søndag 26. november 2023

Nordisk mesterskap med norsk dominans: Fem gull i led, tre gull i para

Her kan du se alle finalene i led. Det var ikke stream fra para-finalene. 

Norge dominerte nordisk mesterskap i led-klatring med fem av åtte seire, og dominerte fullstendig i de tre para-klassene. Unntaket var seniorklassen i led for herrer, hvor det for første gang i historien ikke var en eneste norsk deltaker. 

Ingrid Kindlihagen tok som forventet førsteplassen i kvinner senior, med god margin og uten stor konkurranse eller andre norske deltakere. 

Norge tok begge gullene i juniorklassen. Trym Landmark vant foran Per Ravlo Caspersen, og kom like langt som den svenske vinneren i seniorklassen - begge falt av topptaket etter en lang catch. 

Sunniva Øvre-Eide vant juniorklassen klart, i sitt siste år som junior. med Marte Myrland på 3. plass og fem andre norske i finalen. 

Emmelie Conders vant Youth A, og var også den eneste vinneren som toppet finaleruta. Anna Vivelid kom på 4. plass. I Youth A for menn ble Alfred Kirkebø beste norske med 4. plass. 

I den yngste klassen Youth B vant Ola Vekve med Finn M. Flemming på 3. plass for mennene mens Elrunn Grammeltvedt kom på 2. plass i kvinneklassen. 

Norge vant dermed fem gull, mens Sverige vant tre gull. 

I de tre paraklassene vant de norske stjernene med god erfaring fra VM og verdenscup Isak Ripmann vant gull i klassen for de med begrensinger i øvre del av kroppen, mens Sebastian Menze vant klassen for begrensninger i nedre del av kroppen, foran Fredrik Bjerkan og Dina Eivik. I klassen for synsbegrensninger vant Casper Rønning. 

Her er alle resultatene







mandag 6. november 2023

Mari Augusta Salvesen tausoloerer storveggen Mount Watkins i Yosemite

 Mari Augusta Salvesen har tausoloert teknisk den solide storveggen Mount Watkins i Yosemite, som med 19 taulengder og grad C2+  er en av de store veggene som er like lang og krevende som den mer kjente El Capitan i Yosemite i California. 

Mari har jo omfattende erfaring fra storveggsklatring, og jobber med tilkomstteknikk, så er dermed svært godt rustet for et slikt eventyr. 

Det er ikke mange eksempler på tausoloering av storvegger for norske klatrere. Av kvinner er det vel Anne Grete Nebell sin tausolo opp Rimmon ruta på Trollveggen på 90-tallet, og av menn er det vel naturlig å hente fram Per Ludvig Skjervens tausolo opp A4 ruta Zenyatta Mondata på El Capitan midt på 90-tallet. Det er sikkert andre eksempler, men jeg kommer ikke på noen i forbifarten. 

Jeg lurer også på om dette er første norske bestigning av veggen, som er den minst klatrede av de tre store veggene i Yosemite sammen med El Capitan og Half Dome. 

Men her er jeg takknemlig for å bli korrigert om nødvendig.




lørdag 4. november 2023

Henning Eidsheim og Jonas Østrem "onsighter" The Nose på 17 timer

Henning Eidsheim og Jonas Østrem klatret The Nose på El Capitan på 17 timer første gang de prøvde seg på ruta og veggen for litt siden. Jeg har ikke oversikt over andre nordmenn som har klatret denne superklassikeren på en dag, men det er uansett en rask bestigning i første forsøk. 

Martin Olslund og Erik Grandelius gikk den på 8 timer i 2018. I 2012 gikk Steinar Grynning den også på en dag sammen med en dansk klatrer. 

Slike raske bestigninger foregår med en blanding av fri og teknisk klatring. Og selv om den er gått på kjappe to timer, så er det med ekstremt mye innøvning, med ganske store sjanser pga få sikringer underveis og med klatrere i verdensklasse. Ruta er omlag 900 meter høy og med klatring absolutt hele veien. 

Her er storiene på instagram fra The Nose på Hennings instakonto.

Uka før det The Nose gikk de også Freerider, men presiserer at de ikke gikk alt i fri (grad 8/8+ på glatt granitt er krevende, og bare en norsk bestigning har vært i fri) 

Henning har markert seg med flere kule storveggsturer i norske fjell spesielt det siste året med både Blåmannen i fri og Luft, Vind ingenting direkteversjon, begge med Tuva Stavø. 

Jonas Østrem har også solid klatreerfaring fra norske fjell, alpene og Patagonia blant annet, og er tindeguide-aspirant og driver selskapet Vertikale Eventyr.