Rogaland på video, og tre andre harde klassikere

4 fra Rogaland from Stian Christophersen on Vimeo.

Her er en video av Stian Christophersen på besøk til Rogaland hvor han går noen harde buldre, tror det er i forbindelse med foredrag om skadefri klatring og trening. Blant annet flasher han Tjernobyl (grad 8A), som ligger i Heskestad helt sør fylket.

Han en av de få i Norge som går denne graden i første forsøk.

Stian har det siste tiåret vært en av de sterkeste buldrerne og klatrerne, og holder formen bra tross et par småbarn. Han har også vært landslagstrener i klatring. 

tirsdag 17. november 2015

Magnus Midtbø åpner Spania-sesongen med 9a





Magnus Midtbø har gjort en kjapp bestigning av Era Vella i Margalef i Spania, grad 9a. Era Vella er en av de kjente harde rutene, og ble gått av Chris Sharma i sin tid. Magnus vurderer ruta som 8c+ nå, på grunn av ny beta. Men omtaler den også som beste ruta noensinne.

Magnus har tidligere i år gått 9a+ og to 9a, og har opp gjennom årene gått over 15 ruter på 9a og hardere.

fredag 6. november 2015

Fra kjendistoppen til Himalayatopp

Her er fra Instagram-kontoen til Elisa Røtterud

Elisa Røtterud har hatt en spennende reise fra å være TV-kjendis til å nå i denne uken toppe ut på Ama Dablam i Himalaya.
Elisa var en av de lovende TV-stjernene rundt 2000, og har som ungdomssynd å delta i Robinson. Hun har siden hatt noen tv-roller, og npå er hun redaktør av Cosmopolitians norske utgave.

Mer interessant for denne bloggen er hennes reise inn i friluftslivet, med klatring og ekspedisjoner, som nå altså toppet seg med en bestigning av Ama Dablam. Den er en av de finere i Himalaya, og selv om høyden ikke er så imponerende med sine 6815 meter så er den både et solid klatrefjell og et av de mer avfotograferte toppene.
Ekspedisjonen var med et ekspedisjonsfirma, slik det er for de fleste.



lørdag 31. oktober 2015

Og NM-vinnerne ble: Magnus (seff) og Maria

Magnus Midtbø tok oppskriftsmessig og overlegent sitt 11. norgesmesterskap og enda gang kongepokalen. Han falt på toppjuggen, og kom mer enn ti flytt lengre enn de to neste på pallen. Martin Mobråten slo Endre Sandø Evensen på bedre kvalikkresultat. Sindre Sæther kom rett bak på fjerdeplass. Tre av de fire neste plassene gikk til klatrere som vanligvis er på topp i juniorklassene, så en ny generasjon er i ferd med å stige opp selv om ingen av dem klarer å nærme seg de aller beste konkurranseklatrerne ennå. Herrefinalen skilte ellers bra i motsetning til de andre finalene.

Kvinnefinalen ble som flere av juniorfinalene avgjort med svært små marginer på åpenbare crux. Maria og Martine Limstrand kom likt, selv om Martine nesten klarte å holde på neste tak. Men de ble dømt likt og Maria vant på bedre kvalikk. Limstrand har tidligere vunnet juniorklasser, men vært skadd en stund og er nå tilbake på et vinnerspor.
Ragnhild Eriksrud fikk tredje plass, og stoppet samme sted
Bak henne kom de tre andre deltakerne med fire taks forskjell.

Et langt Klev til norgestoppen for juniorene

Søsknene Kristoffer og Julie Klev fra Oslo klatreklubb tok en solid sammenlagt prestasjon i juniorklassene i NM  Molde lørdag. Kristoffer gjorde comeback som konkurranseklatrer etter litt skade, og vant gutter klasse A. Lillesøster Julie Klev tok sølv i yngste juniorklasse, etter Stine Raknes. Dermed kom det to nye navn på toppen av listen i år i den klassen.

Birk Næss fra Lillehammer så ut til å ha tatt sølvet foran forhåndsfavoritt Håvard Helgesen fra Sogndal, men etter en dommerklage ble Birk nr 4 og Håvard fikk sølv. Snorre Graver Johansen fra Oslo klatreklubb fikk bronsje og debuterte på pallen. Her var det bare ett flytt som skilte alle i finalen unntatt vinneren.

