fredag 29. desember 2017

Tina og John Henry og Henning klatrer hardt i Spania + litt til

Litt oppdatering sånn på tampen av året, siden det har vært noen nordmenn som har klatret hardt rundt juletiden.
Tina Johnsen Hafsaas har gått enda en 8b, med Marroncita i Oliana. Dette er hennes sjette rute på denne graden eller graden over.
På samme klippe i Katalonia har John Henry Nilssen flashet samme grad, 8b, med Picos Pardos. Han har tidligere onsightet en rute på denne graden. På samme turen før jula flashet han også 8a+ ruta Mon Dieau, en rute Tina også har klatret på sitt julebesøk.
Henning Wang har tidligere i desember klatret 8b+ ruta Mundo Feliz på klippen Villnueva del Rosaria, som jeg mener ligger sør i Spania. Han klatret også 8b på samme tur.
Mia Kvåle Løvmo gikk enda en 8a-rute i år, med bestigningen av Ayotzinapan i El Boca, et klatrefelt i Mexico som jeg ikke tror har hatt så veldig mange andre harde norske bestigninger. 
Hun har også gått en haug med 8+ ruter i Red River Gorge, og seiler opp som en av de mer hardtklatrende kvinnene utendørs i år. 

lørdag 2. desember 2017

Hannah og Thilo vant Buldre-NM (igjen), Oslo dominerte (igjen)



  • Hannah Midtbø tok sitt fjerde NM-gull i buldring på rad. Og fikk kongepokal. 
  • Thilo Schröter tok sitt tredje NM-gull i buldring, og fikk kongepokal.
  • Kolsås KK ble beste klubb foran Oslo KK. Totalt tok Oslo fem av åtte klasseseire i tidenes største norske klatrekonkurranse på Oslo klatresenter. 

Herrene
Thilo klarte ikke sone på den første svabulderen, men ingen andre klarte den. Han markerte seg i toppen med den eneste flashen av bulder to. Han flashet også bulder tre, i likhet med Erik Grandelius og Audun Bratrud. Ingen klarte heller den siste bulderen, selv om Thilo var nærme. Erik fikk andreplass med to buldre, men flere forsøk enn Thilo. Audun tok en tredjeplass med flash av en bulder.

Kvinner
Hannah festet også grep om konkurransen da hun var den eneste som gikk den andre bulderen, selv med en sterk forkjølelse. Hun gikk tre buldre. Tina Johnsen Hafsaas fikk sølv med to buldre flashet, og tok enda en andreplass i Buldre-NM. Dermed byttet Hannah og Tina plasseringene .
Mie Kastet fra Bergen Klatreklubb tok tredjeplass med flash av en bulder. Dermed byttet Tina og Mie plassering fra fjorårets Buldre-NM. Også verd å nevne at Bibiane Dahle Næss fra Lillehammer for andre år tok fjerdeplass, og året før det tok femteplassen - en solid prestasjon rett bak de mer kjente stjernene.

Eldre junior kvinner 
Ingrid Helene Amundrød fra Oslo Klatreklubb vant foran Mia Støver Wollebæk fra Trondheim klatreklubb med bare to forsøk, så forskjellen mellom de to var kanskje mindre enn ventet. Og Mia viser en imponerende form med NM-gull i tauklatring og så NM-sølv i buldring i sin første sesong som eldre junior. Lisa Maria Kvandahl fra Kolsås klatreklubb tok tredjeplassen.

Eldre junior herrer
Albert Ilsaas Suthurst fra Kolsås KK vant en klar og kanskje litt overraskende seier i sitt første år som eldre junior, og den eneste i finalen som gikk alle fire bulderne. Leo Chiba fra Tromsø KK tok sølv og viste at seieren i Drammen ikke var et lykketreff. Christian Eliassen fra Trondheim KK tok tredjeplassen i en ganske jevn og fint spredt finale.

Yngre junior kvinner
Sunniva Øvre-Eide fra Grenland tok et litt overraskende gull som førsteårs junior, hun har til nå vist mest styrke i norgescupen i tau med seier der. Men hun var den eneste som tok tre buldre i finalen. Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag tok to buldre og andreplass. Hun slo Emma Støver Wollebæk fra Trondheim, som tok ett bulder i første forsøk. Så her ble det hardt

Yngre junior herrer
Kristian Grigson Eian fra Oslo KK vant duellen mot Tobias Reidel fra Kolsås KK. Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag tok tredjeplassen. Etter kvalikken var 13 år gamle Theodor Kirkebø på topp, men finalen var litt mer brutal mot den yngste utøveren som endte på fjerde plass.

Kolsås beste klubb
Kolsås ble beste klubb med tre gull og totalt seks medaljer, fulgt av Oslo med to gull. Til sammen dominerte Oslo med fem av åtte klasseseire, slik det har vært de siste årene. Det er en ganske solid dominans.

Kolsås KK, 3 gull, 1 sølv, 2 bronsje
Oslo KK 2 gull, 1 sølv, 1 bronsje
Grenland KK, 1 gull
Trondheim KK 1 sølv, 2 bronsje
Haugaland klatrelag, 1 sølv, 1 bronsje
Bergen klatreklubb, 1 bronsje

Her er resultatlista for juniorklassene. 
Senior er ikke lagt ut ennå.

Hvis Oslo-klubbene dominerte resultatlista, så var det også en styrkemarkering av de samme to klubbene som arrangerte tidenes største norske klatrekonkurranse. NM ble på alle måter et knall arrangement, slik det sømmer seg når Oslo klatresenter er den nye storstua og det arrangeres av de to mest meritterte klubbene i Norge med totalt 80 frivillige sammen med Norges Klatreklubb. Rekordstor deltakelse og fine buldre laget av Martin Mobråten og Kenneth Elvegård. Og fin produksjon for alle som fulgte hele eller deler av konkurransen fra skjermen.




onsdag 29. november 2017

Favorittene i et rekordstort Buldre-NM




Favorittene er klare i halvparten av klassene i Norgesmesterskapet i buldring på Oslo klatresenter i helga, mens det er mer åpent i tre av juniorklassene.

Med omlag 175 deltakere tror jeg NM er det største noensinne, og det blir i Oslos nye storstue Oslo klatresenter og med de to store Oslo-klubbene Kolsås og Oslo klatreklubb som felles arrangør. (Så kanskje de blir så gode venner av dette at den merkelige oppdelingen i to nesten identiske Oslo-klubber ikke fortsetter).

Menn senior 
har en av de klare favorittene med Thilo Schröter, så sant skulderskaden fra da han vant nordisk for tre uker siden ikke hemmer han. Den forhindret han fra å stille opp i nordisk mesterskap i tauklatring sist helg. I år er tre av de andre sterkeste klatrerne ikke med, Magnus Midtbø har sluttet med konkurranser, og Kenneth Elvegård og Martin Mobråten er ruteskruere.
Men han møter hard konkurranse fra svenske Erik Grandelius, som bor i Oslo og har noen av de mest imponerende bestigningene ute de siste årene. Han kan utfordre Thilo, men kanskje ikke på alt det som ligger til moderne buldrekonkurranser.
Flere andre kan kjempe om pallen:
Jon Pål Hamre fra Trondheim KK har vist solid form i Nordisk mesterskap i buldring på hjemmebane for noen uker siden, og var nærme en pallplass.
Stian Christophersen fra er tilbake i en konkurranse og pleier å gjøre det bra slik han tok tredjeplassen i fjor. Audun Bratrud ble nummer to i norgescupen i Drammen, og trebarnsfaren imponerer alle. Men også litt skade her, hvis jeg har forstått rett, kan forhindre at han får ut det beste.
To klatrere ligger også bra an til finale: Patrick Pedersen fra Drammen Klatreklubb overrasket mange ifjor med sterk finaleplass, i år vil det ikke overraske noen om han gjentar det.
Joakim Louis Sæther var en tilsvarende overraskelse for to år siden, og var ikke så langt unna å vinne da i den litt for harde finalen som gjorde at bonus kunne være avgjørende.
Den sterkeste utfordreren til denne gjengen er kanskje Odin Samson fra Trondheim klatreklubb, som også klatret bra i finalen i Drammen

