mandag 9. november 2020

Mari Augusta Salvesen går "The dirty dozen" off-width klatring i England - med et dusin vitser

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/B2xNopOB8Dc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

(Hvis det ikke dukker opp en video her, men bare litt html-koding, så fungerer ikke embeddingen fra Youtube. Sorry) 

Wide Boys har laga en video av Mari Augusta Salvesen som klatrer 12 off-width linjer i Brimham, et eller annet klatreområde i England med 12 såkalte off-width linjer som er så store at man ikke kan jamme med henda, men ikke så store at det er en kamin man kan klatre i dem. Og for å toppe prosjektet, så skal hun også servere en vits mellom hver bestigning. Som for eksempel: Hvem er den mest skremmende klatreren? Svar: Magnus MidtBØ. 

Et ganske funny prosjekt med andre ord, med klatring opp til E6, som kanskje kan tolkes som grad åtte eller deromkring. Men det bekrefter vel at Mari er i ferd med å etablere seg som storriss-klatrer i England, hvor hun også tidligere har blitt kjent for noen svært røffe bestigninger mens hun har besøkt kjæresten Pete Whittaker, som både er i verdenstoppen i rissklatring og halvparten av WideBoys-duoen som har laga firmaet og videoen. 

søndag 1. november 2020

Leo Ketil Bøe topper norgescup-ruta på formiddagen, og onsighter grad 9 og 9- ute på ettermiddagen

Leo Ketil Bøe toppa først finaleruta for herrer (omtrent grad 9-/9) i søndagens finale i Norgescupen i Molde. Så ble det tur til Julsundet utenfor Molde etter konkurransen, hvor han først onsighta Sort enke (grad 9-) og så gjorde første onsight av Blodig alvor grad (grad 9). Ut fra bildene brukte de flombelysningen som lenge har forlenga klatresesongen på denne flotte klippen nesten ute i havgapet vest for Molde. Dette er vel også Leo sin første onsight av denne graden på en rute i Norge. (Ruta ble gått på 90-tallet av Moldes store herreklatrer Pål Benum Reiten, som blant mye annet også ble nordisk mester omtrent på samme tid). 

Leo var den ene av to finalister som kom til topps. Per Ravlo Caspersen imponerte også med den andre uttoppingen i norgescupen, da han vant yngre junior. Den ruta holder omtrent grad 8+. Rett bak fulgte Trym Skuggen Landmark fra Kolsås KK og Daniel Midttun fra Drammen KK. 

Nivået på de yngre juniorene var solid. Det var også mye solid klatring i eldre junior, hvor Arne Farestveit kom lengst på den samme finaleruta som herrenes senior Leo toppet. Han vant foran Theodor Kirkebø fra Kolsås KK og Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag. 

Juniorgutta var også klart bedre enn de andre klatrerne bak vinneren i senior herrer, noe som ble synlig siden senior og eldre junior konkurrere på samme rute. Bak Leo var det i praksis et slags midtnorsk mesterskap eller utvida kretsmesterskap, men all ære til at de stiller opp og sørger for at det blir seniorkonkurranser for herrer siden det er vanskelig å mobilsere mange seniorer til norgescuper. 

I yngre junior kvinner var Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer KK i en egen klasse, og hun ville klart vunnet seniorklassen som klatret på samme rute. Camilla Sørbotten Marcussen fra Haugaland Klatrelag ble nummer to og Hanne Sofie Sletten Biørn‐Lian fra Oslo Klatreklubb tok tredje. 

I eldre junior kvinner kom den eneste overraskelsen i konkurransen, da favoritt Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag kom like langt i finalen som Inga Aarhus fra Bergen Klatreklubb, men vant på bedre kvalikk-resultater. Bak disse kom Sunniva Øvre-Eidre fra Grenland Klatreklubb og Edel Lemvik på fjerde, siden hun går på skole i Oslo har hun gått over til Kolsås klatreklubb. Men det er interessant at de svært gode eldre juniorkvinnene, hvor to på pallen har klatra grad 9 i år, kom et stykke under de fire første yngre juniorgutta. 

Kvinner senior ble vunnet av Sunniva Eik Haave fra Oslo Klatreklubb, bare et flytt over en Marthe Dorthea Westskog fra Holmen Klatreklubb som imponerte og nok overrasket mange med sin første pallplassering. Tredjeplassen tok Julie Myrmo Lervik fra Molde og Romsdal Tindegruppe, som har gjort comeback i konkurranser etter et år på reise og skadeavbrekk. 

Her er resultatlista

Ellers et imponerende arrangement fra Romsdal Tindegruppe og Klatreforbundet på Moldeveggen i Treffhallen, som klarte bra avvikling og bra smittevern, fine ruter og god kvalitet på videostreamen. 







tirsdag 13. oktober 2020

For alle som savner klatring i Bohuslän; Video fra Paula Voldner med unike støte-klipp


Paula Voldner har laget en fin video med fine og tøffe bestigninger fra sesongen i Bohuslän 2018. Det er ekstra fint og sårt i et år hvor de fleste av oss Bohus-fans ikke har hatt anledning til å pendle til granittparadiset vårt for å klatre. 