Lisa-Marie Kvandahl tok sitt første NM-gull i tauklatring, foran Bergljot Hansen fra Trondheim og Ingrid Helene Amundrud, alle tre kom likt i finalen på et åpenbart hardt skrudd crux. (I den yngste jenteklassen kom også fire stykker på samme punkt i finalen, bare vinneren kom høyere). Dermed fikk Kvandahl rettet opp finaletapet fra samme vegg for to år siden. Hun har stort sett vunnet de fleste konkurranser, inkludert nordisk mesterskap, men ikke vunnet NM i tau før.

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen toppet finaleruta og vant yngre juniorgutter foran Hauk Lem fra Oslo og Alexander Øritsland fra Bratte Rogalands venner. Rekkefølgen var omvendt før finalen, mens Jens Kristian har tidligere vist at han har best pump til å lese finalerutene i denne klassen. Også her virket finalerutene kanskje harde, for det var bare et flytt som skilte mesteparten av finalen.



Resultatlister
Eldre junior gutter
Yngre junior gutter
Eldre junior jenter
Yngre junior jenter

fredag 30. oktober 2015

Martin Mobråten varmer opp til NM med flash av 8A-bulder

Oksespranget, 8A flash from martin mobraten on Vimeo.

Video: Sindre Sæther
Her er en fin video av Martin Mobråten som viser sin imponerende styrke med å flashe den klassisk harde bulderen Oksespranget, som er gradert 8A og vel var en av de første i Norge på graden. Bulderen ligger i Romsdalen, hvor Martin jobber denne uka og tilfeldigvis i nærheten av NM-veggen i Molde. Martin er som nevnt i forrige bloggpost en av favorittene til pallplassene bak storfavoritt Magnus Midtbø.

Martin har flashet 8A før, men det er svært sjelden vare i Norge (Noen mer nerdete enn meg har kanskje peiling på hvor ofte det har skjedd).

torsdag 29. oktober 2015

NM med tidenes herrefinale og 52 år gammel finalist


  • Helgens norgesmesterskap kan få en av sine sterkeste finaleheat. Tidenes beste norske klatrere møtes på Moldeveggen lørdag.  
  • I kvinneklassen settes aldersrekord med 52 år gamle Ulrika Tiegs. 
  • Og i herreklassen er en snart 16 år Leo Ketil Bøe pallfavoritt. 
Magnus Midtbø er favoritt, og kan ta sitt 11 norgesmesterskap lørdag. Men møter også et par andre legender i form av Martin Mobråten og Sindre Sæther, to av de andre beste klatrerne på 2000-tallet. 
Men både Martin og Sindre skal få hard konkurranse fra snart 16 år gamle Leo Ketil Bø fra Bergen om pallplassene. For å være litt dristig i tippingen, så tror jeg 15-åringen er bedre konkurranstrent enn de andre kandidatene utenom Magnus og kan ta pallplass som kanskje den yngste siden Magnus selv slo gjennom som Norgesmester for 11 år siden som 17-åring. (Her er jeg på tynn grunn, men satser på at kommentarfeltet hjelper meg hvis jeg har bommet på aldersfakta). 
Totalt stiller 16 herrer i seniorklassen, blant annet også de sterkeste juniorgutta. Hvis alle stiller, blir det delt ut Kongepokal også.

Bare seks jenter er påmeldt i seniorklassen for kvinner. Maria Davies Sandbu er favoritt, i fraværet av Tina Johnsen Hafsaas som deltar i en invitasjonskonkurrane i Finland. Men det mest oppsiktsvekkende i kvinneklassen er ny aldersrekord med 52 år gamle Ulrika Tiegs som er garantert finaleplass med dagens påmeldingsliste. Det er over 20 år siden hun ble svensk mester . Hun har siden bodd i Norge og har gjort seg mest bemerket med mange flotte førstebestigninger i Bohuslän. 
Ragnhild Eriksrud er pallkandidat, og det er også Martine Limstrand. 

14 gutter stiller i eldre junior. Favoritt når Leo stiller i seniorklassen er nok Håvard Helgesen, som også har gjort det bra i sist norgescup og fikk 3. plass i nordisk mesterskap. 

