fredag 29. april 2022

Andrine Skilbrei går enda flere 8b ruter

Andrine Skilbrei avsluttet en imponerende vintersesong i Hellas og Italia med å lede to harde 8b-ruter:  Super-Maratona i Massone og Pappataci på Bus de la Stria, begge klipper i Arco ved Gardasjøen i Nord-Italia. 

Hun har tidligere i vinter gått diverse harde ruter opp til 8b+, og fortsetter dermed med å markere seg som en av de norske klatrerne som har gått mest på niergraden det siste året. 

torsdag 28. april 2022

Kristin Harila bestiger Annapurna


Kristina Harila klatret klatret i natt Annapurna som første norske kvinne og andre nordmann. Dette er også hennes første 8000 meter topp i år i et nytt og i et svært ambisiøst prosjekt om å klatre alle 14 topper over 8000 meter på ett halvt år. 

 For Kristin Harila er dette hennes tredje topp over 8000 meter etter at hun markerte seg kraftig i fjor da hun klatret Mount Everest og Lhotse i et støt på et døgn på en av de kortere tidsrommene for dobbeltbestigningene av de to høye fjellene som bare har et lite pass, South Col, mellom seg. 

Den tidligere skiløperen har før dette klatret de andre seks høyeste toppene på kontinentene, og noen mindre topper i Himalaya som Ama Dablam. Det er få norske kvinner med flere bestigninger av topper over 8000 meter. Cecilie Skog er den mest markante, med sin bestigning av både Mount Everest og K2, som vel eneste nordmann, og i tillegg har hun klatret Cho Oyo, Manaslu og Lhotse. Annapurna var i flere år det eneste fjellet uten en norsk bestigning inntil Håkon Åsvang besteg det i 2019.  


tirsdag 19. april 2022

Mie Kastet førstebestiger 8A+ bulder utenfor Bergen


Mie Kastet har førstebesteget When the levees breaks, som hun gradert 8A+/V12. Bulderet ligger på Eldsfjellet på Holsnøy litt nord for Bergen, hvis jeg har forstått det rett. Dette er den hardeste bulderen førstebesteget av en kvinne i Norden, og også en av de hardeste bulderne gått av en kvinne i Norge. Mie har tidligere klatret graden i Sveits, og har også gått ruter opp til 8A i Norge. 

Mie har både vært en av de beste konkurransebuldrerne med plassering semifinale i verdenscupen, og en av de beste utebuldrerne med flere harde bestigninger opp til 8A og som nevnt en 8A+ i Sveits for snart to år siden. 

Til nå tror jeg Therese Johansen har de hardeste førstebestigningene av kvinner med to gradert 8A i Rogaland. 

Det er også en kort liste av andre buldrere på denne graden: Therese Johansen har gått noen, Hannah Midtbø har vel gått fire stykker, tre i Norge og en i Australia, Tina Johnsen Hafsaas har gått minst tre på 8A+ graden i Norge og Texas, og Maria Davies Sandbu har også gått denne graden. Så det er en sterk og solid gjeng. 


Stian Christophersen repeterer Agnes Buen

Stian Christophersen har gjort den tredje bestigningen av Agnes Buen i Sørkedalen, en rute som ble gitt 9a-graden som den første på Østlandet da Thilo Schröter gikk den i 2018 etter at den hadde vært et mytisk prosjekt i mange år. 

Siden har den blitt repetert av Erik Grandelius, og nå av Stian. Stian har gått den med en litt annen crux-sekvens, og mener den løsningen holder graden 8c+ eller veldig har 8c skriver han på instagram. Han mener ruta er to buldreseksvenser på 7C+ hver. 

Sørkedalen er en av de finere klippene i Oslo med stort sett harde ruter fra grad 7 og oppover, men langt kortere ruter enn for eksempel Bergflødt i Lier. Det er også en halvtime å gå inn fra parkeringsplassen, men kortere hvis man sykler. I tillegg til Agnes Buen er det to flotte nierruter og et par 9-/9 og et par 9- ruter, inkludert den flotte Petruskja. 