Hun har også fanget noen elleville sekvenser på film. Blant annet Erik Grandelius sin utrolig imponerende og utsatte førstebestigning av Swedenborske Rum med grad 8b på Häller og vel også bakkefallpotensiale ganske høyt opp. Det er også Mari Augusta Salvesen sitt solide førstemannsfall på Skräkkpropaganda på Lille Galgberget (grad 8a). 

Det er også det svenske fenomenet Aleksej Jaruta som friførstebestiger den tekniske tynne linjen Mithandrir på Skëlefjell. 

For å nevne noe. 

Paula, som også går under "kunstnernavnet" Pistol-P har fått god hjelp av Tellef Storbakken med filminga, blant annet av henne selv på Pojkstreket på Skëlefjell. 

fredag 2. oktober 2020

Henning Wang går Odins Øye (grad 8c+) i Hanshelleren i Flatanger

Henning Wang har repetert Odins Øye (grad8c+) i Flatangerhula, ifølge instagram-stories fra andre klatrere. Han har gått flere ruter på denne graden og en på 9a i Spania de siste årene, men dette tror jeg er ny pers i Norge. Han har gått fireruter på grad 8c i Hanshelleren tidligere, og endel på graden også i Spania.  

Henning har lagt høstsesongen til Flatanger, hvor han også har tatt gode bilder av 2. bestigningen til Stefan Ghisolfi av Change, som var verdens hardeste rute da den ble gått av Adam Ondra for åtte år siden og gradert 9b+.  

 

onsdag 30. september 2020

Marte Håkenstad Bråten med 4. plass i svenske buldremesterskapet


Her er opptak av finalen for kvinner i det svenske buldremesterskapet hvor Marte var svært nær pallen, og grattis til svenskene for å ha fått god skikk på videostreamen. 

Marte Håkenstad Bråten fra Lillehammer tok fjerdeplass i det svenske mesterskapet i buldring. 

Hun var den eneste som klarte de fire sonene, men manglet en topp for å komme likt med eller rett bak vinneren Linda Sjödin - som overrasket klatre-verden med en solid 8B+ bestigning av The new baseline i Magic Wood i Sveits

Hun bor nå i Stockholm etter å ha bodd i Alaska en stund (siden jeg ikke kjenner henne, så har jeg bare stalket henne litt på sosiale medier for å prøve å få det sånn passe riktig). 

Hun har i år returnert til konkurranseklatring etter flere år som skiløper på topp juniornivå, men som ung junior var hun selskreven mer eller mindre øverst på pallen i flere konkurranser for noen år siden. Da hun deltok i NM i Lillehammer var det knyttet spenning til om hun kunne gjøre comeback på pallen, men det var sikkert i tidligste laget etter retur fra Alaska og skisatsing. Hun kom litt ned på listene, men det er helt åpenbart en bedre klatretrent utøver som var med i Sverige i helga og var svært nærme enn pall med de beste svenske kvinnene. 

18 år gamle Arne Farestveit går Odins øye (grad 8c+) i Hanshalleren i Flatanger

 Arne Farestveit fikk gått Odins Øyde (grad 8c+) i høstferien, etter å ha vært svært nærme på ruta i sommer. Yes finally!! Sent it on my second day here after about 7-8 sessions during summer, skriver han på scorecardet hans på 8a.nu. Dette er hans andre rute på graden, han gikk også en i Spania i desember i fjor. Dermed er han en av de yngste både på graden og på å ha repetert den med mer enn en rute. 

Han har tidligere gått tre ruter gradert 8c, Nordic Flower og Nordic Plumber i Flatanger i sommmer og ifjor sommer, og ifjor gikk han også en i Spania. 



fredag 18. september 2020

Erik Grandelius går ny 9a på Bergflødt i Lier






















Takk til Tellef Storebakken for bilde

Erik Grandelius gikk onsdag kveld en ny 9a-rute på Bergflødt i Lier. Dermed er endelig det siste store ugåtte etablerte prosjektet på Østlandet blitt gått. Ruta har ennå ikke fått et navn, men Erik er rimelig sikker på 9a-graden. 

Dette er den andre ruta gradert 9a på Østlandet, eller rettere sagt utenom Hell og Flatanger i Trøndelag. Den første ruta var Agnes Buen i Sørkedalen, som Thilo Schröter har gått og som Erik kjapt repeterte i våres etter å ha trent på en slags replika innendørs i vinter. Han har brukt langt mer tid på linja på Bergflødt. Den starter 20 meter opp i veggen på en hylle på toppen av den krimpete åtterruta Willy Røgeberg. Ruta går videre opp en svakt overhengende vegg i 15 meter, ved siden av den etterhvert så kjente trad-ruta Kvinner og barn først (grad 8+). 

