tirsdag 29. september 2015

Tre av verdens bedre klatrere gÄr harde ruter i Flatanger

Fra Daniel Woods instagram-konto.

Den amerikanske klatrestjernen Daniel Woods har gÄtt 9a+ ruta Thors hammer i Hanshelleren i Flatanger, melder bÄde hans klatrekollega Ethan Pringle og flere facebooksider for klatring. Lagt til torsdag: NÄ har ogsÄ Ethan Pringle gÄtt ruta.
Den amerikanske klatreren Dave Graham har gÄtt en av de andre harde rutene, The Illusionist.

Wood gjÞr fjerde bestigning av ruta, som ble gÄtt av Adam Ondra og repetert av Alexander Megos og Jakob Schubert i august (takk til Kenneth i kommentarfeltet for den tilfÞyelsen). Og Pringle er femte bestigning (takk tik AsbjÞrn for opplysningen i kommentar)

Bestigningen av den lange ruta tok 45 minutter, og han falt helt i toppen og ble stoppet av regn i flere dager. 

mandag 28. september 2015

Klatring blir OL-gren i 2020

Sportsklatring er en av fem grener som er blitt tatt ut som OL-gren, rapporterer BBC.

Sportsklatring er anbefalt som en av fem idretter inn mot OL i Tokyo i 2020. Sammen med andre livsstilsidretter som skateboard og Surfing. OgsÄ karate er blitt med.

Lagt til mandag etter lunsj:
Her er NRKs sak, blant annet med intervju med klatreforbundets leder Reidun BolsĂž

Og her har klatreforbundet lagt ut en sak pĂ„ det. 

#girlsoncracks2015 er blitt en av de stĂžrste klatresamlingene


Takk til QuĂŽc LĂȘ for bildet fra HĂ€ller-campen. 

Med 85 kvinner samlet under HÀller i BohuslÀn mÄ #girlsoncracks2015 vÊre en av de stÞrste klatresamlingene. Antall deltakere har Þkt kraftig, og nÄ var det fullt av telt og deltakere pÄ den nye campingen pÄ gÄrden til Bengt under den mektigste klippen i BohuslÀn.

Med sÄpass mange deltakere, og en sterk vekst, sÄ tror jeg dette nÄ har etablert seg som en av de stÞrre klatresamlingene i Norden, uten at jeg sitter med noen fakta pÄ omrÄdet.

Samlingen bestod av noen drevne klatrere og guideaspiranter som holdt workshops pÄ de nÊrliggende klippene i kameratredning, leding pÄ egne sikringer og andre tema. PÄ kveldene var det foredrag med blant annet Johanna Tiensu StÄlnacke som fortalte om hvordan hun prÞver Ä leve av klatringen, og av blant annet Hanna Bugge og Hilde Aass som fortalte om sommeren klatretur til storveggene pÄ GrÞnland.

Siden jeg av naturlige grunner ikke var med pÄ samlingen, ut over Ä klatre med en girl/datter pÄ HÀller, sÄ er det bedre Ä la bildene som ble tagget med samlingen tale for seg.

Samlingen ble arrangert av Marthe Stensrud, Siri GjendemsjĂž, Hanna Bugge og Eirin Nordhus i regi av Oslo klatreklubb og Norges klatreforbund. Begge disse har forĂžvrig kvinnelige ledere. I tillegg var lederen for Norsk Tindeklub, Elisabeth NĂžst, pĂ„ samlingen. Og uten at det skal tillegges altfor mye verdi i seg selv, sĂ„ er det vel fĂžrste gang det er kvinnelige ledere pĂ„ topp i tre av de sentrale klubbene i Norge.

Et bilde publisert av anne kari👣skarpodde (@annekariskarpodde)

Et bilde publisert av anne kari👣skarpodde (@annekariskarpodde)

Et bilde publisert av anne kari👣skarpodde (@annekariskarpodde)
Et bilde publisert av anne kari👣skarpodde (@annekariskarpodde)

sĂžndag 27. september 2015

9-Äring falt i bakken og fraktet med helikopter i BohuslÀn

Det skjedde en ulykke lÞrdag da en ung gutt falt i bakken fra 6-7 meter pÄ eller ved ruten Villskudd pÄ Velseröd i Bohuslan. Gutten, som ikke var norsk, ble fraktet bort av klatrere og sÄ flydd ut med helikopter.