Kvinner senior
Her må Hannah Midtbø tåle et favorittstempel, men kan bli hardt presset av tre sterke utfordrere. Tina Johnsen Hafsaas har buldret like hard grad som Hannah med 8A+, noe flere glemmer når de snakker om at Hannah har mer buldrestyrke. Men generelt har nok Hannah vært sterkere og Tina mer utholdenhet de siste årene. Og det slår nok ut her. Sunniva Haave har vært solid i toppen etter at hun ble senior, og kjemper om pallplass med Mie Kastet fra Bergen - som også har vært solid og gjort det bra også internasjonalt.
Bak dette sterke firkløveret er det mer åpent. Men Eline Nesheim er naturlig finalist, selv med fingerskade i sommer. Siste finaleplass? Litt mer usikkert, så det blir mest tipping. Men jeg holder en knapp på Bibiane Næss, fra Lillehammer klatreklubb eller Anine Eriksen, så sant ikke alle forkjølsesbildene på Instagram tyder på svekket form.
Eli Skeid kan også kjapt treffe en finale, en sterk prestasjon av en sterk trebarnsmor.

Eldre junior kvinner
Her har Ingrid Helene Amundrød fra Oslo KK favorittstempel, særlig etter sin sterke finaleklatring i nordisk mesterskap i seniorklassen i Trondheim. Men hun vinner ikke alltid, og må hiode unna for Lisa Marie Kvandahl fra Kolsås KK. I årets NM stiller også Bergljot Jellum Hansen fra Trondheim KKopp for første gang på noen konkurranser, og hvis hun har holdt seg like sterk så kan det igjen holde til pall. Men også Marie Lauridsen, fra Ålesund, nybakt taunorgesmester Emma Støver Wollebæk fra Trondheim og Ingrid Burud fra Oslo KK kan gjøre det bra i en finale. Lea Schmitthenner fra Kolsås KK er også en god finalekandidat.

Eldre junior menn
Denne klassen er en av de mest åpne, med et ganske jevnsterkt finaleheat uten verken svake eller veldig sterke kandidater.
Leo Chiba fra Tromsø KK vant i norgescupen i Drammen. Hauk Lem fra Kolsås er kanskje en ørliten favoritt på hjemmebane, men skal måtte jobbe med Albert Suthurst fra samme klubb. Christian Eliassen fra Trondheim KK kan kjapt gjøre det bra. Markus Bulow Berntsen fra Drammen KK kan kjempe om finaleplass hvis det er styrken som avgjør, og Eivind Kittelsen fra Dyre Vaa (Rauland) er som regel solid finalegjenganger.

Yngre junior kvinner
Her er det tre pallkandidater som kjemper om de første plassene. Mia Støver Wollebæk fra Trondheim vant i Drammen, men det kunne like gjerne gått Ingrid Kindlihagen fra Haugaland sin vei i den finalen og det kan skje nå også. Edel Lemvik er et nytt stjerneskudd, og 13-åringen fra Bratte Rogalands Venner vant NM i tauklatring i Stavanger i starten av november og tok tredjeplass nå.
Bak disse er det mer åpent, men både Thea Olsen fra Lillehammer, Amanda Buer fra Oslo og Tuva Brenden fra Ringerike KK er kandidater - men her kan det bli jevnt.

Yngre junior menn
Her er det også åpent. Men kanskje er Kristian Grigson Eian og Tobias Reidel fra Oslo de to sterkeste kandidatene, hvor Kristian vant i Drammen og kan gjøre det igjen. Det er også åpent med Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag, Arne Farestveit fra Sogndal KK, og Isak Hungnes fra Romsdal Tindegruppe, som var litt urutinert sist og mistet en pallplass fordi han ikke matchet topptaket på en bulder.
Og klarer ruteskruerne å ikke favorisere på høyde, og lar fingerstyrke telle, så kan den yngste finalekandidaten Theodor Kirkebø fra Kolsås KK gjøre det veldig bra - slik han klart vant NM i tauklatring i Stavanger for en måned siden. Trym Høyvik fra Høyanger kan også sørge for at Sogn og Fjordane har to finalister, og det må vel nesten være første gang.

Her finner du deltakerliste, tidsplan osv.

Herrene har kvalikk fredag, mens resten har kvalikk lørdag. Finaler lørdag ettermiddag og kveld.
Den streames selvsagt, i tråd med klatreforbundets høye kvalitet på området.



mandag 27. november 2017

Tre norske gull i nordisk mesterskap i tauklatring


  • Norge vant de tre første plassene i kvinneklassen i Nordisk mesterskap i klatring i Helsinki i helga. 
  • Bare en norsk deltaker stilte i herreklassen. 


Tina Johnsen Hafsaas slo Hannah Midtbø, som tok sølv foran sisteårs junior Lisa Marie Kvandahl, som tilsammen sørget for at Norge dominerte kvinneklassen. Her så det ut som et kjipt klipp stoppet Tina fra å toppe ut, og også stoppet Hannah før hun ga opp å klippe og fortsatte litt til.
Jon Pål Hamre fra Trondheim KK var eneste norske klatrer i herreklassen, og kom til finalen selv om han har markert seg mest i buldrekonkurranser de siste årene. I fjor ble han nummer ni i NM, mens han var svært nærme en pallplass i årets nordiske mesterskap i buldring.
Det kan være flere årsaker til at ingen flere av de beste norske stilte, men det bekrefter vel trenden fra NM hvor det bortsett fra de to beste ikke stilte noen av de som har klatret hardest på tau de siste årene. Jeg tipper at NM midt i eksamenslesingen for eksempel ikke gjorde det mer aktuelt for NM-vinner John Henry Nilssen å delta.

Juniorene stilte som vanlig opp med godt nivå og de beste deltakerne. Mia Wollebæk fra Trondheim klatreklubb tok andreplass i eldre junior etter å ha falt lenge før hun så ut til å ha brukt opp superpumpen hun viste fram på NM i Stavanger for noen uker siden.
Albert Suthurst fra Kolsås tok en sterk andreplass i eldre junior herrer.
Ørjan Vaage fra Haugaland Klatrelag fulgte opp fjorårets gode resultat på hjemmebane i Nordisk i fjor med en solid seier i yngre junior. Og i yngre junior kvinner tok Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag sølv foran Emma Støver Wollebæk fra Trondheim.

Her er resultatene

søndag 19. november 2017

Martin Skaar Olslund onsighter 8b (grad 9)

Martin Skaar Olslund viser at han også har kanon sportsklatreform med å onsighte grad 8b (norsk grad 9) i Siurana i Spania utenfor Barcelona.
Dermed viser Martin at han er i toppklasse når det gjelder allsidig klatring, med den hardeste storveggsruta i Norge på egne sikringer gradert grad 9, ekstremt harde isruter osv osv.

Tidligere er det vel bare Sindre Sæther som har hatt en tilsvarende toppnivå på sport, trad og storvegg, han har også sightet like hardt og er i tillegg klatret sportsruter opp til grad 9a (eller rundt omkring der).


lørdag 18. november 2017

Dobbelt norsk i Nordisk mesterskap i buldring

Thilo Schröter slo finske Anthony Gullsten, og tok sitt første nordiske mesterskap i buldring og byttet resultatet fra sist duell. De var helt like i finalen, med tre flash av de tre bulderne de gikk.

Hannah Midtbø vant med et bulder foran Tina Johnsen Hafsaas, med Sunniva Haave på tredje etter at hun falt av den tredje bulderen etter å hatt begge hendene på topptaket, og dermed svært nær ved å utfordre Hannah på toppen. Mie Kastet tok fjerdeplass.  Junior Ingrid Helene Amundrød tok femteplass. Så det var storeslem for de norske kvinnene, foran en svensk og finsk finalist.