Med bestigningen fortsetter Stian å markere seg som en av de som har gått flest harde ruter på Østlandet, sammen med Erik Grandelius. Han har blant annet gått Reisen til Ixtalan på Hvarnes, som ble satt i 9a. Han har også gått de to 8c-rutene Draumkvedet på Damtjern og Shantaram på Hvarnes. 










 

lørdag 16. april 2022

Eline Næsheim leder Maraton (grad 9) på Damtjern

Eline Næsheim ledet Maraton (grad 9) på påskeaften, og har dermed gått enda en rute på grad 9/8b. 

Med bestigningen fortsetter hun å markere seg som en av kvinnene som går flest ruter på niergraden i Norge, tidligere i våres gikk hun Crackoholic (grad 9-) på egne sikringer på Ulorna i Bohuslän, og i fjor høst gikk hun en håndfull ruter på grad 9- og 9-/9 eller 9 på Bergflødt og Hvarnes. Hun gikk også Le coq sportif på Hvarnes (grad 9) for et par år siden som første og foreløpig eneste mamma i Norge og jeg er også ganske sikker på i Norden. For hun ble mamma gikk hun flere ruter opp til grad 9 og 9/9+ i Spania i Norge. 

Maraton er nordens første nierrute og ble gått i 1988 av Per Hustad, og har fått relativt mange bestigninger og de fleste etter så mange forsøk at innsatsen bærer preg av rutenavnet. Dette er vel den fjerde kvinnelige bestigningen etter at Tina Johnsen Hafsaas gjorde den først i februar for to år siden, og så gikk Sunniva Øvre-Eide den som yngste noensinne i mars 2020 og Paula Voldner i 2021. 

Hun har jobbet på ruta et par uker, inkludert et godt forsøk dagen før hun klatret NM i buldring i Bergen hvor hun tok en fin fjerdeplass i sin første buldrekonkurransen på noen år. Hun tok også sølv i NM i Bergen på led i desember. 




søndag 3. april 2022

Juniorklatrer Pernille Tvedt kom på 2. plass i det svenske mesterskapet i buldring

Her kan du se Pernille Tvedt nesten vinne finalen det svenske buldremesterskapet, selv om hun som norsk selvsagt ikke kan bli mester eller plassert i selve mesterskapet. (For ordens skyld, det har også vært tilfeller hvor gode svenske klatrere har herjet i norske NM-finaler)


Pernille Tvedt er juniorklatrer fra Trondheim som var svært nære på å bli svensk mester i buldring i helga, etter at hun ledet før kvalikken og bare hadde litt stang ut på en bulder som ville gitt henne seieren. Dermed ble hun nummer to etter Linda Sjødin, som blant annet er kjent for å ha buldret 8B+ i Sveits og som fikk sjetteplass i nordisk for et par helger siden. Svenskenes beste buldrer i Nordisk, Katrin Amman på tredje plass, var ikke med i det svenske mesterskapet.  

Pernille er en av de beste juniorklatrerne i Norge og Norden, selv om en femteplass i NM sist helg sikkert ikke var helt der hun ønsket å havne. Hun ble nummer to i juniorklassen i Nordisk mesterskap i junior helga før det, bak Anne Ackre. Og nå altså sølv i det svenske mesterskapet. Imponerende. Og et lite signal om at Sverige kanskje ikke har sin aller beste periode for konkurransebuldring


NM vinnere og overraskelser


Her er en av de to fine streamene av juniorfinalene. 


Okei, får oppsummere litt kjapt en uke på etterskudd (mye jobb og greier) 

Her kan dere se den proffe NRK-produksjonen av seniorfinalene

Bergen klatreklubb arrangerte et overbeviste NM og fikk også godt betalt med gode plasseringer, selv om det var Kolsås som ble beste klubb foran Oslo klatreklubb. Men dominansen til Oslo var mindre enn i sist NM. Alt i alt et utrolig flott arrangement både for deltakere og oss som fulgte de gode streamene og tv-sendinga til NRK.

