søndag 28. januar 2024

Ingrid Kindlihagen nr.8 i stor buldrekonkurranse, tre norske i semifinalen


Bilde fra livefeeden fra Dockmasters 2024 på Youtube, hvor Ingrid går et bulder som flere av verdens beste konkurransebuldrere ikke klarte


Ingrid Kindlihagen var svært nær en finaleplass i en av de største buldrekonkurransene i Europa utenom verdenscupene, men endte på en sterk åttenplass blant noen av Europas beste buldrere. Også Sunniva Haave (11. plass) og Regine Storå (20. plass) kom til semifinalen i Dock Masters i Nederland. 

21 år gamle Ingrid, som representerer Haugaland Klatrelag, gikk tre av fire buldre, og hadde en hånd på topptaket i den fjerde semifinalebulderet men kom akkurat utenfor det sterke finalefeltet hvor flere av de beste i verdenscupen deltok. Det er et signal om at det kan bli en spennende sesong og kanskje med håp om semifinaler i verdenscupen, etter at hun ble norsk mester i 2023 og tok enda en andreplass bak Sunniva Haave i Nordisk, men hvor litt skade stoppet de sterkeste internasjonale prestasjonene.  

Finalen er i kveld, og samler flere av de beste europeiske kvinnelige buldrerne minus de aller beste franske, tyske og slovenske buldrerne. 


søndag 14. januar 2024

Endelig: Isklatrefører for Østlandet fra Lars Wegge



Med føreren Isklatring på Østlandet har Lars Wegge, utgitt av Fri Flyt, laget en veldig etterlengtet oversikt over all isklatringen som er spredt ut over Østlandet. 

Føreren fanger stort sett alt som ikke allerede er dekket av isklatreføreren for Rjukan og for Hemsedal, de to mest etablerte områdene. Det er en gåte at ingen har tenkt på det før, for Østlandet har tre ting som treffer isklatringen bra. Det er åpenbart flest isklatrere på Østlandet, hvor halve befolkningen bor. Det er en lang og som regel ganske stabil isklatresesong fra før jul til utpå våren hvis man er heldig, nesten halve året. Og det er mye isklatring spredt omkring i daler, juv og sider. 

Føreren tar for seg det sentrale Østlandsområdet, og de viktigste stedene i Telemark, Hallingdal og Valdres, hvis vi som sagt ser bort fra Rjukan og Hemsedal, som jo er to av de viktigste områdene i Norge historisk sett og med ganske trygge sesonger. Heller ikke Gudsbrandsdalen er dekket, for der er det også egen fører. 

Så dette er en veldig velkommen fører fra Lars Wegge. Den er fint laget med gode oversikter og bilder, og det er ingen lett jobb for et såpass flytende medium som isklatring hvor gradene er vanskelige å sette og det ofte kan være litt uklart hvem som har gjort hva opp gjennom årene på ymse steder her og der. Det er mange linjer spredt her og der, og det har vært fint å få dokumentert dette på ordentlig vis. 

Over halve føreren tar for seg nærområdene til de to store byene Oslo og Drammen, og viser hvor mye fin klatring som finnes i nærområdene til hovedsstaden og rundt Drammen og opp på Ringerike og Sigdal. Det er også en solid gjennomgang av de to store dalførene Hallingdal og Valdres, hvor det er mye spennende og endel langt. Føreren for Telemark er mer sporadisk, men med noen klassikere. 

Wegge har også laget fine profiler av ivrige isklatrere, primært fra den tiden hvor han har vært aktiv selv fra rundt 2000-tallet. Det bidrar til å gjøre boken lesverdig ut over de rene beskrivelsene. Det historiske perspektivet ut over dette er delvis ivaretatt med en solid omtale fra Leslie Ayres om klatringen i Valdres. 

Så alt i alt er denne føreren et svært viktig tilskudd til isklatringen i Norge, og gir inspirasjon til å hakke seg opp de frosne fossene og veggene i den lange vinteren vi er midt inne i. 

P.S: Jeg kjenner Lars Wegge godt gjennom klatringen i Drammen, og har også laget klatrefører for Drammensgranitt med ham. 




torsdag 11. januar 2024

For første gang på 16 år var det ingen dødsfall fra klatring i Norge i 2023

Her er grafikken fra facebookposten fra sikresider.no som viser antall dødsfall fra klatring de siste 30 årene. Takk for lånet og den gode jobben.

Ifølge sikresider.no, som drives av Norges Klatreforbund, så var det ingen dødsulykker knyttet til klatring i Norge i 2023. Dette er første gang på 16 år at det ikke var ulykker, mens det heller ikke var dødsfall i 2006 og 2002. 

Totalt er det registrert hele 61 dødsfall i klatring i de 30 årene fra 1994 til 2023 hvor det har vært en systematisk oppfølging av dødsfall og skader i forbindelse med klatring, hvis jeg har telt riktig på den svært gode oversikten som Klatreforbundet har ført omtrent siden starten i Ulykkesdatabasen

Så la oss glede oss over situasjonen i 2023, gjøre alt vi kan for at det fortsetter i 2024,, og sørge over alle de klatrerne som har mistet livet i disse årene i mange typer ulykker. Og takke klatreforbundets sikkerhetskomite for det gode arbeidet. 

Statistikken viser også at det omkom flere klatrere før, selv om antall klatrere har økt markant samlet sett. Mens det var 2,7 døde per år det første tiåret, så var det 1,8 per år det siste tiåret. 

Leo Ketil Bøe onsighter 8b+ i Spania

Leo Ketil Bøe har gått Humildes pa Casa (grad8b+) i Oliana på blikk, altså uten å ha sett noen klatre den før,  Dette er sighte-pers for Bøe, som ellers fikk mye oppmerksomhet da han flashet 8c for halvannet år siden i østerrike (med flash har man sett noen gå ruta eller flyttene).

Dermed er Leo nest beste bergenser, og nordmann, på å onsighte ruter siden Magnus Midtbø som en av de første i verden gikk graden 8c+ onsight i sine storhetsdager på uteklatring. 

Leo gikk også Mind Control grad 8c i andre forsøk, etter noe som på hans oppdatering på 8a.nu virket som et godt flash-forsøk.