tirsdag 30. august 2016

Tormod Granheim på alle Alpenes topper over 4000 meter

I helgen klatret Granheim Weisshorn i Sveits, og dermed er han første nordmann (og skandinav?) som har klatret alle de 82 toppene over 4000 meter i alpene. Det er tidenes norske prestasjon i Alpene.

Jeg blogget om prestasjonen da han hadde tatt alle i Frankrike og bare manglet noen få i Sveits. Så her er en mer omfattende beskrivelse av Granheim sine imponerende prestasjoner. 



fredag 26. august 2016

Da ligger alt til rette for en knall buldrekonkurranse i Hurum lørdag

Hurum-halvøya har vokst fram som et av de mer spennende buldreområdene på Østlandet de siste årene, med en rekke nye felt og buldre. Lørdag er det buldrekonkurranse fra 12 på Sandspollen ved Sætre på Hurum. Arrangør Jørgen Bryn Henriksen lover bra tørk siden Yr varsler bra  vær,og mange nye buldre også for de som har prøvd seg på dette området før.

Her er en beskrivelse av arrangementet og hvordan man kommer seg dit, og et poengsystem som tar hensyn til hvor sterke folk er i utgangspunktet.  Det er jo fint.

Med 74 buldre, og sikkert flere til konkurransen, mellom grad 3 og 7C så er det sikkert nok å ta i for de fleste.
Her er fører på Utom og her er fører for Sandspollen på 27 crags



lørdag 20. august 2016

1000 gode grunner til at Drammen er en av de beste sportsklatrebyene

Drammen klatreklubb kan nå i august skryte av å ha over 1000 klatreruter med alle de nye laget i de siste årene. Drammensregionen, som også inkluderer Lier og Røyken og litt i Eiker-kommunene, har 33 klatrefelt og 14 buldreområder i tillegg. Det er det knapt noen andre norske byer som kan matche dette tallet.

Her er nok den beste oversikten over alle klatremulighetene i området, med smått og stort, en nettside som vedlikeholdes av DKK-sjef Anders Johansen.

Oversikten over alle rutene og feltene bekrefter bare min påstanden her i bloggen fra 2009. 

En liten gjennomgang viser at det er bare Bergen som kan matche Drammen som klatreby. Ifølge rutedatabasen til Bergen klatreklubb (ja, de har faktisk laget en slik en. Utrolig hva en universitetsby fikser), så er det 1022 ruter i Bergen og Sotra/Øygarden. Uten forkleinelse for Drammensgranitten, så er nok steinen også bedre. Og Drammen mangler de bratte linjene i Loddefjord. Men været er dritt da. Og med tanke på kjøreavstanden, så kan man fra Drammen nå en haug med flere klipper innenfor for samme avstand. Så jeg tenker vi sier even-steven mellom Drammen og Bergen.

Oslo er en bra klatreby men er ikke i nærheten av å ha like mange ruter så sant byen ikke inkluderer alle rutene i Drammensområdet og i Østfold og Vestfold som sørger for at det er 1200 ruter i den siste "Oslo"-føreren. Bratte Rogalands Venner har 900 sportsruter, men det inkluderer også felt halvannen times kjøring fra Stavanger/Sandnes. Kristiansand har mye stein, men det er nok ikke i nærheten av like mange etablerte ruter.

Trondheim har stort sett bare Hell i rimelig nærhet. Selv til Ekne går det mer enn halvannen time. Tromsø, Molde og andre byer med fin klatring i nabolaget er ikke i nærheten av å ha så mange områder.

De største områdene ligger som perler på en snor nedover Lierdalen fra Bergflødt, Damtjern utover fjorden med Gullaug til Lahell til Hyggen. Og i Drammen ligger Bera som et av de større feltene i Norge hvor klatringen starter omtrent på asfalten på parkeringsplassen.