Sunniva Haave vant senior damer i en ny skarp duell med Ingrid Kindlihagen hvor det igjen stod om forsøk mellom de to. Dermed tok Sunniva enda et NM helgen etter at hun tok sin tredje nordiske mesterskap. Ingrid Kindlihagen må vente et år før hun eventuelt kan overta tronen, eller sikre en ny spennende duell. Junior Sunniva Øvre-Eide kom tilbake fra covid til en 3. plass, rett foran uteklatrer Eline Nesheim. 

Per Ravlo Caspersen vant herrer senior som 17-åring etter at to favoritter ikke klatra sitt beste i finalen. Så jevnt er nivået blant de beste og Per fikk godt betalt for å ha trent mye og spesifikt på konkurransebuldre der Thilo og Leo Bøe kanskje har vært like fokusert på utebuldring. Men Per viste i Nordisk på tau at han kunne slå norgesmester Leo også der, så kanskje har vi fått et generasjonsskifte. Like overraskende var kanskje sølvet til Arne Farestveit, som ikke engang kom til finalen for to uker siden i Norgescupen. Men det viser igjen hvor jevn og bred toppen er hos herrene. 

Juniorfinalen ble vunnet av Anna Ackre foran to til fra Bergen klatreklubb. Hun var en klar favoritt da Sunniva Øvre-Eide stilte i senior og Edel Lemvik ikke kunne stille. Og hun tok vare på sjansen med overbevisende buldring, slik det også var da hun vant Nordisk helgen før. 

Andreas Kaada fra BRV vant litt mer overraskende junior herrer, med en småsyk Teodor Kirkebø hakk i hel i en spennende duell hvor det ble avgjort i siste øyeblikk. 

Trym Landmark fra Kolsås vant en klar seier i Youth A herrer med fire flash, med Sogndals sterke klaterer Frank Kjørlaug på andreplass og Nicklas Johan Smglioukov fra Tromsø på tredje.  Klassen er litt preget av at Per Ravlo-Caspersen klatra i senior. 

Elise Frantzen tok sitt første NM i buldring i Youth A i en litt vel hardt skrudd finale hvor hun var den eneste som gikk en bulder, og eneste som gikk alle fire sonene. Camilla Sørbotten Marcussen fra Haugesund tok andre, og Aurora Straume Karlsen fra Bergen tok tredje. 

I den yngste klassen forsvant vinner av Nordisk mesterskap og sist norgescup samt en annen finalist i nordisk og andreplass fra sist norgescup fordi begge måtte bruke to forsøk på en av bulderne, mens finalistene flashet alt. Dette var også problemet i sist norgescup, men her var det nye ruteskruere som ikke kjente nivået godt nok og som sist skrudde i den nasjonale konkurransen på Lillehammer hvor ingen av de antatt beste 07-bulderne deltok. Så det preget finalen litt, men Olai Holtermann Ødegaard vant med et sett som skilte langt bedre, foran Bergens Harald Kiperberg og Sverre Nygaard fra Haugaland Klatrelag. 

Lea König fra Trondheim vant Youth B for kvinner foran Anna Vivelid fra Haugaland klatrelag og Nora Gustad fra Drammen klatreklubb. 

Her er resultatlista

 













Kolsås 2 gull, 1 sølv, 1 bronsje,  

Oslo KK 2 gull

Bergen: 1 gull, to sølv, tre bronsje

Trondheim 1 gull

BRV 1 gull

Lillehammer 1 gull

Haugaland, tre sølv, bronsje

Sogndal, 2 sølv

Tromsø 1 bronsje

Drammen 1 bronsje

Grenland 1 bronsje