fredag 23. juli 2021

Lars Matre leder Nordic Plumber (8c) og Ørjan Rødland Vaage leder Valkyrien (8c) i Flatanger

Aldri har nivået på norske tenåringsklatrere vært bedre i toppen når det gjelder sportsklatring. Den siste tiden har to nye tenåringer perset med 8c-graden i Hanshelleren i Flatanger. Lars Matre fra Stavanger gikk sist uke Nordic Plumber (grad 8c) i Hanshelleren, litt etter at han også perset med 8b+ med naboruta Nordic Flower. 

Og litt tidligere ticket Ørjan Rødland Vaage (19) inn Valkyrie (grad 8c), hans andre 8c i sommerferieturen til Flatanger. 




onsdag 7. juli 2021

Teodor Kirkebø, Per Ravlo Caspersen og Lars Matre går Nordic Flower (grad 8b+) i Flatanger

 De tre juniorene Per Ravlo Caspersen (15 år), Teodor Kirkebø, som fyller 17 i år, og Lars Matre, 17 år, har gått Nordic Flower (grad 8b+) i Hanshelleren i Flatanger. Teodor, som har NM med mere, har tidligere klatret Pump Fiction som ligger i grenselandet mellom 8b og 8b+. Lars Matre klatret en nier i fjor i Flatanger, og har gått flere 9-/9 tidligere. 

tirsdag 6. juli 2021

Satan, også Ragnhild Eriksrud går grad 9 på Hell

 Ragnhild Eriksrud melder på instagram en bestigning av Satan med topp i potet, grad 9, på Hell i Stjørdal. Som nevnt i forrige bloggpost så er dette en etablert variant av Satan Eksport, som i toppen går inn i ruta Par Teutatis istedet for i det harde toppflyttet opp mot ankeret. 

Ragnhild har dermed gått enda en knallhard rute på kort tid, hun gikk Massih attack sist uke. Mens Massih Attack er en rute i grenselandet mellom 9-/9 og 9, så er dette en klar nier. Begge bestigningene er imponerende, og tilsammen på kort tid sterkt jobbet av Ragnhild som dermed virkelig har etablert seg som en av de beste kvinnene det siste året med flere ruter på grad 9 og 9-/9 samt 8A-bulder på Vingsand. Legg til en storveggsbestigning av Goksøyra i slutten av juni, så er det ikke så mange som kombinerer såpass mange områder av klatringen.  


Satan, Mia Støver Wollebæk går grad 9 på Hell


Mia Støver Wollebæk har gått "Satan, med topp i potet", grad 9, på Hell i Stjørdal. Hun gikk også Par Toutatis (grad 9-/9) på Hell. Begge er gått etter at hun kom hjem fra en vår i Italia hvor hun gikk flere harde ruter inkludert sin første grad 9 rute i Arco. Dermed har 20-åringen hatt en av de mer produktiv sesongene så langt i år av norske klatrere. 

Satan med topp i potet er en variant av Satan Eksport, men med avslutning i Par Teutatis, hvis jeg har forstått det rett. Det er en etablert versjon av Satan Eksport, som er ganske bikkjete i toppen. 





 

mandag 5. juli 2021

Iben Kongsvik Palsen 2. plass og Isak Parman på 3. plass i verdenscup i para-klatring

Iben Kongsvik Paulsen fra Bergen ikk 2. plass og Isak Parman fra Tromsø fikk 3. plass i hver sine verdenscup-konkurranse i para-klatring i Innsbruck 24.6. Dette var en norsk brak-debut i para-klatring og noen av de beste norske resultatene i noen verdenscup-konkurranse. 

Totalt deltok fem norske klatrere. 

Her er en god oppsummering av konkurransen og de ulike klassene fra Norsk klatring. 

Jeg fikk ikke blogget om denne eller resten av verdenscup-konkurransene fra denne helgen før nå, siden jeg ikke hadde anledning da og Norsk klatring og Klatreforbundet har sørget for en fin dekning av denne viktige første konkurransen. For de andre norske klatrerne i de mer vanlige verdenscup-konkurransene var det ingen som nådde semifinalen. 


Martine Limstrand førstebestiger 8+ på naturlige sikringer - hardeste FA av kvinne i Norge?


Martine Limstrand har førstebesteget Hulderdøra (grad 8+) , en av flere nye rissruter på øya Storemolla i Lofoten litt øst før Svolvær. Det en ny klippe med overhengende riss på 12-20 meter som er tilgjengelig med båt. 

Dette er Martines femte bestigning av 8+ ruter med naturlige sikringer, inkludert den kjente Butterarms i Lofoten (som kanskje var den første på graden da avdøde Håkon Hansen gikk det i fri i sin tid).  Hun har tidligere en haug med titler i NM og Nordisk, spesielt som juniorklatrer før konkurransekarrieren tonet ut og det har vært mest ruteklatring og buldring. 

Jeg tror også dette er den eller en av de hardeste førstebetigningene av kvinner i Norge, ihvertfall som er naturlig sikret. Akkurat det med å etablere nye ruter er kanskje det området hvor det fremdeles er størst kjønnsforskjeller i Norge. Flere av de sterkeste kvinnene har nok prioritert andre kombinasjoner av klatring som konkurranser og eller buldring i tillegg til å gå hardere ruter, enn det å prioritere førstebestigning av nye ruter, som kan være en tidkrevende prosess. 

I forbifarten har jeg mer eksempler enn noe særlig til oversikt. 

Men ved siden av Martine har Mari Augusta Salvesen førstebesteget endel trad-ruter opp til to av grad 8/8+ i Rogaland, Kaninkojer ved Profilveggen i Jøssingfjord og en i Vinddalen. Hanne Brochman har førstebesteget Bermudatriangelet, grad 8/8+, på Bergflødt i Lier ved Drammen. 

Det er helt sikkert flere eksempler på harde FA av norske kvinner, men da trenger jeg litt bistand.