De siste årene har det vært en heftig nyetablering av nye ruter. Spesielt Hyggen vest og mellomveggen og nye vegger tilknyttet selve Hyggen, samt Kinnartangrenna litt lengre inn fjorden. Bare de siste ukene har et titalls ruter blitt etablert, inkludert et par 9- signert utrettelige Runar Carlsen. Men de fleste er lettere. Ifjor kom det også en haug nye ruter på Gullaug, selv om de nye har vært stengt i år pga freda fugl.

Og det er ikke slutt ennå. Det virker som om Hyggen-området langtfra er tømt for fine ugåtte klatrelinjer. Og sist helg var jeg på Tverråssen, hvor det ikke klatres så mye, hvor det kanskje ligger et femtitalls flotte linjer bare med de opplagte linjene. Men det er for klatrere som vil gå en time i skogen til et stort felt hvor kommunen har pålagt bolteforbud.

Buldringen har også tatt seg opp, både rundt Hyggen og lengre nedover på Hurumlandet på Oslofjordsiden. Der blir det også en stor buldrefestival neste helg.

Og med det nye Klatreverket er det blitt veldig bra treningsmuligheter for både ledklatring og buldring. Og i motsetning til Oslo er det ikke stappfullt hver eneste kveld - ennå.
Så lurer man på hvor man skal flytte som klatrer, så er Drammen verd å satse på. Vi har plass til flere gira sjeler. Foreløpig er det mange ganger flere klatreruter enn klatrere i området.

fredag 19. august 2016

En nordisk deltaker til semifinale i verdenscupen i Imst

Kajsa Rosen ble eneste nordiske deltaker i verdenscupen i Imst i ledklatring fredag i Imst i Østerrike. Hun ble nummer fem. Tina Johnsen Hafsaas fikk 43. plass, rett bak 15 år gamle Nea Herforth Baehr fra Danmark.

Hannes Puman ble best av de nordiske herrene med 33. plass. Svenske Kristoffer Lindback ble 47. Thilo Schröter ble nummer 51. 

lørdag 13. august 2016

Per Eugen deltar i OL 22 år etter klatreulykken som gjorde ham lam

Det er hyggelig at Budstikka nå forteller historien om Per Eugen Kristiansen sin deltakelse i Paraolympics i seiling. Sommeren 1994 ble han lam fra livet og ned etter at håndtak løsnet og en sikring sviktet og han falt ned med ryggen på en utstikker på Jugoslavruta på Hornaksla. Ulykken skjedde på den første taulengden opp fra førsterampen, for de som er kjent.

Det er tilfeldigvis den samme taulengden hvor en klatrer døde noen år tidligere, selv om det ikke var noen sammenheng mellom sted og hendelse.

Siden har Per Eugen vært aktiv både flere områder både idrettslig og i arbeidslivet, men det er seiling som har vært den store konkurransegrenen med mange sterke resultater og som nå blir kronet med deltakelse i den største konkurransen på området.




fredag 12. august 2016

Hannah Midtbø beste nordiske med 21. plass i verdenscupen

Hannah gjorde en solid jobb men var dessverre et forsøk for mye til å nå semifinalen i dagens kvalifisering i verdenscupen i buldring. Dermed havnet hun på delt 21. plass, rett utenfor semien.

Hun gikk fire av bulderne på 7 forsøk, og gikk fire sonetak. Dette var klart bedre enn de andre nordiske klatrerne. Kajsa Rosen ble neste nordiske med 39. plass.
Junior Sunniva Haave ble nest beste norske med en 51. plass. Deretter fulgte Tina Johnsen Hafsaas på 59. plass og Mie Kastet på 67. plass. Totalt deltok 83.  