Erik etablerte også en solid 8b+ rute på feltet for noen år siden, som sammen med Direkterekyl (8b+ eller kanskje et hakk til), og Lierpillaren direkte (8b+) er de andre harde rutene på feltet. Men denne stiller nok i en egen klasse. 

mandag 17. august 2020

Pete Whitaker frisoloerer Kjerag (uten tau altså) på 2 timer og 25 minutter

Pete Whittaker har gjort den første kjente solobestigningen uten tau av hovedveggen Kjerag fra fjorden, en klatrerute på omlag 900 meter. Ifølge den litt uvanlige klatreinformasjonskanalen Kjerag Turist information på Facebook så brukte han 2 timer og 25 minutter. Pete bekrefter på spørsmål i kommentarfeltet at han gikk Reinshaw/Foulkes ruta på veggen. 

Pete gikk ruta i helga med tau, og repeterte den altså nå uten tau og langt raskere. Ruta er en av de to  første opp hovedveggen fra 1985, og går ganske langt til høyre i veggen. Den har mye gressklatring i startenfulgt av endel hylleklatring på hengende trær, før den traverserer litt ut i hovedveggen og har ti flotte taulengder til topps med klatring på seksertallet og opp til 6+. Det gjør den til den enkleste og minst farefulle av rutene på hovedveggen, også kalt Vestlig bastion. De ti siste taulengdene utgjør den flotte klatringa på ruta. Den deles med det som heter Littlejohn-ruta, som ble gått på samme tid av legenden Pat Littlehohn, og som har en mer stram og interessant 7+ start direkte opp til denne toppveggen. 

Pete regnes som en av verdens beste tradklatrere med blant annet repetisjon av The Recovery Drink i Jøssingfjord, og har både soloert mange ruter og klatra diverse storveggen kjapt. Så han var neppe spesielt pressa på turen, ikke minst fordi veggen er noe mer oppbrutt av hyller og det ikke er mer enn omlag 60-80 meter mellom helt greie gresshyller. 

Men til alle andre enn Pete og folk med lignende skills. Ikke tenkt på å repetere det.  

lørdag 8. august 2020

10 år gamle Sigurd Skuggen Landmark går Vri Åtter (grad 8)



Når ti år gamle Sigurd fra Oppsal går Vri åtter på Hauktjern, så tror jeg det er yngste bestigning av en åtterrute i Norge. Sigurd gikk 7+ på Granittgrottan i Bohuslän i fjor, så han er ikke helt ukjent med hard klatring. Forøvrig tror jeg den forrige yngste bestigningen av denne klassiske åtteren i Oslo var hans storebror Trym Skuggen Landmark for tre år siden

Sigurd er vokst opp på kanten av Østmarka rett ved bulderne, og med en liten gåtur til Hauktjern. 

Å rapportere yngste bestigning av grader er en øvelse jeg prøver å være litt forsiktig med av flere grunner,  men jeg tar med de som kan være interessante enten fordi det er nye utøvere eller viser et litt nytt nivå og som er gjort på etablerte ruter og grader. Og dette viser at er man ivrig nok, så kan man klatre hardt også i ung alder. 

Vri åtter er kanskje den mest klatrede rutene på graden i Norge, og går rett opp gråveggen på gamlefeltet på Hauktjern. Den følger rissformasjoner opp ca 7+ til en god hvil, før det kommer en litt krevende travers og så en uttopping. Den er både soloert og gått naturlig sikret, men er også et par lange flytt som ikke gjør den til en åpenbar rute for de som ikke har mest høyde. Og etter alle disse årene så virker det som den holder graden. 



mandag 27. juli 2020

Mari Augusta Salvesen buldrer 7C+ rissbulder (video), Eline Nesheim går Butterarms (8+) på egne sikringer



Hard riss-støting på buldre og ruter. 
Mari Augusta Salvesen går 7C+ rissbulder i Rendalen nær Alvdal, på en video med riss-stjernen Pete Whittaker, og det hele er presentert på videoen til Wide boys, et selskap som Pete har for å blant annet selge innendørs riss-volumer. Mari går også en 7C-bulder i et riss som jeg i forbifarten ikke finner ut hvor ligger (kom gjerne med innspill). 
Dermed bekrefter Mari enda en gang at hun er en av de råere klatrerne på riss i Norge. 

En annen som har støta bra i riss på egne sikringer er Eline Nesheim, som i likhet med enkelte andre norske klatrere er i Lofoten. Hun har gjort en relativt sjelden bestigning av Butterarms (grad 8+) på Kalle i Lofoten. Da Håkon Hansen gikk denne tekniske ruta i fri, så var den en av de hardeste naturlige sikrede rutene i Norge for snart 25 år siden. Siden har den fått flere bestigninger, også flere kvinnelige bestigniner som jeg så vennlig er blitt gjort oppmerksom på i kommentarfeltet.  men jeg lurer på om ikke dette er første kvinnelige fribestigning. Hun gikk tidligere i sommer Sort Gull (grad 8+) på Ula Øst på egne sikringer.



fredag 24. juli 2020

Tina Johnsen Hafsaas går Nordic Flower originalruta (8c)

Tina Johnsen Hafsaas gikk sin andre 8c med en bestigning av Nordic Flower originalruta (grad 8c) i Hanshelleren, den første ordentlig harde ruta i Flatanger. Hun gikk for et par år siden førstetaulengden, som ticker inn på 8b+ eller 8b ifølge noen, og har i sommer gått den 20 meter lengre ruta til ankeret. Det er en tredje versjon hvor Henning Wang går til en mer naturlig avslutning enda høyere opp. Dermed har Tina gått sin andre 8c på en drøy uke, hun gikk Nordic Plumber 8c for en drøy uke siden. Hun har lagt sommerens pumptrening til Flatanger og ser ut til å ha fått godt betalt for det med langpump. 