Heldigvis ser det ut til Ä ha gÄtt bra etter forholdene med et hÄndleddsbrudd og noen flere skader, mens hjelmen kan ha forhindret hodeskader.

Øyenvitnebeskrivelser og dialog etterpÄ tyder pÄ at det var et selskap med flere voksne, men bare en klatrer. IfÞlge en svensk klatrer som oppdaterte informasjon om ulykken pÄ en facebokside for BohuslÀn-klatring sÄ var Ärsaken til bakkefallet er sannsynligvis at Ättetallsknuten ikke var tredd tilbake. Knuten skled dermed opp ved fÞrste belastning. Det er en av de vansligste fallÄrsakene, og Ärsaken til at det stresses med kameratsjekk. Det ble tilsynelatende ikke gjort i dette tilfellet.

Jeg tror dette er en av de fÞrste slike ulykkene i Norge/BohuslÀn som jeg kjenner til hvor barn har gÄtt i bakken utendÞrs. Men jeg har vÊrt vitne til nesten-ulykker innendÞrs i lignende situasjoner med flere voksne, bare en klatrekyndig og mange barn.

Det er lett Ä bli berÞrt av dette selv siden jeg var pÄ en annen klippe og som vanlig med tre barn, og ofte har vÊrt pÄ klippen med en haug med andre barn. Slike ulykker tydeliggjÞr selvsagt at klatring er en risikosport og at det er nÞdvendig Ä vÊre nok kompetente klatrere - uten at jeg i det hele tatt antyder at de som var involvert i helgens ulykke ikke hadde kompetanse. Ingenting tyder pÄ det, og de fleste av oss har vÊrt i situasjoner hvor vi har glemt Ä knyte knuten godt nok pÄ oss selv. Ansvaret er selvsagt ennÄ stÞrre nÄr vi involverer egne eller andres barn, og sÄnn sett er det grunnen til Ä skrive denne bloggposten for Ä minne oss alle om dette.

Utfordringen er selvsagt at klatring blir mer og mer vanlig som aktivitet, og kanskje spesielt hos barn. Det begynner ogsÄ Ä bli flere foreldre som tar med barna pÄ klatring ute.Fordelen innendÞrs er at det er noe mer oversiktlige forhold, selv om det ikke alltid kjennes slik. UtendÞrs er det mindre strukturer som gjÞr at folk fÞlger hverandre opp.

Dette gir litt inn i debatten om tilrettelegging utendĂžrs, for det er klart at med mange bolteruter og toppfester sĂ„ senkes terskelen for Ă„ ta med barn ut selv om man ikke er sĂ„ veldig dreven selv. Det er selvsagt umulig Ă„ vite om det vil Ăžke faren for ulykker. Men det er klart et ansvar som pĂ„virker ogsĂ„ de som er veldig opptatt av tilrettelegging. 

Tina Johnsen Hafsaas bedre enn Tyskland, Russland, Sveits, Spania, Canada, for Ă„ nevne noen

Og Tina Johnsen Hafsaas klatret likt med den beste britiske klatreren og hadde bare en italiensk klatrer foran seg da hun ble blant de 20 beste i sĂžndagens semifinale i Puurs. Selv med to Ă„rs sykdom og skader, som fremdeles plager henne, klarte Tina Ă„ passere flere andre i semifinalen.

Hun slo ogsÄ de to russiske kvinnene som har vÊrt i verdenstoppen i flere Är. SÄ nÄr man ser hvilke land som har bedre plasserte klatrere, sÄ koker det ned til ti land og det er bare de store konkurranselandene Slovenia, Frankrike og Østerrike som har mange utÞvere foran henne pÄ resultatlista.

Tina ser heller ikke ut til Ă„ ha hentet seg helt inn fra kyssesyken som har holdt henne nede i over ett Ă„r. Etter verdenscupen i Stavanger skriver hun at hun brukte et par uker pĂ„ Ă„ hente seg inn. SĂ„ det gjĂžr sĂžndagens prestasjon ikke  i mindre solid.