Ingen norske og nordiske herrer til semifinale i verdenscupen i buldring

Thilo Schröter var den nærmeste av de norske å nå semifinalen i buldring. Men han fikk et sonetak istedet for topptak på den tredje bulderen, og det var ikke nok til å nå finalen med tre uttoppinger. Han havnet på 43 plass av over 140 deltakere.
Ingen andre nordiske herrer klarte å nå semifinalen, selv om finske Andy Gullsten kom litt lengre opp på resultatlisten. Der havnet også mange andre sterkinger som har vært i finaler og vunnet verdenscupfinaler , så det må ha vært en uvant eller hard kvalikk for mange. Totalt var 14 land representert i semifinalen, noe som viser hvor mange land som nå deltar aktivt. Flere av europas største klatreland er heller ikke representert i semifinalen, som for eksempel Storbrittania.
Kenneth Elvegård kom på 89. plass med en bulder og tre sonetak. Rolf-Martin Bjørnsgaard havnet på 128. plass med to sonetak.
Kvinnene har ikke klatret kvalikk ennå.
Semifinale og finale streames lørdag.

onsdag 10. august 2016

Tormod Granheim med tidenes norske alpinprosjekt

Tormod Granheim kunne i helgen markere at han har gått alle de franske toppene over 4000 meter med bestigningen av Aiguille de Jardin, og at han nå bare mangler tre topper på å gå alle i alpene. Det blir en av de største norske Alpe-prestasjonene.

Siden jeg var i kontakt med Tormod i helgen har også andre medier fått det med seg før jeg har hatt tid til å legge ut, så dette er allerede bra omtalt i Fri flyt og i NRK

En av sommerens mer omfattende turer var den lange traversen over Rochefortryggen og over Grandes Jorasses som Signar har skrevet om i bloggen sin her.

Tormod har gjennomført prosjektet over flere år, og skriver at han håper å avslutte med en bestigning av Weisshorn i Sveits.

Tormod Granheim har vært en av de mest rutinerte alpinistene som først og fremst har vært kjent for bratte nedkjøringer, blant annet med den tragiske turen ned Everest nordvegg for ti år siden som endte med at hans turkamerat Tomas Olsson omkom i en rapellulykke.
Han har de siste årene også blitt en svært dreven alpinklatrer, og var blant annet med på vinterbestigningen av Suser gjennom Harryland ved starten av Trollveggen for noen år siden med Andy Kirkpatrick og Aleksander Gamme.

lørdag 6. august 2016

Klatrekonkurranse på dypt vann i Stavanger


Adrenalin er årets store konkurranse med soloklatring over dypt vann. Den arrangeres i Vågen i Stavanger 12. august. Dette arrangementet er en videreføring av den samme konkurransen som ble arrangert i forbindelse med verdenscupen i Stavanger for ett år siden. I år blir det også gavekort i tusenkronersklassen fra Platou også til de beste.

Her er facebooksiden for eventet. 

Det blir også slackline-konkurranse over Vågen, som er det lille havnebassenget innerst inn mot torget i Stavanger. Det blir også barneklatring, parkour, dødsing og stupekonkurranse. Etterpå blir det også fest og overnattingsmuligheter hos arrangøren, med mye musikk og kanskje båtcruise dagen etter. Sannsynligvis en av årets store klatrefester med andre ord.

Her er fjorårets reportasje på NRK Rogaland

Arrangører er en solid liste av bra krefter: Bratte Rogalands Venner, Uburhedlaren Fjellsportgruppe, Sørmarka Arena, SIS Sportsenter, Klatrefabrikken, Stavanger Turistforening og Stavanger Stupeklubb. 

Jan Eivind Danielsen er primus motor for arrangementet, og den tidligere sølvvinneren i NM for fem år siden er også i OK klatreform med en ferskt pers på 8b eller 8b+ med Pura Dynamita i Hunnedalen i Rogaland. Den ble også repetert av Joakim Lois Sæther forresten, etter et par utenlandske stjernebestigninger som Daniel Andrada og Alexander Megos. 