mandag 20. juli 2020

Leo Bøe leder Valkyrien (8c)



Leo Bøe har ledet Valkyrien (grad 8c) i Hanshelleren i Flatanger. Det er både imponerende fordi han kommenterer på 8a.nu at det var i tredje forsøk, og fordi det var sommerens 4. rute på 8c eller 8c+. Det er få andre som har gått like mye hardt like fort og i så ung alder som 20-åringen fra Bergen som ble norgesmester sist høst. Det er vel egentlig bare den andre bergenseren som har dominert norsk konkurranse- og sportsklatring, Magnus Midtbø i over et dusin år som har matchet eller overgått den progresjonen, eventuelt også Sindre Sæther som jo har dekket et langt større område av klatringen over mot storvegg- og isklatring i tillegg. 


tirsdag 14. juli 2020

Her er føreren for Norges skjulte granitt-perle


Rundt Larvik ligger noe av den fineste granitten i Sør-Norge med noe av den fineste rissklatringen på Østlandet. Nå har de litt skjulte perlene rundt Vestfold-byen fått en ny fører av Lars Martin Solberg og Thomas Thorstein. 


Føreren er pdf-format og kan lastes ned her.

Den kan også plukkes opp på facebook-siden til Stavern klatre- og buldreklubb.


Føreren dekker flotte og spennende felt innenfor kommunegrensen, fra Kjerringvik mot Sandefjord i øst og nesten til Porsgrunn. Totalt omlag 15 felt og et hundretalls ruter. Dette er ruter som kommer i tillegg til klatringen som omtales i Vestfold-føreren som kom for noen år siden. 


Nå kan Ula, Eftang, Strandåsen få mer av den oppmerksomheten som de flotte linjene fortjener. Blant annet den harde og rene 8+ ruta Sort guld på Rullesteinsbuka på Ula øst, gått av Lars Martin Solberg, som er en av de hardere naturlig sikrede rutene og som begynner å bli kjent blant solide tradklatrere. Men det er også mange andre linjer som ser flotte ut og fortjener mer oppmerksomhet og klatring, i det som ser ut til å være en jevnt fordeling fra grad fem til åtte. Det er nesten bare naturlige sikrede ruter som omtales i føreren, bortsett fra noen få sportsklatreruter opp til grad 9-/9, og all ære til den harde kjerne i Vestfold og enkelte besøkende/klatrere med hytte som har fulgt god norsk klatreetikk og gått rissene med naturlige sikringer. 

Resultatet har blitt over et dusin ruter på egne sikringer fra grad 8 til 8+, og det gjør feltene til et av de beste stedene i landet for hard trad-klatring hvis vi ser bort fra Profilveggen i Jøssingfjord. 


Føreren kommer som bestilt til en ferietid hvor mange rissklatrere ikke får sin årlige dose av Boshuslen-granitt på grunn av reiserestriksjoner. 


Tina Johnsen Hafsaas går første 8c, (og forteller en viktig historie om spiseforstyrrelse)




Tina Johnsen Hafsaas leder Nordic Plumber (grad 8c) i Hanshelleren, og dermed har vår eneste verdenscup-klatrer også fått tid til å gå sin første 8c.

Hun har tidligere gått diverse 8b+, en haug med 8b, og masse 8a+ inkludert onsight og flash. Men hun har ikke gått, og jeg er heller ikke sikker på om hun har prøvd seriøst, graden tidligere siden uteklatringen primært har vært en del av oppkjøringen til konkurransesesongene med world cuper og lignende de siste årene.
I år hadde hun uansett bestemt seg for å ta et treningsår og ikke delta i verdenscupen, men så endte det med i tillegg at verdenscup-sesongen har blitt avlyst eller sterkt utsatt og forkorta på grunn av korona-situasjonen.
I et vanlig konkurranseår for henne ville hun denne helgen klatret verdenscup Chamonix, der hun for tre år siden gjorde det beste nordiske resultatet av en kvinne med sin 4. plass for tre år siden.

Tidligere i år gikk hun førstetaulengden på Nordic Flower (grad 8b+, eventuelt 8b) i Hanshelleren, hun har også gått The Doorkeeper (8b) og Berntsenbanden (8a) gikk hun i første. Til nå er det bare Hannah Midtbø som har klatret 8c+ og 8c, og Maria Davies Sandbu som har klatret flere 8c av norske kvinner.

Forteller om spiseforstyrrelse
Helt tilfeldig kom podcasten til Klatrepodden med en lang og svært viktig samtale med Tina som ble sluppet i dag. Der forteller hun blant annet for første gang om spiseforstyrrelsene som preget henne i slutten av tenårene, og som kanskje bidro til å forsterke skadene hun pådro seg. Denne samtalen er såpass viktig og utfyllende at det ikke er riktig å gjengi den kortfattet her, men det er åpenbart at dette temaet også er relevant for mange unge i dag og at det også kan gjelde aktive klatrere. Nå er Tina nøye med å understreke at spiseforstyrrelsene ikke nødvendigvis bare var koblet til klatringen men til en helhetssituasjon som oppvoksende, men at klatringen var en forsterkende eller medvirkende faktor den gang hvor det for mange da var et ønske om å veie lite for å kunne klatre best mulig.