Lisa Marie Kvandahl ville vært favoritt hvis hun stilte i kvinneklassen, basert på resultatene på finalerutene sist norgescup og resultatene i verdenscupen i Stavanger. Men hun stiller i eldre jenter-klassen. Selv om hun er favoritt der får hun det nok like tøff motstand der som i seniorklassen, for det stiller en håndfull jenter opp som alle kan få pallplass.

I den yngste jenteklassen er det flest deltakere med 24 13-15 åringer. Det er også det mest åpne feltet, hvis vi ser bort fr de to danske dynamittsøstrene Oda og Marie Aagard Lauridsen som bor i Ålesund. Mia Wollebæk fra Trondheim gjorde det best i forrige norgescup, og står av den grunn fram som den fremste pallkandidateten med norsk pass. 

Yngre junior gutter har som vanlig Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen som favoritt, selv om han utfordres noe av et par andre, og spesielt Hauk Lem.

Her er info om streaming, deltakerliste og annet praktisk. Utrolig bra med flinke arrangører og et forbund som stiller opp og ordner alt det praktiske så også vi som ikke er i Molde kan følge arrangementet. 

lørdag 17. oktober 2015

16-åringene knuste seniorene i Norgescupen


                                                                                                                    Foto: Thor-Henrik Kvandahl

De to 16-åringene Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl (bildene) var de to klarte beste klatrerne i hvert kjønn i lørdagens norgescup i Haugesund på den nye Haugalandveggen. 

Leo stilte i seniorklassen, og slo Jon Pål Hamre, som igjen slo Endre Sandø Evensen - som tok bronsje både her og i nordisk mesterskap i Sverige for et par helger siden. De tre toppet finaleruta, som ble avgjort på kvalikkresultatene.

Lisa-Marie Kvandahl vant en jevn juniorfinale, og slo også seniorvinner Ragnhild Eriksrud. Hun slo også junirogutta i en kvalikk, men der kom de to første et flytt lengre i finalen og toppet ruta. Lisa-Maria kom foran Bergljot Hansen og Camilla Persen - en topptroika gjennom flere konkurranser.

Jens-Kristian Hagaseth Aasmundsen vant av de yngste gutta foran Hauk Lem og Alexander Øritsland, tre 15-åringer som jevnt over ligger i toppen i konkurransene.

Yngste jenteklasse ble vunnet av Oda Marie Aagard Lauridsen, hun ville også blitt nummer to i gutteklassen (så sant jeg fulgte godt nok med på livestreamingen fra en tribune i en turnhall). Søster Oda tok tredjeplass, mens Mia Wollebæk tok 2. plassen i den største klassen hvor det var relativt jevnt mellom de seks første. Det lover bra for norsk kvinneklatring at 99- og 2000 årsklassen er såpass solid.

Juniorklassen for 16-18 åringene ble vunnet av det relativt nye stjerneskuddet Håvard Helgesen fra Sogndal, som toppet ruta sammen med Birk Dahle fra Lillehammer. Eivind Kittelsen tok tredje. Helgesen tok tredjeplass i junior-nordisk for et par uker siden, etter Leo Ketil Bøe som i dag stilte i seniorklassen.

Her er resultatene

fredag 16. oktober 2015

De yngste juniorjentene har allerede vunnet det første slaget om helgens norgescup

Med 24 påmeldte jenter i 13-15 år er den yngste juniorklassen også den overlegent største i helgens Norgescup i Haugesund på den nye Haugalandsveggen. Spesielt målt mot senior kvinner, hvor Ragnhild Eriksrud igjen sikrer at kvinneklassen har en toppklatrer med i norgescupen.
Det er også stor spredning i den yngste kvinneklassen geografisk, som gjør at denne klassen helt klart er den viktigste med tanke på norsk konkurranseklatring framover. Det er naturlig å peke på de to danske søstrere Oda og Marie Aagard Lauridsen som favoritter basert på tidligere konkurranser, men ellers er det vanskelig (for meg) å si hvem som skiller seg ut i toppfeltet.

Det er 13 gutter i den yngste juniorklassen. Her er det flere interessante navn, men Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen, Hauk Lem og Baste Andeselic har gjort det bra i konkurranser mens Arne Farestveit fra Sogndal har klatret bra ute med bestigninger opp til grad 8+. Så det kan bli spennende.