Av de norske herrene fikk Kenneth Elvegård fjerdeplass og Jon Pål Hamre femte, neddømt fra en topp vissnok fordi det ikke var markert nok på topptaket med å slå på det fire ganger med hånda.
Flott konkurranse, flotte buldre, bra arrangert som alltid og fin stream for oss som følger på avstand.

lørdag 11. november 2017

Hannah Midtbø comeback i semifinale verdenscup på tauklatring


Semifinalen streames klokka 20 lørdag kveld, topp underholdning etter landskampen i fotball.

Hannah Midtbø tok en sterk 16.plass etter kvalifiseringen i verdenscupen i tauklatring i Kranj i Slovenia. Det er flere år etter at hun sist klatret verdescup på tau. Men hun har vært i verdenscup semifinale tidligere, blant annet en sterk 15. plass i Kranj i 2008.

Her er resultatlista så langt

De siste årene har hun konkurrert med i buldring, og vært nær finaleplass der ved noen anledninger.

Tina Johnsen Hafsaas hadde ikke sin beste dag, et stykke utenfor semifinalen, etter et ellers fantastisk år med to finaleplasser og nesten-finaleplass gjennom året - og den sterkeste nordiske prestasjonen i en verdenscup for kvinner.

Sist helg i NM slo hun Hannah Midtbø klart i Stavanger. Men den relativt korte veggen i Slovenia kan ha gitt buldresterke Hannah en liten fordel i kampen om semifinaleplassene.

Hannah var den eneste nordiske som kom til en semi, svenske Hannes Puman var et lite stykke unna og Thilo Schröter kom litt lavere enn det også. Men det er tøft at den ellers så sterke buldreren klatrer allsidig. Han kom i praksis likt med NM-vinner John Henry Nilssen, hvor det bare var et sekund på den ganske sære tidsregelen som skilte de to etter tre ruter. 

søndag 5. november 2017

De to beste herrene og kvinnene dominerte Klatre-NM



Det var to sterke og spennende dueller i seniorklassene i finalen i NM i klatring. Resten av deltakerne var i praksis statister på Sørmarka arena utover Stavanger hvor Bratte Rogalands Venner arrangerte NM igjen.

Tina Johnsen Hafsaas fra Kolsås var på topptaket, men hadde glemt å klippe en bolt ved foten og fikk ikke godkjent topp. Men det holdt uansett til seier foran Hannah Midtbø fra Oslo klatreklubb. Dermed delte de to klart beste konkurranseklatrerne de siste ti årene igjen de to øverste plassene. Det ble et stykke ned til konkurrentene, hvor buldrer Therese Johansen fra BRV klatret strålende og kreativt med en "no-hands rest" i sitt NM comeback. Hun slo buldrer Sunniva Eik Haave.

John Henry Nilssen fra BRV vant foran Thilo Schröder fra Kolsås, men begge favorittene toppet finaleruta. Begge var likt etter kvalikk, begge toppet den ene av rutene og kom likt på den andre. Så det var noe så trivielt som tid som avgjorde. Dermed var det en hårfint seier, men også en styrkemarkering av dem begge.

For det var laaangt til nestemann i finalen, hvor Lars Ole Gudevang tok tredjeplassen fortjent foran et kobbel som parkerte på det første cruxet. Men finalen bærer også litt preg av at bortsett fra de to beste var det omtrent ingen av de beste finalistene fra de siste norgescupene og NM som deltok. John Uvisst av hvilken grunn. Samtidig er det imponerende å se hvordan småbarnsfedrene i veteranavdelingen til BRV klatret strålende og tok nesten halvparten av finaleplassene. Inspirerende. Men kanskje et lite tankekors på vegne av konkurranseklatringen ellers.

Ellers er NM også interessant ved at Thilo både har gjort det så bra i buldring og tau, det gjør han til en spennende norsk kandidat i det nye OL-formatet med buldring, tau og speed. Men ingen av de beste seniorene var med på speed-konkurransen, unntatt Sunniva Haave, så der er det foreløpig ikke så lett å se status.


Her er blogg om junior-resultatene

Her er resultatene

NM ga generasjonsskifte i juniorklassene

De yngste var best i tre av de fire juniorklassene i søndagens finale.
13 år gamle Theodor Kirkebø fra Kolsås klatreklubb vant yngre junior i sitt første år i klassen med et fall fra topptaket, og slo to år eldre konkurrenter. Arne Farestveit fra Sogndal ble nummer to, foran Ørjan Rødland Vaage fra Haugland klatrelag.

Edel Lemvik er også første års junior og vant en svært populær seier siden hun representerer arrangørklubben BRV. 13 åringen bor på Bryne, og pendler et stykke for å trene, men er vokst opp i Grenoble hvor hun har klatret mye. Hun vant også årets første norgescup, så helt uventet var det ikke. Hun vant foran Ingvild Kindlihagen fra Haugaland klatrelag, med 13 år gamle Sunniva Øvre-Eide fra Grenland klatreklubb som tok en sterk tredjeplass. Hun viste i årets andre norgescup, som hun vant, at hun også er å regne med.

Mia Støver Wollebæk fra Trondheim klatreklubb vant eldre junior i sitt første år, slik hun vant yngre junior i fjor. Hun toppet finaleruta, som den eneste av juniorene, en håndfull flytt foran sølvvinner Lisa-Marie Kvandahl. Jeg har det ikke fra ruteskruerne, men den påstås å være opp mot grad 9-.
Marie Aagard Lauridsen  vant en knepen tredjeplass foran Signe Ingvarda Øye fra Gjøvik.

I disse tre rutene er det interessant at de yngste, og vel også korteste i klassene, slo sine eldre og større konkurrenter i ruter som krevde god pump og teknikk. Det er også kreditt til ruteskruerne Martin Mobråten og Adam Pustelnik, som har laget ruter som ikke er til disfavør for de som ennå ikke har vokst mest. Det spennende er om dette er en ny generasjon med mer utholdenhetstrening med seg enn tidligere juniorklatrere.

I eldre junior gutter vant Hauk Lem fra Kolsås klatreklubb slo klubbkamerat Albert Ilsaas Suthurst, mens Eivind Kittelsen fra idrettslaget Dyre Vaa tok tredjeplassen.





lørdag 4. november 2017

Spennende NM med sterke kvinnefavoritter og helt åpen herreklasse



Tina Johnsen Hafsaas må tåle et favorittstempel før helgens NM i klatring etter historisk gode resultater for norske kvinner i verdenscupen.

Men hun møter en sterk Hannah Midtbø og andre gode klatrere. Men utnytter ruteskruerne høyden i NM-arenaen Sørmarka i Stavanger, så skal hun ha bedre forutsetninger for å gjøre det bra enn noen av de andre klatrerne i NM. Men det kan også bli en spennende duell mellom Hannah og Eline Nesheim, som viser god form i hele år med kjappe bestigninger av ruter opp til grad 9-, inkludert flash av grad 8/8+. Hun kommer rett fra Siurana i Spania. Det er også flere andre sterke buldrere som stiller opp, inkludert et comeback fra Therese Johansen -  for noen år siden en av verdens sterkeste buldrere utendørs.

I herreklassen er dette første NM som er helt åpent siden Magnus Midtbø ikke stiller som favoritt for første gang etter 13 strake seire i NM. Herreklassen er veldig åpen, men John Henry Nilsen bør ligge godt an så sant ikke ruta blir så buldrete at sjefsbuldrer Thilo Schröter utfordrer ham.
Men veggen i Stavanger er nok ikke den som favoriserer buldrere mest, så sant ikke ruteskruerne er så kreative som i NM for fem år siden da et litt random buldrecrux tidlig i herrefinalen ga litt uventa resultater.
John Henry vil å så fall fortjene seieren etter å ha vært nest best i flere år, han vant også norgescupen i Bergen i våres.