Her finner du Klatrepodden

Tina forteller også i podden at dagens klatrekonkurranser i mindre grad hjelper de som veier lite, fordi rutene er laget mer kraftfulle og krever en helt annen fysikk enn dengang hvor det var mange flytt på små tak og hvor kroppsvekt kunne spille inn. I dag er det helt andre krav til konkurranseruter med kraftfulle og dynamiske flytt som krever mer muskelstyrke og eksplosivitet som er vanskeligere å kombinere med alt for lavt næringsinntakt.

Vår eneste verdenscup-klatrer i led de siste årene og mangeårige norgesmester forteller også mye om sin utvikling som klatrer, om uteklatring og innetrening, skadene som rammet henne så sterkt i flere år og mye annet interesant.

Dette er egentlig en grei anledning til å få nevnt Klatrepodden ordentlig, siden podden de siste månedene har etablert seg ordentlig som den eneste klatrepodden i Norge med regelmessige intervjuer. Marius og Runar Bang Sletvoll er to glade amatører (i ordets mest positive betydning) både i klatring og podcasting, som har tatt en spennende nisje og fylt den med et til nå et titalls fine samtaler med noen av de mest profilerte klatrerne fra Magnus Midtbø til Paula Voldner, Stian Christophersen med flere og offentlig kjente klatrere som Jo Nesbø og Thomas Alsgaard.

Alltid god stemning og fine samtaler med en fin utvikling i intervjuteknikk, selv om det innimellom er litt overivrige programleder som sporer av eller overtar samtalen. (Sorry, som mediemenneske måtte jeg bare få nevnt det). Alt i alt et helt åpenbart et fint tilskudd til Klatre-Norge i en nisje som det er en gåte at ingen andre aktører har tatt tidligere.

De melder forøvrig i dagens podd at de gjerne kan tenke seg et lite tilskudd økonomisk, for dette er åpenbart et tapsprosjekt, så det er bare å lytte og eventuelt sende en slant slik det er beskrevet i podden.



Martin Mobråten går ny 8c+ kombinasjon i Hanshelleren i Flatanger





Martin Mobråten har gått Sledgehammer, grad 8c+, i Hanshelleren. Den går starten på Witchhammer, som i utgangspunktet er en 9a som Adam Ondra førstebesteg, og avslutter med toppen på Thors Hammer/Nordic Plumber. Martin holder en liten åpning for at kombinasjonen er gått før, men skriver på insta at det er en av de finere linjene tilsammen.

Martin har tidligere i sommer blant annet gått Odins eye, grad 8c+, og Nordic Flower originalversjon (8c).


søndag 12. juli 2020

Martin Mobråten går Odins øye (8c+) i Hanshelleren, og Leo Bøe går Nordic flower (8c)

Martin Mobråten fortsetter å ticke harde ruter i Hanshelleren i Flatanger, og melder på instastories at han har gått Odins øye som er gradert 8c+.
Leo Bøe fortsetter også med harde bestigninger, og melder på 8a.nu at han har gått Nordic Flower (8c). For noen uker siden var det motsatt, da gikk Martin Nordic Flower mens Leo gikk Odins Øye.

Sterke prestasjoner som bekrefter at det aldri har vært en så stor bredde av topprestasjoner i Norge.

mandag 6. juli 2020

Sunniva Øvre-Eide onsigheter 8a i Hanshelleren og går 8a+i andre forsøk

Se dette innlegget på Instagram
Et innlegg delt av Sunniva Øvre-Eide (@sunniva.ovre)

Sunniva Øvre-Eide melder på instagram at hun har klatret tre ruter fra grad 8a til 8a+ på en dag i Hanshelleren, inkludert en onsight av Berntsenbanden extension, grad 8a/9-. Dagen etter gikk hun blant annet Massih Attack, grad 8a+, i andre forsøk

Det er sterkt, og jeg tror også det er første onsight på graden for den 16 år gamle norgesmesteren i sportsklatring fra ifjor høst.

Hun gikk tidligere i våres to ruter gradert 8b/grad 9, som yngste kvinne, og har gått flere 8a+ tidligere.

fredag 3. juli 2020

Leo Bøe går Odins Øye (8c+) i Hanshelleren i Flatanger

Leo Ketil Bøe har gått Odins eye (grad 8c+) i Hanshelleren, ifølge scorecardet hans på 8a.nu. Han er såvidt jeg vet den andre norske som har gått ruta etter Magnus Midtbø, som gikk den i 2012. Erik Grandelius har også gått en slags norsk og ihvertfall nordisk bestigning. Adam Ondra har forøvrig onsighetet den, og som alle andre skrytt av ruta. 