Lagt til i ettertid: Hun har ogsĂ„ omtalt semifinalen pĂ„ facebook, og mye tyder pĂ„ at hun hadde mer Ă„ gĂ„ pĂ„:" I fell off feeling completely fresh half way up the semi final because of a tiny mistake. It's frustrating, I gotta admit that, but at the same time I'm just happy I was able to enjoy the day. Climbing on a bad day like yesterday is not fun. Everything hurts and everything is stressful, and I forgot why I was there. But today my body was working with me and I was reminded of how much I love to compete." 

lĂžrdag 26. september 2015

Tina Johnsen Hafsaas til semifinale i verdenscupen


Fra Tinas instagramkonto

Tina kom nok en gang til semifinalen i verdenscupen, denne gang i lĂžrdagens kvalikk i Puurs i Belgia. Tina fikk 25. plass, og skal klatre semi i morgen.
21.Äringen, med syv NM-gull, kom ogsÄ i semifinalen i Stavanger, og begynner nÄ Ä stabilisere seg der etter et par Är med Þdelagt fot og kyssesyke. Hennes beste resultat er 14. plass i verdenscupen for to Är siden, fÞr hun ble rammet.

Semifinale sÞndag streames live pÄ det internasjonale sportsklatreforbundet fra klokka 10.

Leo Ketil BĂže, som fyller 16 i Ă„r, var eneste norske herre som deltok. Han ble nr. 58. Magnus MidtbĂž deltok ikke i helgens konkurranse.


torsdag 24. september 2015

Robin Mjelle gÄr Tro pÄ mirakler

Robin Mjelle har gÄtt Tro pÄ mirakler pÄ Hell, den fÞrste 8b+ ruten i Norge. Den ble gÄtt av PÄl Reiten for 20 Är siden, men har fÄtt begrenset med repetisjoner. I tillegg til Adam Ondra og Erik Grandelius tror jeg ikke det er mer enn en hÄndfull bestigninger fra norske klatrere.

Mjelle har gÄtt mange harde 8B-buldre, men dette er den fÞrste bestigningen av 8b+ og den fÞrste ordentlig harde ruta pÄ Hell.

Her er en video fra en tidligere bestigning av ruta. Tror det er Einar Sulheim.

Tro pÄ mirakler from Ida Marie HÞiaas on Vimeo.

sĂžndag 20. september 2015

Hannah MidtbÞ gÄr Pump Fiction

Getchaclimb pÄ Fetsund from martin mobraten on Vimeo.

Video av Hannah MidtbĂž og Kenneth ElvegĂ„rd pĂ„ Pump Fiction i Fetsund. Filming: Martin MobrĂ„ten. 

Hannah MidtbÞ og Kenneth ElvegÄrd har gÄtt Pump Fiction (grad 9) pÄ Fetsund. Dette er fÞrste kvinnelige bestigning av ruta, og vel ogsÄ fÞrste kvinnelig bestigning av grad 9 i Oslo-omrÄdet. (gi gjerne beskjed hvis jeg har oversett noe). Det er vel ogsÄ Hannahs andre nier pÄ norsk jord, hun har ogsÄ gÄtt fÞrste del av Nordic Flower i Flatanger gradert 9 eller 9/9+. De mange andre knallharde bestigningene opp til grad 8c+ har vÊrt i utlandet.

Pump var lenge ansett som en av de to fÞrste 9/9+ rutene i Norge da den ble gÄtt i 1995 samtidig med Tro pÄ mirakler pÄ Hell. I ettertid er vel Morrison, gÄtt av avdÞde HÄkon Hansen, pÄ MegaLÞkenhavna ogsÄ blitt oppjustert, og er dermed kanskje den fÞrste pÄ 9/9+ graden.

Etterhvert som det har blitt endel bestigninger av Pump, og folk har blitt sterkere, sÄ har graden blitt justert til 9. Bittert selvsagt for alle oss som mÄtte slite for Ä gÄ den, men det er jo positivt at sterkingene er blitt sterkere. Og grad ni er fortsatt hardt nok.