Kuriøst nok er det flere tidligere sølvvinnere fra Stavanger som stiller, som begge fikk medaljen til sin egen og alle andres overraskelse etter sterk innsats. Jan Eivind Danielsen fikk sølv for fem år siden etter god klatring på et tidlig buldrecrux som overrasket alle andre enn han og Magnus. Jon Egil Auestad fikk sølv i 2001, og er fremdeles en av de mer aktive tradklatrerne i Norge som varmet opp til NM med å gå mye av Freerider i fri på El Capitan i Yosemite for noen uker siden. Og for 20 år siden stilte Dag Kaada opp og overrasket like mye i Bergen. Sprekt.

Det er også mange andre veteraner fra Stavanger, mens det mangler mange av de som har markert seg i konkurranser de siste årene. Litt usikkert av hvilken grunn. Så mitt tips er John Henry, Thilo, og mer åpent på tredjeplassen. Det har aldri vært mer usikker, og færre favoritter i et NM på mange år.

(Jeg kommer tilbake til juniorklassene, må bare kjøre noen barn på trening)

Hauk Lem er favoritt i eldre junior så lenge sterke Leo Bøe fra Bergen er skadet. Jens Kristan Hagaseth Aasmundsen er utfordrer, mens de sterkeste konkurrentene er nok bedre i buldring enn på ruter.

Lisa Marie Kvandahl er klar favoritt i eldre junior, men har som vanlig sterke konkurrenter. Hun mistet seieren i Norgescupen i Bergen på tid til Mia Støver Wollebæk i årets første norgescup da begge toppene alle rutene. Mia er kanskje den hardeste konkurrenter, men Marie Aagard Lauridsen fra Ålesund KK kjemper også om pallplass. Igjen så kan buldrede ruter gjøre at sterke jenter som Ingrid Helene Amundrud også gjøre det bra.

Yngre junior gutter har Arne Farestveit fra Sogndal og Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag som to favoritter, fulgt av Tobias Reidel fra Oslo som pallfavoritter. Men Theodor Kirkebø på 13 år kan også utfordre en plass på pallen, så lenge ruteskruerne ikke lager ruter som favoriserer høyde på de litt eldre guttene i klassen.

Yngre junior jenter har flere vinnerkandidater: Emma Støver Wollebæk fra Trondheim og Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag er de to største, men dette er en åpen klasse og de yngste representantene Sunniva Øvre-Eide fra Grenland kk og Edel Lemvik fra BRV kan kjapt utfordre dem. Edel.

For første gang blir det også arrangert NM i speedklatring lørdag ettermiddag, her har jeg ingen formening om hvem som kan gjøre det bra.

Her er streamen

Her er resultatene etterhvert som de kommer
Og her er startlistene


lørdag 21. oktober 2017

Patrick Pedersen og Sunniva Eik Haave vinner norgescup i Bodø



Her er streamen til Norges klatreforbund fra finalene i Norgescupen. 


Patrick Pedersen fra Drammen klatreklubb tok sin og klubbens første senior norgescupseier med lørdagens finale i Bodø. Han var en ganske åpenbar favoritt, som et av stjerneskuddene i buldring det siste året med en solid finaleplass i fjorårets NM. Herrefinalen i Bodø var dessverre litt tynn, uten noen av finalistene fra sist norgescup i Drammen var med (hvor Patrick var ruteskruer), og ingen andre enn Patrick av fjorårets NM-finalister var med. Så Patrick dro seieren i land med solid buldring, foran Bjørn Sætnan fra Trondheim klatreklubb. Andre Waagelid, tidligere solid konkurranseklatrer fra Bodø klatreklubb tok tredjeplassen.

I kvinneklassen vant Sunniva Eik Haave fra Oslo klatrekubb kveldens mest spennende duell med Mie Kastet fra Bergen klatreklubb. De to knivet også om 2 og 3. plassen i Drammen, hvor Mie kom best av de to. Bibiane Dahle Næss fra Lillehammer klatreklubb tok 3. plass.

I juniorklassen var det som vanlig bra oppmøte, bortsett fra at konkurransen i den ellers så sterke klassen for eldre junior jenter ikke holdt det samme nivået. Her vant Lisa-Marie Kvandahl fra Kolsås klatreklubb en solid seier. Hun vant foran Regine Storå, fra Bodø klatreklubb og Tuva Eik Haave fra Oslo klatreklubb, som har markert seg bra på resultatlisten det siste året.
Leo Chiba fra Tromsø klatreklubb vant eldre junior herrer for Albert Ilsaas Suthurst fra Kolsås Klatrklubb og Christian Eliassen fra Trondheim klatrekubb.
Yngre junior herrer ble vunnet av Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag, foran favoritt Tobias Reidel fra Oslo klatreklubb og Isak Hungsnes fra Romsdal Tindegruppe. Yngre junior jenter ble Emma Støver Wollebæk, bare et forsøk bedre enn Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag og Edel Lemvik fra Bratte Rogalands Venner. Det var vel samme plassering på de tre første som i Drammen for tre uker siden.

Samlet sett var Kolsås den beste klubben. Trondheim klatreklubb ble nest best, foran Haugaland klatrelag.

Også all ære til Bodø klatreklubb som en av klubbene som tar mye ansvar og arrangerer slike konkurranser, selv om det sikkert kan være litt tungt å få med seg alle konkurranseklatrerne til å reise dit. Sett fra streamen virket arrangementet bra med buldre som skilte bra, en grei avvikling og proff billedproduksjon fra klatreforbundets samarbeidspartner på video. 

Elisa Røtterud bestiger Manaslu (8163 meter)



Elisa Røtterud tilhører den ikke altfor store kretsen av norske kvinner som har besteget en topp over 8000 meter. Hun besteg i høst Manaslu i Nepal.

Det ser ut til å ha vært en håndfull norske bestigninger før etter at Cecilie Skog var første norske kvinne. Det har blitt flere og flere bestigninger de siste årene, uten at jeg har helt oversikten (Jeg har endret i denne omtalen etter fine innspill i kommentarfeltet).

Manaslu fikk sin første norske bestigning av Sven og Jon Gangdal i 2002, tror jeg det var.

Hun har tidligere vært flere ganger i Himalaya-topper, og vært på toppen av Ama Dablam for to år siden.

Arne Farestveit (15) onsighter 8a på Kalymnos

Arne Farestveit fra Sogndal har onsightet 8a-ruta Fun de Chicunne i Grande Grotta på Kalymnos. Det er hans beste onsight, selv om han selv kommenterer den som soft på sitt scorecard på 8a.nu. Det er også en av de beste onsightene for en 15-åring i Norge, uten at jeg tør å lage en liste over det nå.
Men jeg tror ikke det er så mange ut over Jakob Heber Norum sin tilsvarende prestasjon i 2011 som 15-åring.

Arne har også vært tidlig ute med harde ruter, og gikk 8b tidligere i år med Stjernekrig på sin hjemmeklippe Kvam. Han er også en av de beste konkurranseklatrerne inne. 

Magnus Midtbø går årets andre 8c+




Magnus Midtbø er på vei tilbake til solid form med å gå 8c+ ruta Insallah på Kalymnos. Han har jo bygd opp en utrolig solid videoblogg i år som gjør at dette er godt dokumentert.

Tidligere i år gikk han også 8c+ i Arco.



Einar Sulheim tredjebestiger Flykræsj (8c) på Hell


Flykræsj, Hell from Ida Marie Høiaas on Vimeo.

Einar Sulheim gjør en av årets harde bestigninger fra en norsk klatrer i Norge, med tredjebestigning av Flykræsj på Hell. Ruta er gradert 8c, og ble gått av Torstein Eide og repetert av Alexander Megos.

Det har ikke vært så mange harde bestigninger i år, og mange av de sterke folka som har prøvd den samme ruta har måtte gi opp. For Adam Ondra var det ikke mer enn et sighteforsøk, men det er uansett bra å gå en ruta som verdens beste klatrer ikke klarer å gå i første.