Leo ble norgesmester i sportsklatring sist høst, og gikk i vinter to ruter gradert 8c+ i Spania og en 8c til i Spania. Han har tidligere i sommer gått Nordic Plumber (grad 8c) på Hanshelleren, og flere 8b+ rundt omkring. 

onsdag 1. juli 2020

Arne Farestveit (18) går Nordic Flower (grad 8c) i Flatanger

Arne Farestveit har ledet hele Nordic Flower i Hanshelleren i Flatanger, som tikker inn på grad 8c eller litt hardere. Dermed har 18-åringen fra Sogndal gått enda en hard rute i Norge, selv om han i vinter fikk gått både 8c+ og 8c i Spania. Ifjor gikk han Nordic Plumber på samme klippe og omtrent samme grad (dette hadde jeg glemt i første versjon av bloggen, takk til Henning Wang for tålmodig hjelp på enkelte av mine bloggposter)

Dette er den opprinnelige fversjonen av ruta på 55 meter, som ikke har fått så mange norske repetisjoner ennå, etter at Magnus Midtbø gikk den, fulgt av Sindre Sæther, Henning Wang og tidligere i sommer en dobbelsending av Martin Mobråten og Maria Davies Sandbu. Henning Wang har gått en enda høyere versjon til en mer logisk avslutning, la oss kalle den fullversjonen.

Farestveit fikk også en solid flash av ruta Gusanito, som er gradert 8a+ og dermed hans hardeste bestigning av en rute i første forsøk.



mandag 29. juni 2020

Jon Egil Auestad går 8b på egne sikringer i Jøssingfjord



Jon Egil Auestad har ledet Ronny Medelsvensson, grad 9, på egne sikringer i Profilveggen i Jøssingfjord. Dermed har han gjort den fjerde norske bestigningen av den nå godt etablerte trad-ruten som ble gått av Erik Massih og Christer Jansson i 2014

Den har blitt repetert av Joakim Louis Sæther, Mari Augusta Salvesen og John Henry Nilssen, og er vel den eneste harde tradruten på denne graden som har mer enn en norsk bestigning. Pete Whittaker flasha den i fjor, den hardeste trad-flashen i Norge tror jeg. 

40-åringen og tobarnsfaren Jon Egil har ellers runda mye hard kileklatring i Rogaland, og var den første til å gå alle de 138 rutene på Dale, runda vel også mye av Loddefjord da han studerte i Bergen, og er ellers som flere samfunnsstøtter i klatremiljøet i Rogaland med på å ta ansvar i Rogaland Alpine Redningsgruppe

Iver Gjelstenli døde etter fall på Store Vengetind

Klatreveteranen og journalisten Iver Gjelstenli døde 24. juni i ambulansehelikopteret etter ett fall på vei opp til Store Vengetind i Romsdal. Han ble 71 år.

Iver var en av de sentrale skikkelsene i klatremiljøet i Molde og Romsdal med førstebestigninger gjennom mange, mange år, og en viktig journalist i formidling av klatring og friluftsliv på Nordvestlandet spesielt og også nasjonalt.

Norsk-klatring har en solid omtale av dødsfallet og Iver sin innsats som klatrer, journalist og forfatter.

Fotograf Terje Aamodt har laget en fin billedserie for å minnes sin nære samarbeidspartner og klatrevenn. De to lagde blant annet den flotte boka Romsdal eksponert.

Det er ikke noen ferdig skaderapport. Men ut fra beskrivelsen så skled Iver på anmarsjen på den lange og litt eksponerte turen opp fra Vengedalen opp mot Store Vengetind der man går opp og ut til rutene Vesteggen og Drømmediederet. Her er det eksponert og lett å skli ut hvis man er uheldig. Iver ble hentet av redningshelikopter, men døde på vei til sykehuset i Trondheim.

Klatrefølget skulle opp på Store Vengetind og hedre Oskar Mork, som døde ifjor 83 år gammel. Oskar var en annen superveteran fra Molde som i likhet med Iver var ustoppelig som klatrer langt opp i årene.

Jeg kjente ikke Iver personlig ut over litt tilfeldige møter og samtaler, og selv om vi begge har sterke bånd til Molde, klatring, journalistikk og Romsdals Budstikke - hvor han jobbet en mannsalder mens jeg vokste opp som smågutt i redaksjonen da min far jobbet der - så jeg skal ikke gå for tett på å beskrive ham ut over det som allerede er godt beskrevet i det som er skrevet.

Dessverre er dette det andre dødsfallet i år hvor en sentral formidler av klatring har gått bort. Ivar var i likhet med Sindre Bø, som døde i påsken i en ulykke, en av de få som har kombinert klatring og skriving på et like engasjerende og høyt nivå gjennom livet.

Igjen står Klatre-Norge fattigere tilbake etter å ha mistet en av sine sentrale skikkelser.



onsdag 24. juni 2020

Andrine Skilbrei leder 9-/9 i Flatanger

Andrine Skilbrei har ledet Massih Attack (grad 9-/99 i Hanshelleren i Flatanger i Trøndelag, går det fram av scorecardet på 8a.nu til 24-åringen fra Sogndal. Hun har tidligere i juni gått Berntsenbanden extension i samme vegg. 