Det er ni jenter i juniorklassen, men kanskje den mest spennende med tanke på at halvparten av deltakerne holder et nordisk toppnivå i den "gyldne" 99-årgangen som kanskje er den beste og bredeste norsk konkurranseklatring har sett. Lisa-Marie Kvandahl er igjen favoritt etter sterk klatring i de siste internasjonale konkurransene, med semifinaleplass i Junior-VM og sitt tredje nordiske mesterskap som styrkemarkeringer. Men hun har også tapt for både Bergljot Jullumstrø Hansen og flere andre sterkinger de siste årene.

9 seniorgutter stiller opp, med Håvard Helgesen som favoritt etter sin sterke 3. plass i nordisk mesterskap for juniorer for et par helger siden. Flere av de vanligvis sterke deltakerne i denne klassen deltar ikke, eller stiller i den kombinerte senior- og juniorklassen,

Totalt stiller ni herrer også i konkurransen. Endre Sandø Evensen er favoritt etter tredjeplassen i nordisk mesterskap og flere sterke plasseringer i et felt hvor Magnus Midtbø ikke stiller og hvor endel av de andre som har kjempet i toppen heller ikke stiller. Men det er alltid gøy når Jan Eivind Danelsen er i veggen, da kan mye rart skje. Så det er all grunn til å følge med.

Som vanlig i Norgescupen sørger gode arrangører for at det både er livestream og live resultatføring.





tirsdag 13. oktober 2015

Tenåringen Patrick Pedersen går Marathon (grad 9)

Patrick Pedersen gikk i dag Marathon (grad 9) på Damtjern. 19-åringen fra Drammen er en av de yngre som har gått denne ruta, og en av de yngre som har gått denne graden i Oslo. Han gikk tidligere i år blant annet Mikrokosmos (grad 9-/9) også på Damtjern. Kuriøst nok så er han vel også den eneste som bor i Drammen når han går en nier på drammensgranitt.

Den yngste bestigningen av ruta er det Martin Mobråten som står for, han var 16 år da han gikk den rundt år 2000. Det er flere som har gått graden i yngre alder, men ikke på de cruxete Oslo-rutene så vidt jeg kan huske.

Marathon var den første ruta med grad 9 i Norge da Per Hustad gikk den i 1988

søndag 11. oktober 2015

En mann, et (fantastisk) felt, 133 ruter





Foto: Jon Egil Auestad på Imperiet (grad 7+), den siste ruta han repeterte på Dale og en av de finere rutene på en av de fineste klippene i Norge. Foto: Sindre Bø og Leiv Aspelund. 

Jon Egil Auestad er førstemann som har gått alle rutene på Dale utenfor Sandnes. La oss kalle prosjektet Dale integral. Totalt er det 133 ruter, 84 er blitt klatret i høst av familiefaren fra Sandnes.

De siste ukene har venner på facebook kunne følge Auestad gjennom den ene harde, klassiske, flotte,
obskure rutene på et av norges største og fineste klatrefelt. Han har fått klatrevenner til å sikre ham morgen og kveld i helger og de fleste ettermiddager. Avslutningen kom i dag med den flotte 50 meter høye Imperiet, gått av Bernt Ove Reinertsen. Ifølge Sindre Bø sin facebookoppdatering gikk han umiddelbart igang med å borre tre nye ruter på feltet.

Jon Egil har vært gjennom noen av tynneste og hardeste rutene gått på 80-tallet, med Håkon Hansens stimulator og Alf Borges Kvantespranget (kanskje de to første 9- rutene i Norge), og en vanvittig mengde fine syvere og seksere som burde vært gått langt oftere. Dale var det store feltet for Stavanger-klatrerne på 80-tallet da jeg bodde i Stavanger, men gikk litt av mote på 90-tallet da det ble jaktet på brattere klipper, og senere ble alle sterkingene i området til buldrere. Men vi får håpe at Auestads prestasjon både er et tegn på at Dale er blitt mer klatret på de siste årene, og at det vil inspirere andre til å oppleve en av de beste klippene i Norge, men en fin utsikt over hele Stavangerhalvøya og Sandnes ut utover mot Jæren. (Da vi hadde noen engelske superklatrere på besøk på slutten av 90-tallet, så mente de at hver eneste linje på klippen ville vært en superklassiker på alle andre felt - men de var nå britiske da)