Einar har vært en av de som har gått de hardeste rutene av Trondheimsklatrerne de siste årene, med Tro på mirakler og Kraftwerk (begge 8b+) og Karelin blant de harde på Hell, og førstetaulengden på Nordic Flower (også 8b+).

Da er det vel ikke så mye som gjenstår for Einar på Hell, bortsett fra Adam Ondras nesten umulig harde 9a+ som det vel kan ta litt tid før det blir en norsk repetisjon av.

(sorry litt pause på bloggen, lang jobbreise til Bangladesh) 

søndag 24. september 2017

Sterke juniorer vinner norgescup i buldring i Drammen

Leo Chiba fra Tromsø klatreklubb var den eneste av finalistene i eldre juniorklasse som gikk alle fire finalebulderne i årets første norgescup i buldring i Drammen, arrangert av DKK og Klatreverket Drammen med Norges klatreforbund. Tre av bulderne gikk han i siste tenkelige sekund, så han sørget for spenning til siste slutt i hver runde og kom til topps etter en mer middels kvalifisering. Han var også den yngste av finaledeltakerne i eldre junior. Han kom foran Oslo-banden Albert Ilsaas Suthurst og Hauk Lem fra Kolsås klatreklubb.

Ingrid Helene Amundrud fra Oslo klatreklubb var favoritt til å vinne eldre junior kvinner, og gjorde det foran Lisa Marie Kvandahl fra Kolsås kk. Ingrid Helene var den eneste som gikk to buldre, Lisa-Marie var den eneste som gikk en annen bulder. Så det var en tanke hardt, men langt å foretrekke framfor konkurranser som har endt opp med rene flashekonkurranser. Det var flere fall fra topptakene, både for Ingrid Helene og for Ingrid Burud, så det kunne raskt blitt flere bestigninger. Marie Aagard Lauridsen fra Ålesund KK fikk bronsje med tre bonus på litt færre forsøk enn de andre.

I yngre junior var Kristian Grigson Eian fra Kolsås klatreklubb eneste som toppet fire buldre, foran Tobias Reidel fra Oslo KK. Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag tok tredjeplassen.
I kvinneklassen yngre junior var Emma Støver Wollebæk fra Trondheim klatreklubb best med tre topp, foran Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatreklag. Edel Lemvik fra BRV og Bryne tok tredjeplassen, som den yngste av jentefinalistene. Hun tok også pallplass i NC på led tidligere i år, så hun har markert seg bra i sin første sesong som junior. 

fredag 8. september 2017

Martin Mobråten repeterer Shantaram - en av Norges tre hardeste buldre




Martin Mobråten har repetert Bernd Zangerl harde og lange bulder Shantaram på Osen på Fosen, ikke så langt fra Vingsand. Bulderet fikk mye oppmerksomhet internasjonalt da det ble gått, og det ble foreslått grad opp mot 8C. Nå har Martin etter litt jobbing fått repetert bulderen, og foreslår hard 8B+ som grad.
Bulderen ble også gått av italienske Niccolo Ceria samme dag, se instagrambilde nedenfor.

Han mener den er hardere enn de andre bulderne han har gått på graden, men at det ikke er harde nok enkeltflytt til en grad som 8C.

Martin er en en av svært få som har gått 8B+ i Norge med sin rute Wolverinne på Vingsand, også repeert av Thilo Schröter, mens Magnus Midtbø har gått Blood Redemption, som vel også har havnet på den graden etter Adam Ondra sin repetisjon.


Her er en insta-video tatt et av forsøkene et par dager før han klarte hele bulderen.






onsdag 6. september 2017

Mye Kärlek (grad 9) i Bohuslen





Den harde ruta Kärlek (grad 9) har fått to nye bestigninger på en uke. Ruta er en av de hardere kilerutene i området og har mye hard jamming på Buråsen like ved Dingle. Først gjorde Aleksei Jaruta kort prosess, og har dermed snart gått alle de harde rutene i Bohuslän. Deretter fikk Stefan Wolf gått den i går, og føyer dermed enda en imponerende bestigning på sin liste.

Ruta ble først gått av Peter Restorp, og så repetert av engelske Pete Whittaker for et par år siden.


fredag 1. september 2017

Ingrid Helene Amundrud til semifinale Junior-VM i Buldring

Ingrid Helene Amundrud ligger på 19. plass etter kvalifiseringen i dag, og er den eneste nordiske deltakeren i VM for junior i buldring som får klatret semifinale. Den går i morgen i Innsbruck i Østerrike, kanskje hovedstanden i verden for hard konkurranseklatring.
Lisa-Marie Kvandahl havnet på 33.plass, men satser vel også mest på taukonkurransen senere i Junior-VM.
Ingrid Kindlihagen gjorde det også solid med 33.plass i Youth B, den yngste klassen.
Hauk Lem ble 61 og Albert Suthurst Ilsaas 69 i Youth A.
Mia Støver Wollebæk ble 75 i Youth A.

lørdag 26. august 2017

Tina Johnsen Hafsaas 9.plass i verdenscup i Arco

Tina klatret sterkt i semifinalen, og fikk sitt nest beste resultat noensinne, og også det nest beste noen norsk kvinne har gjort i en verdenscup etter hennes egen 4. plass i juli. Tina kom et halvt flytt unna finalen. Hun kom likt i semifinalen med europamester Anak Verhoven og det amerikanske fenomanet Ashima Shirasi, men de to hadde litt bedre kvalikk. Hun slo en fast finalist som Mina Markovich og flere av de andre stjernene.

Her er resultatlista
Nå må det sies at ruteskruerne gikk på en smell siden det bare var Janja Garnbret som kom forbi det vanskelige flyttet som skilte de fleste semifinalistene.

Svenske Hannes Puman kom til verdenscupfinalen etter svært sterk klatring, forbi et crux som skilte svært mange av de vanlige finalistene. 

fredag 25. august 2017

Tina Johnsen Hafsaas nr. 11 etter kvalifisering i verdenscup i Arco



Tina har gjort sin beste kvalifisering i verdenscupen fredag i Arco. Hun toppet den første ruten som en av 12, og ble nummer 11 i den andre kvalikken. Dermed ser formen ut til å være inne før lørdagens semifinale.
Den går lørdag klokka 11, og streames på IFRC sine hjemmesider og på youtube.
Dermed blir det en ny spennende helg.
Tina gjorde den beste kvinnelige prestasjonen i verdenscupen med sin 4. plass i Chamonix i juli.
Litt uflaks i den påfølgende konkurransen stoppet henne litt tidlig. Men nå er sjansen der igjen.

Svenske Hannes Puman ligger på 21. plass i herreklassen, og klatrer også semifinale lørdag. 

lørdag 19. august 2017

Hannah Midtbø nr. 17 i Buldre-EM etter kvalifiseringen



Hannah Midtbø er klar for semifinale i EM lørdag formiddag, men kom på 23. plass i verdenscup-kvalifiseringen og kom akkurat ikke med i semifinalen der. Hun flashet en bulder, og fikk fire sonetak. To topper måtte til for å komme i semi i verdenscupen.
Hannah var den eneste som kom i semifinalen fra norden i EM-konkurransne.
Sunniva Haave klarte også en bulder og fire sonetak, og tok en solid 37. plass i kvalifiseringen i verdenscupen i sitt første seniorår.

Herrene fikk det svært tøft i den ekstreme varmen tidligere på dagen. Patrick Pedersen fra Drammen Klatreklubb fikk 132 plass i sin første verdenscup, den vanligvis så sterke Hannes Puman fikk 67 plass.