Hun har tidligere ikke markert seg med hard sportsklatring, men er vel det nyeste tilskuddet til å klatre hardt blant kvinnene i Norge. 

mandag 22. juni 2020

Erik Grandelius repeterte Oslos 9a-rute - Agnes Buen




Erik Grandelius gikk tidlig i våres den andre bestigningen av Agnes Buen, grad 9a, i Sørkedalen. Dette er andre bestigning av av ruta som Thilo Schröter gikk for snart to år siden og som er Østlandets hardest graderte rute.

Erik ønsket å få bilder av ruta, så jeg har venta med å skrive om det til det nå er gjort fine bilder fra den stramme ruta på klippen som kalles Sørkedalen - og som ligger en halvtime fra bommen i Sørkedalen.
Navnet skyldes den bueformede formasjonen på ruta, som ellers kjennetegnes av små sidetak som mange gode klatrere prøvde på i over 20 år før Thilo fikk gått ruta.

Erik jobber også med et nytt prosjekt i Oslo-området på et av de store gjenværende prosjektene i Stor-Oslo, og gjør også svært gode ledeforsøk på en av verdens hardere naturlige sikreder - The Recovery drink på Profilveggen i Jøssingfjord. Så det kan bli flere harde bestigninger framover. 

torsdag 18. juni 2020

Leo Bøe og Håvard Helgesen går hver sin 8c i Hanshelleren i Flatanger

De to største voksne talentene i norsk sportsklatring gikk hver sin 8c i Hanshelleren på en av sine første dager i Flatanger denne sommeren. 20 år gamle Leo Bøe gikk Nordic Plumber, mens 21 år gamle Håvard Helgesen gikk Valkyrien. Begge er gradert 8c.

Håvard har tidligere i år klatra en 8c+ på Kvam i hjembygda Sogndal og en 8c som russ for tre år siden, og kapra bronsje i NM for to år siden som fersk senior. Fjorårets norgesmester Leo gikk to 8c+ iog en 8c i Spania i vinter, samt de harde og lange rutene i Loddefjord i våres. Han gikk tidligere samme dag Nordic flower førstedel i sitt første redpoint-forsøk i år, den er gradert 8b+. Håvard flashet forøvrig den samme ruta for noen dager siden.
Så tegner bra for sommeren.

søndag 14. juni 2020

Håvard Helgesen flasher Nordic Flower 1. del (8b+)

Håvard Helgesen starter årets Flatangersesong med en sterk flash av Nordic Flower del 1 (grad 8b+) i Hanshelleren i Flatanger, ifølge scorecardet hans på 8a.nu. Dette er en av de sterkere flashene av en norsk klatrer i Norge.
Håvard har tidligere flashet 8b i Spania, men ikke i Norge. Han har tidligere klatret 8c+ i Spania og 8c i hjembygda Sogndal på Kvam mens han var russ for et par år siden.
Han har også logget en 8a-onsight i Flatanger med ruta Eventyrblanding extension, så det tyder på at det kan bli en solid tur for en av de beste ruteklatrerne i Norge for tiden.

Nordic Flower til første anker er en av de mer populære harde rutene, og fått flere bestigninger de siste årene.

mandag 8. juni 2020

Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten går Nordic Flower fullversjon (8c)



Maria Davies Sandbu har gått sin andre rute gradert 8c i Norge, og det er sikkert første ekteskapsbestigning samme dag når hun og Martin Mobråten går Nordic Flower fullversjon (første og andre del).

Mens endel norske klatrere har gått førstetaulengden (8b+ eller kanskje 8b), så er det vel bare Magnus Midtbø, Henning Wang og sikkert også Sindre Sæther av norske klatrere som har gått den 55 meter lange originalversjonen som var den første lange og harde ruta ut overhenget i hoveddelen av Hanshelleren i Flatanger. Henning Wang har også gjort en forlengelse på denne ruta. Ruta ble først gradert 9a, så nedgradert til 8c+ og nå er det delte oppfatninger om den er 8c eller 8c/+. Martin mener 8c.

Maria Davies Sandbu gikk også Nordic Plumber i fjor, som da var den første 8c-bestigningen av en norsk kvinne i Norge. Av norske klatrere er det bar Hannah Midtbø som har klatret hardere med grad 8c+, men det har vært i Spania.


tirsdag 2. juni 2020

Thilo Schröter går ny 8B+ bulder i Oslo

Thilo har gått bulderet Motorsykkelveggen med grad 8B+ på Motorcenteret ved Hvervenbukta i Oslo. Dette kan være Østlandets hardeste bulder. Eurofigheter ved Spikkestad er vel den nærmeste på graden, og den svever mellom buldregradene 8B og 8B+.
Motorcentert på Hvervenbukta har fått et buldreoppsving, men det har vært gått buldre og mindre ruter der en god stund. Det ligger litt bak i lia forbi det populære badestedet på Oslo sørøst-kant.