Det er ikke tilfeldig at det er Auestad, som er fra Sandnes, som stod for prestasjonen. Han har var i mange år en av de bedre konkurranse- og ruteklatrerne i Norge.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er å gå alle rutene på en såpass stor klippe. Det gikk vel rykter om at Sindre Sæther gikk alt i Loddefjord da han bodde der. På endel mindre klipper er det sikkert flere som har gått alt, som Håkon Hansen på Løkenhavna og Mega-Løkenhavna. Jeg gikk alt på Damtjern en gang før litt for vanskelige Draumkvedet ødela den muligheten, men det er tross alt bare 60 ruter. Det eneste feltet jeg tror er større enn Dale er Hauktjern i Oslo, med nesten 200 ruter. Der nærmer vi oss vel en komplett bestigning av Rein Leidal, ihvertfall snart av alle de harde rutene. Så får vi se om det ryddes like godt opp i alle krokene som det Auestad gjorde på Dale i høst.



onsdag 7. oktober 2015

Martin Skaar Olslund går Østlandets hardeste naturlige linje


Martin Skaar Olslund på topptau på Telemarkssuiten før bestigning. Foto: Torbjørn Solheim.

På den mektige Gygrestolen utenfor Bø har Martin Skaar Olslund gått Telemarkssuiten. Ruta følger riss og en bratt egg på den flotte veggen og eggen, og har fått graden 9-/9. Det tror jeg gjør den til Østlandets hardeste naturlige sikrede rute, og eksponeringen høyt over dalen og klatring ute på en bratt egg gjør den også til en av de mer fantastiske linjene.

Gygrestolen er den mest fantastiske klippeformasjonen i Telemark (ja, personlig inkluderer jeg da Hægefjell i den vurderingen), og det er et titalls ruter fra 7- og oppover, inkludert den mytiske og legendariske Mosseekspressen som med sin grad 8 var en av de hardeste rutene da pioneer Øyvind Moss klatret mange av rutene på slutten av 80-tallet.

At det er Martin som går denne linjen er ingen stor overraskelse. Han har de siste årene stått bak mange av de mer imponerende bestigningene på naturlige sikringer, spesielt i storvegger med grad 9 på Storpillaren på Vågekallen og grad 9-/9 med fribestigning av Tsunami på Kjerag med Sindre Sæther, fribestigninger på El Cap og førstebestigninger og repetisjoner på Blåmannen opp til grad 9-/9.


Paula Voldner går grad 9 i Oslo

Paula på vei mot cruxet på Kalahsnikov. Foto: Jokken

Ruta Kalashnikov i Sørkedalen (grad 9) fikk sin første kvinnelige bestigning av Paula Voldner tirsdag. Dette er Paulas første rute på graden, og bare den andre på denne graden av en kvinne på Østlandet etter Hannah Midtbøs ferske bestigning av Pump Fiction på Fetsund for et par uker siden.

Kalashnikov ble gått på slutten av 90-tallet da Robert Caspersen ryddet litt opp i Sørkedalen, og er en ganske jevnt hard rute med et stilig toppcrux på den svakt overhengende granittveggen i Sørkedalen. Det er søsterruta til Baryshnikov av samme grad.

Paula har til nå gjort seg mest kjent for harde ruter på naturlige sikringer med Electric avenue og Crackoholic i fjor (første norske kvinne på grad 9- på egne sikringer), harde onsights på kiler med grad 8 på Hallinden med Gå på Pumpen, og harde storveggsruter på egne sikringer med grad 8 på Blåmannen i sommer.

Og nå altså på borebolter.


lørdag 3. oktober 2015

To norske gull i nordisk mesterskap

Lisa-Marie Kvandahl og Rolf Martin Bjørnsgaard tok de to norske gullene i nordisk mesterskap i Gøteborg lørdag kveld. Lisa-Marie toppet alle rutene og tok sitt tredje nordiske mesterskap. Camilla Persen, også fra Oslo tok en sterk tredjeplass med samme finaleresultat som den danske sølvvinner. Rolf-Martin fra Volda slo Brage Birkelund Olsen fra Tromsø og Martinius Hals Skar fra Trondheim i en litt tynt besøkt juniorklasse for herrer.