Hvis jeg har forstått opplegget rett, så skal EM-semifinalen skje ved at de ekstra EM-deltakerne som ikke kom til verdenscupsemifinalen får klatre fra 12.30 etter den regulære semifinalen i verdenscupen.
Verdenscupen streames på IFRC sine nettsider og youtube - uten at det står helt om det også inkluderer de ekstra EM-semifinalistene inkludert Hannah. 

søndag 13. august 2017

Lisa Marie Kvandahl beste norske i europeisk ungdomscup

Ingen finaleplasser på de norske i årets siste taukonkurranse i den europeiske ungdomscupen i Middendorf i Tyskland, mens Sverige fikk en finalist i junior herrer som kom på 10. plass.
Lisa-Marie Kvandahl ble nummer 14 av 21 i juniorklassen, etter to ujevne kvalifikker hvor en god 8.plass i den siste viser at hun kan treffe finalen en dag begge rutene klaffer. Hun har hat flere kvalikker i år innenfor topp 10, men altså dessverre ikke to på samme dag. Nye muligheter neste år.
Leo Ketil Bøe ble nummer 17 av 27 i juniorklassen med to jevne kvalifiseringer.
Mia Støver Wollebæk ble nummer 20 av 37 i Youth A etter en 14 og 27. plass i de to rutene.
Hauk Lem ble 38 av 44 i Youth A.
Det samme ble Kristian Grigson Eian i Youth B, av totalt 46 deltakere. 

Mari Augusta Salvesen og John Henry Nilsen går Flying Vikings (grad 8+) på egne sikringer

Har lånt bilde fra instagramprofilen til Andreas Løvlien, her av Mari først og John Henry på neste bilde. 


Sendetoget fortsetter på Profilveggen i Jøssingfjord lengst sør i Rogaland. I helgen gikk både Mari Augusta Salvesen ruta, med et spesielt travershopp, og John Henry Nilsen. For Mari var dette sesongens andre rute på denne graden, etter Pumayaton i Vinddalen i Forsand. Dermed er hun vel den eneste ved siden av Paula Voldner som har gått flere ruter på denne graden på egne sikringer.

John Henry har tidligere i år flashet Pumayaton, så det bør ikke være noen stor overraskelse at han setter den ruta. (Men han burde se på prosjektet i forlengelsen av den flygende vikingen, som er minst like fin og kanskje et knepp hardere).

Meanwhile utenfor Bergen: Thomas Meling klatret også hardt på egne sikringer under kileklatresamlingen på Sotra, og gikk den harde klassikeren Stjernekrigen (grad 8/8+). Ført gått av Tore Rønstad, så lenge uten repetisjoner før den fikk flere for noen år siden og så Thomas nå.

onsdag 9. august 2017

Tina Johnsen Hafsaas flasher 9-/9 i Ceuse

Tina Johnsen Hafsaas avslutter sommerferien i Frankrike på beste vis med en flash av ruta Face de Rat (grad 9-/9) i Ceuse. Dette er ikke første gang hun flasher graden, hun har også gjort det på Kalymnos og i Red Rover Gorge i USA. Men med all respekt for Kalymnos, så er det noe helt annet med Ceuse - de lange runoutenes og stive gradenes høyborg i 1800 meters høyde.


søndag 6. august 2017

Ingrid Helene Amundrud nr. 10 i Europeisk ungdomscup

Ingrid Helene gjorde det best av de norske klatrerne i den europeiske ungdomscupen sin buldrekonkurranse i Sofia i Bulgaria lørdag. Hun ble nummer ti i juniorklassen, hvor danske Primula Aalund ble nummer 8 og Silvia Barret fra Sverige nr. 9. Dette er det beste resultatet internasjonalt for supersterke Ingrid Helene.
Lisa Marie Kvandahl ble 11 i samme klasse.
Ingrid Kindlihagen ble nummer 11 i Youth B og best av de nordiske.
Albert Ilsaas Suthurst ble nummer 12 i klasse A herrer, og var best av de nordiske.
Lea Schmittenhenner ble 16 og Mia Støver Wollebæk fikk 21. plass. Lea var best av de nordiske.
Kristoffer Klev ble 18 i juniorklassen, hvor svenske Fredrik Serlachius ble beste nordiske med 4. plass
Kristian Grigson Eian ble 20 og Tobias Reidel 24 i Youth B, her deltok ingen andre nordiske klatrere. 

torsdag 3. august 2017

Martin Skaar Olslund fribestiger ny storrute på Vågekallen (grad 9-)




Martin Skaar Olslund har gjort første fribestigning sammen med Håkon Wegge av Stormpillaren på Vågekallen. Dette er den siste av storrutene på den bratteste delen av fjellet som nå er fribesteget.
Han skriver på instagram at han først klatret den i fri og teknisk med svenske Aleksei Jaruta, så med grigri alene for å prøve de vanskeligste delene, og så fribestningen nå lørdag.

Den ble først gått i 2003 av de to engelske klatrere Mike og Louise Turner som gikk det meste i fri opp til grad 7+, men som klatret teknisk på tre taulengder av totalt 18 taulengder.

Martin har dermed ryddet opp på denne imponerende vegggen som kanskje er blitt den hardeste og de siste årene også viktigste i friklatring på Storvegger. Han friklatret for to år siden Genus Locy, grad 9 - den hardeste enkelttaulengden på en norskk storvegg i fri, og gikk samme år Freya i fri (grad 8 - med ganske tynne sikringer) med Thomas Meling.

Håkon Wegge har også seilt opp som en av de sterke klatrerne på naturlige sikringer, blant annet med bestigning av Robert Caspersens rute Minnerisset (grad 9-) på den andre siden av Vågekallmassivet for et par år siden.

Den første harde friruten på denne veggen var Storpillaren, som står i grad 7 gått i fri av Robert Caspersen, Odd-Roar Wiik og Arild Meyer. For tre år siden gikk Andreas Klarstrøm og Adam Pustelnik The Corner Kick med grad 9-.

Her er Rockfax oversikt over rutene på denne imponerende veggen på østsiden av Vågekall-massivet, rett opp fra Kalle.

For Martin var dette heller ikke sommerens første storvegg. Han klatret Skjoldet på Kjerag sammen med Magnus Midtbø, som ikke fikk klatret Kjerag i fjor pga regn. Nå var veggen svært våt nå også, så det var ikke mulig å gå åttertaulengden i fri. Dette er solid fanget opp i Magnus Midtbøs imponerende satsing på videoblogg.



fredag 28. juli 2017

Tina Hafsaas Johnsen klatrer semi i verdenscupen fredag kveld (live)



Tina toppet den første kvalifiseringsruten i verdenscupen i Briancon fredag, i likhet med et dusin av de andre beste klatrerne. Andre kvalikken var dårligere, uten at resultatlisten røper om det skjedde noe spesielt. Uansett ligger dermed bra an til en ny semifinale med en 16. plass.
Toppingen av den første ruten bekrefter også at hun er i form og at den utrolige fjerdeplassen i sist verdenscup for to uker siden, hvor hun stod for tidenes nordiske klatreprestasjon i konkurranser på kvinnesiden, i Chamonix ikke bare var et blaff (selvsagt var det ikke det)

Semifinalen går fredag kveld 19.30, og finalene går lørdag kveld 19.30.

Svenske Hannes Puman gjør det også bra og ligger på 11.plass etter kvalifiseringsrutene. Han hadde som Tina en god førstekvalikk og en langt mer rufsete andrerute.

Seks yngre klatrere var også med: Lisa Marie Kvandahl ble 41, Bergljot Hansen 49 og Ingrid Helene Amundrud ble nummer 55.

Leo Ketil Bøe ble nummer 55, mens Albert Suthurst og Kristoffer Klev ble 66 og 67 i herreklassen.
Svenske Kajsa Rosen ble nummer 35 i kvinneklassen.


søndag 23. juli 2017

Sunniva Haave vinner stor buldrekonkurranse i Frankrike

Sunniva Haave vant og Tina Johnsen Hafsaas kom på sjetteplass i finalen i buldrekonkurransen  Tout a bloc i L´Argentiere lørdag kveld. Sunniva slo flere buldrere som har kjempet om finaleplass i verdenscupen. Blant annet Chloe Caulier.