Thilo gikk det for noen uker siden, har bare ikke fått somla meg til å få det bekreftet og lagt det ut. Dermed har Thilo runda de fleste harde buldre i Oslo, han gikk også Eurofighter i fjor og vel også det som er gått av nye 8B i år

(Foreløpig ikke bilder eller fører tilgjengelig, legger det ut)

Mia Løvmo går ny nierrute i Østerrike



Mia Løvmo har ledet Caramello (grad 9/8b) i Zillertal i Østerrike. Dette er hennes andre rute på graden, hun gikk sin første i fjor. Dermed fortsetter hun å være en av de norske kvinnene som går flest harde ruter, for på sitt studieopphold i Innsbruck har hun også gått flere 9-/9 og 9- ruter i landet med masse fine harde ruter. 


søndag 24. mai 2020

John Henry Nilssen leder Ronny Medelsvensson (grad 9) på egne sikringer




John Henry Nilssen har gått trad-veien og ledet nierruta Ronny Medelsvensson i Profilveggen i Jøssingfjord. Ruta ble gått av svenskene Erik Massih og Christer Jansson i 2014. John Henry vinner dermed prisen som den første nordmann som både har blitt norgesmester i sportsklatring, førstebesteget ruter opp til grad 8c og ledet harde sportsruter opp til 8c+, onsightet opp til grad 9 og nå klatret den hardeste graden av norske klatrere på trad. Da er du ganske komplett som klatrer.

Dette er den tredje norske repetisjonen etter bestigninger av Joakim Louis Sæther og så av Mari Augusta Salvensen ifjor.
Det er dermed den harde naturlige sikrede ruta som er mest klatra i Norge, og også den som er mest prøvd (det henger gjerne sammen).



søndag 17. mai 2020

Martin Mobråten flasher Le Coq Sportif (grad 9) og Maria Davies Sandbu repeterer den

Le Coq Sportif på Hvarnes er blitt den mest klatra nierruta i Norge denne våren med to nye bestigninger i helga. Martin Mobråten flashet den 40 meter lange ruta på den høye og bratte klippen langs Numedalslågen i Vestfold, mens Maria Davies Sandbu repeterte den som tredje kvinne etter at Sunniva Øvre-Eide og Eline Nesheim har gått den tidligere i våres.
Per Nicolai Robertsen fikk også gått den for noen uker siden.
Martins flash er den andre bestigningen i første forsøk etter at Erik Grandelius gjorde det for noen år siden.

onsdag 13. mai 2020

Årets høydepunkt for alpininteresserte er ute





Da er Tidsskrift for Norsk alpinklatring for 2020 endelig kommet til postkasser og butikker. 120 sider med historier fra fjellklatring og om alpinklatrere og annet snacks for alle fjellklatrevenner. Årets store høydepunkt for sofaklatring. 

Bladet er i postkassa til medlemmer, selges på større Narvesen-sjapper (tror jeg) og klatrebutikker og hos vpg.no

Dette er 12. gang Norsk Tindeklub utgir et årlig tidsskrift, et av de store løftene for organisasjonen for å fremme alpin klatring i små og store fjell. Her kan du se og kjøpe mange av utgavene hos ntk.no


Siden jeg har vært med i redaksjonen i disse årene, så er jeg selvsagt dundrende inhabil i min anbefaling. Men leserne får bare leve med det. Her er det mye bra tekst og bilder fra klatring. 
Hovedfokuset er på Romsdal og Senja, men også med avstikkere til all den spennende vinterklatringen i Sunndalen, et par sommereventyr på Grønland, litt klatrehistorie og noen av de spennende profilene innen storfjellsklatring som Vibeke Andrea Sefland eller med Martine Limstrand som har gått fra å være nordisk mester til tradklatrer i toppklasse. 

Som den nye redaktøren Eivind Hugaas skriver, så speiler bladet at 2019 var et rolige år både når det gjaldt de mer spektakulære bestigningene men heldigvis også for de store ulykkene. Men som han skriver, så er ikke kvaliteten på tekst og bilder avhengig av de hardeste eller mest utsatte linjene. 








mandag 11. mai 2020

Ny bolterute på Andersnatten

Thomas Horgen og Jon Grepstad har det siste året renset, boltet og nå ledet en ny rute på Andersnatten i Sigdal med grad 7+ på flere taulengder.
Ruta er samlet sett på 8- taulengder skriver Grepstad på instagram-posten, men den første er ren anmarsj. Totalt ser det ut til at fire av taulengdene ligger på 7+ graden. Ruta ligger til høyre for Passo Doble, hvor veggen skifter litt karakter fra de rendyrkede svaene med de kjente harde rutene og over til den mer begrodde og mindre klatra venstrekanten. Det har virket som mye rensing og bolting ut fra beskrivelsene ifjor og nå. Bilder, navn med mere er sikkert kort vei unna. 

søndag 10. mai 2020

Håvard Helgesen går Leoline extension (8c+) i Kvam



Håvard Helgesen har gått sin første 8c+ i Norge med Leoline Extension på Kvam i Sogndal. Dette er fjerdebestigning av ruta som ble gått av Adam Ondra i 2012. Den ble repetert av Jarle Kalland året etter.
Håvard gikk sin første harde rute med Fraulein (grad 8c) da han var russ for tre år siden. Han markerte seg for alvor året etter med en tredjeplass i NM senior på hjemmebane i Sogndal.