Tina Johnsen Hafsaas fra Oslo tok andreplass etter Kajsa Rosen, som følger opp sine svært sterke internasjonale prestasjoner. Her kom Marie Davies Sandbu fra Trondheim litt lengre ned i finalen.

Leo Ketil Bøe fra Bergen tok andreplass, selv om han toppet finaleruta på grunn av en litt svakere andrekvalikk. Håvard Helgesen fra Sogndal tok en sterk tredjeplass i sin debut i Youth A for guttene.

I herreklassen vant Erik Grandelius, med Endre Sandø Evensen på en sterk tredjeplass. De to første fra kvalikkrutene, Martin Mobråten og Hannes Puman, delte sjetteplassen etter et tidlig fall. Jakob Heber Norum tok 8. plass.

At Erik Grandelius kunne slå til slik var ingen stor bombe, han har gjort det svært bra i konkurranser før selv om dette bare er en av flere aktiviteter for ham. Han har tidligere klatret harde storvegger i Norge, gått harde ruter på bolter og egne sikringer og buldret hardt, og også klatret krevende isruter. Han er kanskje den mest allsidige nordiske klatreren med et høyt nivå på nesten alle sider av skarpklatring.

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen fra Oslo kk tok fjerdeplass i den yngste klassen, etter tre svenske klatrere. Hauk Lem, også fra Oslo, ble nummer åtte.

Sverige ble beste nasjon med fire gull, Norge tok to gull. Danmark tok ett gull, i den yngste kvinneklassen. Det var ingen konkurranse for junior kvinner, siden det bare var en deltaker. Men Martine Limstrand er norsk, så slik sett ble det tre enere fra Norge i denne konkurransen - at andre ikke stilte opp skal ikke tale med Martine.

Her er toppene før finalene i Nordisk mesterskap.


Debutant Håvard Helgesen i Youth A med sterk start på 3. plass i kvalikken.Fotos: Thor-Henrik Kvandahl.

Svært lette kvalikkruter (eller sterke klatrere) gjorde at det er en håndfull klatrere som deler førsteplassen før finalene i begge seniorklassene. Alle norske kom til finale, og i de fleste klasser var det uansett under ti deltakere.

Fire herrer toppet begge kvalikkrutene, inkludert forhåndsfavorittene Hannes Puman og Martin Mobråten og de to andre supersterke svenskene Magnus Hagstrøm og Erik Grandelius (de tre sistnevnte har alle gått 8c+ eller 9a, så det vitner jo om styrke)

Tina Johnsen Hafsaas var blant de seks som toppet begge kvalikkrutene, mens Maria Davies Sandbu kom på 7.plass. Også Martine Limstrand stiller i senior istedet for junior (som jeg blogget i går, og kom også til finaleplass

Rolf-Martin Bjørngaard ligger likt med Brage Birkelund Olsen i junior herrer. Martinius Hals Skar er også i finalen.

Lisa-Marie Kvandahl ligger på delt førsteplass med danske Primula Aalund i
jenter Youth A. Camilla Persen, også Oslo Klatreklubb, ligger på tredje.

Leo Ketil Bøe ligger på andreplass etter svenske Fredrik Serlachius i herrer Youth A. Debatant Håvard Helgesen ligger på tredjeplass.

I gutter Youth Bligger  Hauk Lem på en god fjerdeplass mens Jens Kristian Aasmundsen har sjetteplass og Alexander Øritsland fra BRV på 9. plass og dermed finaleklare.

Finalene skjer i kveld.

Takk til det norske støtteapparatet, som sender bilder av papirutskriftene fra resultatlistene, siden de svenske arrangørene gjør sitt beste for å gjemme dette mesterskapet mest mulig fra utenomverden.