Lista over norske kvinnelige bestigning av grad 9 er fremdeles relativt begrenset siden Eva HelgĂž gjorde Hodet over vannet i 2010. Den ruta er senere, blitt nedgradert et lite hakk i noen fĂžrere, men uansett om den holder graden helt eller ikke sĂ„ var det en epokegjĂžrende bestigning som inspirererte flere til Ă„ klatre enda hardere .Ut over denne bestigningen er det vel bare Maria Davies Sandbu som har gjort niergraden fĂžr i Norge, med Satan Export pĂ„ Hell fĂžr Hannahs bestigning i Fetsund. Tina Johnsen Hafsaas har gĂ„tt grad 9 i utlandet. 

fredag 18. september 2015

Her er landslaget til nordisk mesterskap

Om to uker er det nordisk mesterskap i GĂžteborg. Norges klatreforbund har tatt ut 14 utĂžvere i senior- og juniorklassene.
Her er lista fra klatreforbundet, som er uten de store overraskelsene bortsett fra at Lisa-Marie Kvandahl sikkert bare er forglemt fra lesten som er publisert fordi hun stÄr pÄ deltakerlisten til svenskene. Jens Kristian Aasmundsen stÄr ogsÄ pÄ deltakerlista til arrangÞrene, sÄ han er vel ogsÄ pÄ lista:
Jon PĂ„l Hamre
Bergljot Hansen
Brage Birkelund Olsen
Rolf Martin BjĂžrngaard
Leo BĂže
Martine Limstrand
Aleksander Øritsland
Hauk Lem
Camilla Persen
HĂ„vard Helgesen
Martin MobrÄten
Maria Davies Sandbu
Tina Johnsen Hafsaas
Magnus MidtbĂž

Det skal ogsĂ„ vĂŠre slik at Jakob Heber Norum skal delta, uten at han stĂ„r pĂ„ noen av listene. 

Det er noen opplagte vinnerkandidater: 
Magnus MidtbĂž er en soleklar ener i seniorklassen, slik han har vĂŠrt i ti Ă„r nĂ„. 
Svenskene har like soleklare vinnerkandat i kvinneklassen med Kajsa Rosen, som strengt tatt er junior men like fullt har plassert seg pĂ„ topp ti i seniorklassen i verden. 

NĂ„r hun ikke stiller i juniorklassen, sĂ„ er den mer Ă„pen og Martine Limstrand kan vinne. Men der kjenner jeg nivĂ„et for dĂ„rlig. 

Juniorklassen for herrene er i utgangspunktet Hannes Puman med favorittstempel, men litt varierende klatring kan gjĂžre den interessant selv om det er all grunn til Ă„ tro at han vinner den hvis han stiller i den klassen og ikke i seniorklassen. Jon PĂ„l Hamre er den som har gjort det best av juniorene som stiller i de siste konkurranene, men hvis Jakob stiller sĂ„ kan det og det kan absolutt bli en bra plassering. Og her er konkurransen sĂ„ jevn av de norske at alle kan ta medalje. 

Leo Ketil BĂže og Lisa Marie Kvandahl kan begge vinne Youth A, 16-17 Ă„ringenes klasse. 

I den yngste klassen er det ikke tatt ut noen jenter, sĂ„ rekrutteringen derfra er kanskje litt krevende. Freya Duncan fra Sverige gjorde det best i junior-VM, mens sĂžstrene Oda og Marie Aagaard Lauridsen ogsĂ„ vil gjĂžre det bra. De bor i Ålesund, men representerer Danmark. 
I gutteklassen vil Jens Kristian Aasmundsen vĂŠre en medaljekandidat, mens svenske Ymer Alber er favoritt ut fra de siste konkurransene. 

Men foreĂžpig virker det ikke som om deltakerlisten eller listen over de norske uttakene er komplett, sĂ„ dette kan forandre seg fram til konkurransen. 





sĂžndag 13. september 2015

Ådne Haugen repeterer Draumkvedet (8c)

Draumkvedet er Damtjern og Oslos hardeste rute, og ble besteget av Ådne Haugen i dag. Ruta var et langliggende prosjekt som til slutt ble besteget av Leif Henning Broch Johnsen for et dusin Ă„r siden. For to Ă„r siden ble den repetert av Stian Christophersen, som oppgraderte den til 8c. Siden tror jeg ikke det har vĂŠrt noen bestigninger av den ekstremt fingertunge linja mellom de klassiske hardingrutene Stive Dempere (8+) og Maraton (9), som begge var de hardeste pĂ„ sitt nivĂ„ da de ble gĂ„tt. Ruta er ikke mer enn 10-12 meter hĂžy, og ikke mer enn litt overhengende. SĂ„ det ligger i kortene at det bĂ„de er smĂ„ tak og lang mellom dem.