fredag 5. august 2016

Albert Suthurst nær finale i Buldre-EM for junior. Svensk sølv

Albert Suthurst fikk en sterk 11. plass i den yngste ungdomsklassen i Buldre-EM i Østerrike. Svenske Markus Gillberg ble nummer to i finalen i kveld.
Albert hadde to forsøk for mye til finaleplassen i en svært jevn kvalifisering på juniorens første dag i EM i buldring.
Oppdatert: På søndag tok Leo Ketil Bøe en 13. plass, ikke så langt unna finale men dessverre ikke helt fram selv om han er svært nær de beste både i buldring og lead.
Ingrid Helene Amundrud fikk 17.plass i jenter A-klassen for 16-17 åringer. Hun ble beste nordiske. Lisa-Marie Kvandahl ble nummer 30 i denne klassen, men hun satser også mest på ledekonkurransen senere i år.
Sunniva Haave fikk 19. plass og lyktes nok ikke helt å få ut nivået sitt i juniorklassen, men det var også den klart sterkeste og med finalister i den vanlige verdenscupen som vinner. I denne klassen ledet svenske Kajsa Rosen etter kvalikken, men den svært gode tauklatreren fikk litt vel harde flytt i finalen og endte sist der på 6. plass.
Lea Schmitthenner fikk 35. plass i jenter klasse B, altså 14-15 åringene.






Magnus Midtbø soloerer 9- i Bergen




Magnus Midtbø skulle klatret storvegger på Vestlandet med Alex Honold, men på grunn av regnet soloerer de heller gamle klassikere for Magnus i Bergen. Her er et instagrambilde av ham på Sagveggen utenfor Bergen hvor han klatrer 9- uten tau. Er det Øgletryne mon tro?
Alex Honold er kanskje verdens fremste soloklatrer på storvegger og harde rissruter, med utallige imponerernde og farefulle bestigninger på samvittigheten opp til grad 8+. Men selv han holdt seg unna denne buldrete 9- i Bergen.

Magnus har også markert seg med flere solobestigninger de siste årene, etter at han har trappet ned konkurranseklatring i verdenstoppen. Han gikk blant annet grad 7 solo på den høye Verdon-veggen.

(Og så skjønner selvsagt alle at det ikke er noen som bør repetere disse stuntene, og ihvertfall ikke uten å matche Magnus sine klatreferdigheter. Så alle som ikke går 9b eller hardere dropper å repetere dette - ikke sant)



Erik Grandelius klatrer 9a-rute i Hanshelleren





Supersvensken Erik Grandelius fortsetter å imponere på norsk jord. Nå har han gått 9a-ruta Witchhammer i Hanshelleren i Nord Trøndelag. Ruta er gradert 9a, og er dermed en av de hardeste nordiske bestigningene i Norden. Erik gikk også denne graden i fjor i Sveits.
Han har også gått flere harde ruter opp til grad 8c+ i Hanshelleren, inkludert førstebestigningen av Muy Verdes. Han har også klatret mye i Norge i sommer, og blant annet onsightet et par nierruter i Romsdal.

torsdag 4. august 2016

Åtte norske juniorer til Ungdoms-EM i buldring

Bare to dager etter at klatring blir OL-gren i Tokyo om fire år, så skal åtte norske juniorer konkurrere i EM i buldring for juniorer i Langenfeldt i Østerrike. Den yngste klassen konkurrer fredag og resten lørdag.

Delegasjonen er svært preget av Oslo-miljøet, det er bare Leo Ketil Bøe som ikke konkurrerer for Oslo eller Kolsås klatreklubb.

Leo Ketil Bøe kan på en god dag nå finalen, slik han gjorde i siste europeiske ungdomscup. Albert Suthurst gjorde det også bra, og med litt mer rutine kan det kanskje gå et hakk bedre og finaleplass denne gang. Det kan også Sunniva Eik Haave, selv om det var litt opp til finaleplass sist.

Ingrid Helene Amundrud kan kanskje også få utnyttet kjempekreftene sine maks og treffe på finaleplass. Og så er det morsomt om noen av de andre overrasker og setter alle tips til side.