Her er Lisa-Marie Kvandahl på vei mot delt førsteplass i kvalikken. 

fredag 2. oktober 2015

Her er landslagsutøverne du ikke får sett i aksjon i Nordisk mesterskap i helgen

Norge kan ta fire-fem gull i helgens nordiske mesterskap.
Her er en oppdatert liste (nederst i saken) over de norske deltakerne til Nordisk mesterkap som arrangeres i Gøteborg i helgen. Jeg har tidligere omtalt listen, og sjansene for å vinne i de ulike klassene, men nå er den litt oppdatert.
Blant annet er det klart at Magnus Midtbø ikke er med. Han vil fokusere på uteklatring og dypvannssoloering, og har reist til Mallorca. Her er deltakerlista

Det er også klart at det ikke blir mulig å følge konkurransen live på en videostream, skriver klatreforbundet. Det er synd og veldig merkelig. I Norge er dette blitt standard i norgescup og NM, sikkert takket være god innsats fra klatreforbundet og lokale klubber. Uansett om det skjer i Nordfjord eller Orkanger eller Molde eller i større byer, så er det en god livestream som gir konkurransene en helt annen status. Det samme fikset danskene greit i buldre-nordisk det siste året og i fjorårets nordisk på tau.
Her henger Sverige etter, og det er helt uforståelig at forbundet og klubben i Sveriges nest største by ikke klarer en så enkel oppgave som alle med en pc og en linje og et videokamera strengt tatt kan sette opp på et kvarter. Det er ikke meningen å være negativ til forbundet altfor sterkt, for i det svenske klatremiljøet er det mer enn nok brønnpissing allerede. Og det svenske klatreforbundet har fått fram den ene imponerende konkurranseklatreren etter den andre. Men det er synd at digitaliseringen ikke helt har nådd inn i Sverige. Streaming har vært et viktig tilskudd for å skape interesse for konkurranseklatring.

Hvem er så favorittene?
I fravær av Magnus Midtbø er det to kandidater på herresiden:
Svenske Hannes Puman og Martin Mobråten er favoritter. Martin gjorde det best i verdenscupen i Stavanger, og Puman har kanskje ikke helt fulgt opp framgangen i år. Men en litt mindre buldrete rute enn semifinalen i Stavanger vil favorisere Puman, tror jeg.

Kvinneklassen har tre sterke kandidater. Kajsa Rosen er en sterk kandidat med plassering i topp ti i verdenscupen. Det kan være tøft for Tina Johnsen Hafsaas å matche dette selv med en sterk 20.plass i siste verdenscup, og fortsette seiersrekken i nordisk helt fra 2010.
Maria Davies Sandbu er også en sterk pallkandidat

Juniorjentene har Martine Limstrand som en åpenbar kandidat, fordi hun står som eneste deltaker og fordi den beste svenske junioren deltar i seniorklassen.

Juniorherrene er mer åpent, men Jon Pål Hamre har vært et hakk vassere enn de andre norske i de siste konkurransene. Og når Puman deltar i seniorklassen, så kan det bli en norsk vinner.

Youth A, 16-17 åringene, har to norske favoritter med Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl.

Youth B, 14-15 åringene, har ingen kvinnelige norske deltakere. Blant gutta er svenske Ymer Alber en favoritt, men Jens Kristian Aasmundsen kan utfordre ham.

Her er listen over de norske :
Brage Birkelund Olsen
Rolf Martin Bjørngaard
Leo Ketil Bøe
Martine Limstrand
Lisa Marie Kvandahl
Aleksander Øritsland
Hauk Lem
Camilla Persen
Håvard Helgesen
Martin Mobråten
Maria Davies Sandbu
Tina Johnsen Hafsaas
Jens Kristian Aasmundsen
Jakob Heber Norum
Endre Evensen
Martinus Hals Skar


torsdag 1. oktober 2015

Kristina Pålsgård Nordhaug går 9-

En ny kvinnelig klatrer har havnet i klubben over kvinnelige 9- klatrere. Kristina Pålsgård Nordhaug har gått Slaktern på Løkenhavna. Det er en av de mer overhengende rutene i Oslo, med to skikkelige overhengspassasjer. Tina Johnsen Hafsaas gikk også ruta, men det var ifølge Kristina allerede i 2. forsøk og dermed adskillig raskere enn henne selv.

Kristina har tidligere mest markert seg med bestigninger på naturlige sikringer, da hun for noen år siden var en av kvinnene som hadde støtet hardest med sin bestigning av Abrakadabra (snill 8/8+) på Galberget i Bohuslän.

9- er fremdeles ikke hverdagskost for kvinner i Norge, uten at jeg har helt tall på antallet.

Ruta fikk sin første kvinnelige bestigning av Gry Hansen omlag 1996, jeg tror det var den første kvinne på denne graden. Og det var dette bildet og bestigningen som prydet Norsk Tindeklub sin jubileumsbok i 1998.