Dette er Sunnivas internasjonale gjennombrudd som seniorklatrer, etter å ha gjort det bra i den europeiske ungdomscupen i buldring og som nordisk juniormester.

Buldrekonkurransen samlet mange av de nest-beste buldrere, da de aller beste i verden denne helgen konkurrerte i World Games i Polen, et slags OL for de sportene som ikke er OL-grener ennå.

For Tina må dette regnes som et lite avbrekk i en frihelg mellom de mange verdenscupene i tauklatring, så buldreformen er neppe den mest spissa.


Konkurransen var såpass krevende på herresiden at Norges beste buldrer, Thilo Schröter, kom på syvendeplass og Patrick Pedersen, også finalist i sist NM, kom på 30-tallet. 

onsdag 19. juli 2017

Lisa Marie Kvandahl best av de nordiske ungdommene

Lisa Marie tok en 13.plass i den europeiske ungdomscupen i buldring i Argentiere i Frankrike tirsdag. Hun ble fulgt av Bergljot Jullumstrø Hansen, som tok 16. plass. Det var de to beste nordiske resultatene.
Leo Ketil Bøe kom på 23. plass.
De andre norske plasserte seg litt mer nedover på listen.


søndag 16. juli 2017

Sydveggen på Gjertvasstind repetert





Thomas Meling og Lars Martin Solberg har klatret sørveggen på Gjertvasstind i Hurrungane. Dette tror jeg er andre bestigning av den 300 meter høye veggen som kanskje er en av de høyest beliggende og minst tilgjengelige i Fjell-Norge siden man nesten må opp på Gjertvasstind for å komme ned til innsteget. Vestveggen på Storen ligger jo også høyt, men er langt lettere tilgjengelig.

Ruta ble sett på som ett av de store probleme i det alpine Norge til Nils Rune Birkeland og Stefan Landrø klatret veggen for 15 år siden med klatring opp 7 taulengder opp til grad 7- og teknisk klatring.

Thomas melder at det var vanskelige friklatreforhold med nysnø på starten, endel vått og mye bøss. Men også en veldig fin vegg og rute som sikkert kan gås i fri med litt mer egna forhold.

Meling og Solberg er noen av de mest aktive alpinistene de siste årene med blant annet bestigninger i Patagonia og harde kileruter i Norge. Thomas ledet blant annet Arcandria, grad 9-/9 på egne sikringer på Blåmannen i fjor. Han gikk også en ny rute i Lysefjorden for litt siden, Fløyrlirisset.

Et innlegg delt av @lmsolber

Thilo Schröter flasher 8A+ bulder og går 8B i andre i Lofoten

Thilo Schröter gjør kort prosess med flere harde buldre i  Lofoten de siste dagene. Han har flashet bulderen Nightrider høyre (grad 8A+), som han betegner som soft på scorecardet sitt på 8a.nu. Han gikk Springflo (grtad 8B, og soft i hans øyne) i det samme området ved steinen som det var tagget Stem Bastesen på. Han har også flashet en 7C+ og 7C i samme området, samt gått den kjente 8A-bulderen Monster.


torsdag 13. juli 2017

Tina Johnsen Hafsaas 4. plass i verdenscup er beste nordiske kvinneprestasjon

Tina tok en superimponerende fjerdeeplass i sin første verdenscupfinale i Chamonix torsdag kveld. Som første norske kvinne tok hun en sterk sjetteplass i semifinalen, men tok enda to steg opp i finalen. Selv om finalen virket lettere enn vanlig, så var det flere sterke klatrere som falt under Tina. Tina falt tre-fire flytt under toppen. De to andre som også var i finalen første gang taklet ikke presset like bra som Tina, og falt lavere. Den beste østerrikske klatreren klatret også feil, og nølte så mye at hun falt et halvt tak under tina.
Tina fikk også stor hjelp av være den eneste som fant en god knebar før den harde toppseksjonen.

Dette er også en av de beste prestasjonene i verdenscupen av noen nordisk klatret, og den beste av en kvinne. Av gutta står Magnus Midtbø står selvsagt i en egen liga, med en en haug av finaler i verdenscuper, VM og EM gjennom ti sesonger med mange 3. og 4. plasser. Av andre norske er det hans søster Hannah Midtbø kom på niendeplass i verdenscupen i buldring for to år siden, i tillegg til sin tredjeplass i Buldre-EM noen år før det.
Svenskene har også noen sterke prestasjoner, men matcher ikke Tina i verdenscupen.
Svenske Matilda Söderlund har klatret fantastisk i verdenscupen, og har en sjetteplass i verdenscupen for fem år siden og en åttenplass fra Chamonix samme år. Like imponerende Kajsa Rosen kom også til finale i fjor, og ble nummer 9, og har også en nieplass ifjor hvor hun ikke nådde finalen. Svenske Hannes Puman sjokkerte klatre-verden med sin fjerdeplass i EM for noen uker siden, og nådde neste finalen sist helg. Men han har ikke finaleplass (ennå) i selve verdenscupen.

Tar vi med finnene og inkluderer buldring, så har Nalle Hukkatavail selvsagt en imponerende liste med gode resultater i alle tenkelige konkurranser.

Her er resultatlista. 
Neste konkurranse i verdenscupen er i Briancon om to uker, mens det er World Games neste helg.


Tina til finale i verdenscupen i Chamonix



Tina Johnsen Hafsaas har gjort sin beste prestasjon noensinne med å komme til finale i verdenscupen i Chamonix. Foreløpig ligger hun an  til sjette plass. Det er det  beste gjort av en norsk kvinne i verdenscupen. Det er også en annen liga enn hennes tidligere sterke prestasjoner med  3.  plassen i VM som yngre junior i 2011, finaleplassen året etter og sammenlagtseieren i den europeiske ungdomscupen. Tina har hatt mange gode semifinaler, men også noen sesonger med alvorlige skade og sykdom - så dette er også utrolig sterk retur til et internasjonalt toppnivå.

Tina klatret bra gjennom den første cruxseksjonen som stoppet mange gode klatrere som har nådd finaler tidligere i år, og klatret også bra et stykke gjennom det vanskelige partiet som stoppet alle unntatt finalistene. Flere av forhåndsfavorittene  til finaleplass falt rett før. Inkludert tidligere verdensmester Mina Markovic. Hun kom også et tak lengre enn EM-vinner Anak Verhoven.

Følg finalen fra klokka 20.50 i kveld. 

Dermed bekreftet hun at 9. plassen i den andre kvalikkruta ikke var et tilfeldig lykketreff.

Konkurransen samlet alle de beste konkurranseklatrerne i det som kanskje er tidenes sterkeste felt av kvinnelige klatrere.

Tina klatret bedre enn de beste fra alle land unntatt to fra Slovenia, og en fra Sør-Korea, Ukraina og Østerrike. Som kuriositet så kan det nevnes at da Tina ble 3. beste 16-17 åring i 2011 så var vinneren den samme som ligger på andreplass før dagens finale.



onsdag 12. juli 2017

Følg Tina Johnsen Hafsaas i semifinale i verdenscupen


Her kan du følge verdenscupens semifinale torsdag klokka 11.

Tina gjorde en av de sterkeste norske kvinneprestasjonene i internasjonal konkurranseklatring med sin andre kvalikkrute i verdenscupen i Chamonix i Frankrike onsdag. Bare åtte kom før henne, og sammen med en litt svakere førstekvalikk ga det henne en 15.plass og semifinaleplass. Hun ligger bedre an enn flere av finalistene i verdenscupen sist helg hvor Tina ikke helt hadde dagen.

Tina ble beste nordiske kvinne, siden Kajsa Rosen heller ikke denne gang kom til semifinale - tiltross for at hun klatret 8c+ bare for noen uker siden.