Ådne har vĂŠrt litt "dark horse" de siste Ă„rene, med flere harde bestigninger. Han har ogsĂ„ gjort seg bemerket som landets beste trepleier, og jeg lurer pĂ„ om han ikke har vunnet internasjonale kĂ„ringer ogsĂ„ i Ă„ klatre i trĂŠr for Ă„ pleie dem. 

lĂžrdag 12. september 2015

Martin MobrÄten gÄr 8b+ i Flatanger

Martin gikk Nordic Flower, fÞrste del, som er gradert 8b+, i Hanshelleren. Ruta er 40 meter lang, og unngÄr de siste 15 harde meterne som bikker hele ruta opp i 8c+.

ForelĂžpig er det bare Magnus MidtbĂž og Sindre SĂŠther som har gĂ„tt 8c+ eller hardere i Hanshelleren, mens det er et par 8c-repetisjoner fra Henning Wang og John-Henry Nilssen, hvis jeg har forstĂ„tt det rett. 

NĂ„ kan Drammensklatrerne endelig mĂžte hĂžsten med innevegg

Displaying IMG_2839.JPG

Per ØdegĂ„rd og Sveinung Grande fĂ„r pĂ„ plass madrassdekket og dermed er buldreveggen pĂ„ Åssiden i Drammen klar for nye og etablerte klatrere. 

Mandag Äpner en ny innevegg i Drammen etter flere Är uten noen treningsmuligheter for klatrere i regionen. Til uka blir det gratis prÞveklatring, inkludert teknikkurs pÄ tirsdag.

Her er buldreveggen som Drammen Klatreklubb har fĂ„tt laget med hjelp av Team bygg i lokalene til Crossfit FĂžnix pĂ„ Åssiden(rett nedenfor Bera). Det er en buldre- og barnevegg. 5 meter bred og hĂžy barnevegg, og drĂžyt ti meter buldrevegg pĂ„ over fire meters hĂžyde og i tre ulike vinkler. En av de rĂ„este buldreveggene pĂ„ Østlandet i hĂžyde og bratthet, og det er skrudd opp et 20 talls buldreproblemer fra lett til ganske vanskelig.

DrammensomrÄdet har vÊrt den stÞrste byen i Norge uten verken klatrevegg eller buldrevegg i et par Är nÄ, etter at klubben mistet veggen pÄ KjÞsterud skole. Det har vÊrt flere planer om stÞrre vegger, men forelÞpig ikke blitt noe av det. SÄ nÄ er lÞsningen en buldrevegg i noen Är, og sÄ fÄr vi se om det skjer noe mer fra de gode kreftene som prÞver Ä realisere det.

Til nÄ har Drammensklatrere reist til Holmen klatresenter 20 minutter unna eller til Oslo. NÄ er reiseveien redusert til noen minutter for alle i Drammen, og forkortet betydelig for alle i regionen. Billig blir det ogsÄ, med bra halvÄrsabonnnement eller mÄnedspris og klippekort for medlemmer av DKK.

(Man skal alltid vÊre Äpen om bindinger, og i denne omtalen er jeg sÄ langt unna nÞytral som det er mulig Ä komme. ForelÞpig er jeg Sveinung Grande, meg selv og Patrick Pedersen som har vÊrt primus motor, med god stÞtte og pengebevilgning fra styret i klubben.)

Vi hÄper flest mulig blir med, bÄde for Ä klatre slik at satsingen gÄr rundt og gjerne bidra med ruteskruing og annen innsats for Ä skape et godt tilbud for nye og etablerte klatrere i regionen. Vi hÄper ogsÄ Ä starte barneklatring etter hÞstferien, sÄ bare ta kontakt hvis dette er aktuelt.

fredag 11. september 2015

Endre SandĂž Evensen repeterer Loddefjord 8b+

Endre SandÞ Evensen har lenge vÊrt en av de bedre konkurranseklatrerne, men nÄ har han ogsÄ tatt skrittet til litt harde grader og det fÞr fylte 20 Är.

19-Äringen repeterte Per Aspera Ad Astra, grad 8b+, i Loddefjord i Bergen. "NÄr man minst venter det, skriver han pÄ scorecardet sitt pÄ 8a.nu.