I herreklassen er ikke kvalikkene ferdig, men Hannes Puman fra Sverige går selvsagt videre etter å ha toppet første kvalikke sammen med et dusin andre klatrere. Han kom akkurat ikke til finale sist helg, et halvt tak og litt rutine unna en finaleplass.

Dermed er det bare å glede seg til torsdagens semifinale, hvor Tina med maks utbytte kan kjempe om en finaleplass.

Jeg har ikke helt oversikten over norske kvinneprestasjoner i verdenscupen, hvor både Hannah Midtbø, Maria Sandbu, Linn Karin Stendal og Gry Hansen har plassert seg blant de 20 beste. Men jeg tror ingen har vært blant topp ti i taukonkurranser.


tirsdag 11. juli 2017

Aleksei Jaruta har satt ny standard for (sommer)besøk til Bohuslän




Aleksei Jaruta har hatt en ekstremt imponerende sommerrunde i Bohuslän. På to uker har han gått en haug med ruter på egne sikringer opp til grad 9-/9. Blant annet Martin Skaar Olslunds nye rute på Bullberget: Den norske forbindelsen. Den ble også repetert samme dag av Erik Grandelius og Stefan Wolf. Det ble også en sjelden repetisjon av Dreadline på Häller (grad 9-), som er ganske sykende høyt over siste sikring. Nå har Aleksej imponert i flere år på den svenske vestkysten, jeg mener også han gikk Dr. Snuggles ifjor (grad 9) på Häller på egne sikringer og Electric Avenue. Han har buldret opp til 8B+. Han flashet og så soloerte en kort grad 9 i Gøteborg for et par år siden, for å nevne noe (sorry hvis dette er litt upresist)

Ikke bare er listen imponerende. Den viser også at Bohuslän er en knall sommerdestinasjon (det har vært en liten hemmelighet i mange år), ihvertfall når det er bra med vind og tørk og ikke altfor varmt i lufta.
Det bekreftet også Steve McClure, den brittiske veteranen som selv i slutten av 40-årene kanskje er den beste ruteklatreren i England. Han har besøkt vestkysten, (kilde 8a.nu) og selv om han havnet på noen middels interessante sportsklipper så fikk han også med seg flere av de bra tingene - og gikk blant annet Electric Avenue (grad 9-), som han betegner som  "Its absolutely out of this world" . 




Magnus Midtbø er en av to nye Flygende vikinger - nå på egne sikringer



Magnus Midtbø har repetert Flying vikings, grad 8+ på egne sikringer i Profilveggen i Jøssingfjord. Magnus har sin videoblogg hvor han har dokumentert bestigningen, samt makker Jon Egil Austads frustrerende forsøk på å gå den og falle av på siste flytt (dessverre ikke på video pga batteriet). Men siden har Jon Egil repetert ruta. Den har fått flere norske bestigninger i år, etter at den først ble klatret for nærmere 20 år siden av Robert Caspersen og siden reklatret av Favresse-brødrene mens de jobbet på The Recovery Drink for noen år siden.
Også mye annen action på den flotte veggen, men jeg har ikke helt oversikt over hva som ble gått og ikke. Uansett flere lag som jobber på The recovery drink, en av verdens hardeste ruter på egne sikringer.


onsdag 5. juli 2017

Unggutta fra Oslo støter bra på bolt og kiler

Jeg har samla sammen noen fine prestasjoner fra det aktive unge miljøet i Oslo som ikke bare gjør det skarpt i konkurranser, men som også leder bra ute. 

16 år gamle Hauk Lem har klatra Stjernekrig, grad 9, på Kvam i Sogndal. Den er tidligere gått av brødrene Farestveit som 15-åringer, men uansett bra at den gode konkurranseklatreren også støter ute. 

Vri åtter i Oslo fikk en kjapp bestigning av Theodor Kirkebø (som fyller 13 i år), og sikkert sin yngste bestigning av Trym Skuggen Landmark, som fyller 12 i år. 

På egne sikringer tror jeg Per Ravlo Caspersen, 12 år, har satt lista for unge bestigninger med sin bestigning av Hassan Chop med grad 7+ på Skelefjell i Bohuslän. 

Dette er en litt tilfeldig liste basert på det jeg har fanget opp de siste dagene, så hjelp meg gjerne med å bygge den ut. 


søndag 2. juli 2017

Tina Johnsen Hafsaas 22. plass i EM, Hannes Puman på 4. plass

Tina klatret seg litt opp i semifinalen og fikk en 22. plass.
For å sette prestasjonen i sammenheng, så hadde hun vært best eller blant de tre beste i alle europeiske land unntatt Frankrike og Slovenia, Sveits og Østerrike.

Svenske Hannes Puman fikk sitt store gjennombrudd i finalen, hvor han klatret seg opp fra en åttenplass til 4. plass, bare halvannet flytt etter Adam Ondra.

fredag 30. juni 2017

Tina Johnsen Hafsaas til semifinale i EM

Tina var den eneste nordiske klatreren av kvinnene som kom til semifinalen, men svenske Hannes Puman har en sterk åttendeplass av herrene.

Tina ble nummer 25 og kom til semien med den minste margin. Hun slo svenske Kajsa Rosen, som nettopp klatret 8c+ i Frankenjura sist uke og var i verdenscupfinale i fjor. Hun slo eller klatret også flere gjengangere i verdenscup-finaler og var bedre enn store klatrenasjoner som Tyskland og Spania, og hadde bare en russisk og britisk klatrer foran seg.
Lisa-Marie Kvandahl kom på 50.plass i seniorklassen, en bra debut i senior-EM for juniorklatreren.

Junioren Leo Ketil Bøe kom på 53. plass, i likhet med svært mange falt han tidlig i den ene kvalikkruta.Hannes Puman fra Sverige imponerte med en 8.plass og slåss derfor om en finaleplass i morgen.

Semifinalen streames fra klokka 11.15 

Tina Johnsen Hafsaas, Lisa Marie Kvandahl og Leo Ketil Bøe klatrer EM (live)




I dag starter EM i klatring i Italia. I kvinneklassen stiller Tina Johnsen Hafsaas og Lisa Marie Kvandahl, mens Leo Ketil Bøe stiller i herreklassen. De to siste er egentlig i juniorklassen.
Kvalikkene streames live her.
Her er resultatene. Ut fra første kvalikkrute ligger Tina på 14 plass i sin gruppe, og kan dermed kjempe om semifinale med bra klatring. 

onsdag 28. juni 2017

Mari Augusta Salvesen leder 8+ naturlig

Et innlegg delt av Jon Egil Auestad (@jonegilauestad)



Mari Salvesen ledet ruta Pumayyaton (grad 8+) på naturlige sikringer på Gulveggen i Vinddalen i Forsand kommunne. Dermed går hun inn i en ganske eksklusiv klubb av kvinnelige kileklatrere på harde ruter, det er vel bare Paula Voldner og Hilde Bjørgaas som har gått denne graden eller hardere (Paula) av norske kvinne hvis jeg ikke husker helt feil.

Ruta ble opprinnelige gått med ett heng av Håkon Hansen da han utviklet flere felt i Vinddalen sammen med Hjarrand Julsrud på midten av 90-tallet. Joakim Louis Sæther gikk den helt i fri på egne sikringer tidligere i sommer.  Andreas Løvlien fikk andrebestigning etter Joakim samme dag som Mari gikk den. Mari har forøvrig tidligere markert seg som en sterking med å repetere Total Terror (grad 9-/9) på Bergsagel for noen år siden.

Det er fint at Vinddalen har fått litt oppving igjen, det er et område med mye potensiale for naturlig klatring i veldig idylliske omgivelser opp mot fjellet i Øvre Espedal. Det er også morsomt at det nå er i Rogaland det skjer med harde bestigninger på naturlige sikringer, etter diverse år med mye fokus på å utvikle buldringen. Nå er det en håndfull personer som har ledet fra 8+ til grad 9 på egne sikringer. Det er mer enn resten av landet tilsammen (siden Bohuslen ikke inngår i resten av landet).