Ruta er en av de mange harde bestigningene til Sindre SĂŠther da romsdalingen bodde i Loddefjord, og ble gĂ„tt for ti Ă„r siden. Siden har den fĂ„tt fem repetisjoner. 

onsdag 9. september 2015

Her er Adam Ondras elleville bestigningsliste i TrĂžndelag

Adam Ondra har gjort nye knallharde fÞrstebestigninger i Flatanger og Hell de siste dagene i august etter verdenscup-konkurransen i Stavanger, rapporterer bÄde 8a.nu og Rock&Ice.

Verdens beste ruteklatrer har gĂ„tt to nye 9a-ruter og to 8c+ ruter pĂ„ noen fĂ„ dager. Han har gĂ„tt Witchammer (9a), en rute boltet av "polsknorske" Adam Pustelnik og som sveiver innom tre andre harde ruter. Ruta ble gĂ„tt i to forsĂžk. “Flatanger at its best", skriver han pĂ„ 8a.nu. 

Han gikk ruta Brunhilde low-start (9a), hvor ruta faktisk starter pÄ bakken og ikke fra en jumar-start som den fÞrste versjonen - hvis jeg har forstÄtt det rett.

PÄ scorecardet sitt pÄ 8a.nu har han ogsÄ fÞrt opp en 8c+ linje til som fÞrstebestigning, men sier det ikke er en fullverdig linje men det forelÞpige resultatet av det som skal bli en ny rute.

Han gikk ogsÄ en ny 8c+ rute pÄ Hell, som han ikke vet navnet pÄ, men som er oppfÞrt som det siste prosjektet i venstre del av Hell. Klatringen er 8c, men det andre klippet lÞfter graden.

Ondra har ogsÄ fÞrt opp syv ruter fra Tro pÄ Mirakler, grad 8b+ og ned til 9-, pÄ sin bestigningsliste for 31. august, men jeg vet ikke om alle - og de fleste onsight, ble gÄtt pÄ en dag. Uansett kjapt levert fra verdens beste norgesvenn.


mandag 7. september 2015

Klatre-aksjon for syriske flyktninger

To initiativer fra klatrere pÄ vei til Kalymnos skal hjelpe flyktningene pÄ Kos.

Oslo klatreklubbs leder Siss Klev har tatt initiativ til at klatrere som skal pĂ„ den vanlige hĂžstferien pĂ„ Kalymnos engasjerer seg for Ă„ hjelpe flyktninger som nĂ„ venter i tusernvis pĂ„ Kos for Ă„ komme seg  videre oppover i Europa for Ă„ finne seg et nytt liv enn i et krigsherjet Syria eller andre land, eller som prĂžver Ă„ finne en bedre framtid enn som flyktning i Tyrkia.

Samtidig har facebookaksjonen "StÞtte til flyktningene pÄ Kos" blitt etablert av Mette Lise RÞdli og Birgit LÞpenthien.

Kalymnos er det vanligste reisemÄlet for norske klatrere pÄ hÞsten, og de fleste reiser om flyplassen pÄ den stÞrre naboÞya Kos. Mens Kalymnos i liten grad har fÄtt syriske flyktninger, sÄ er Kos en av Þyene sÄ nÊrme det tyrkiske fastlandet at det daglig kommer tusenvis med bÄt over det relativt korte sjÞstrekningen. PÄ Kos er de humanitÊre forholdene svÊrt krevende, og mottaksapparatet og Rode Kors har ikke vÊrt dimensjonert for Ä ta seg av den store Þkningen av flyktninger de siste ukene.

Her er oppfordringen deres:
Hei alle Klatrere og andre venner.
Birgit og Mette m flere skal pÄ klatretur til Kalymnos uke 39 og 40.
Vi Ăžnsker Ă„ hjelpe med det lille vi kan til flyktningene som er pĂ„ Kos. 

Du kan hjelpe med Ä stÞtte oss i arbeidet pÄ tre mÄter:

1. Fylle en bag med klÊr, tepper eller relevant utstyr som vi kan dele ut. Du kan fÄ en bag pÄ Max 20 kg gratis med om du flyr med SAS.

2. Gi en sum penger til mat og vann som vi kjÞper pÄ Kos og deler ut.

3. Du kan ogsÄ tilby Ä ta med en bag pÄ flyet for oss om du drar samtidig med oss med Ving den 18 september. Vi vil da fylle den med relevante klÊr, utstyr og lign og ta den med til Gardermoen.

Vi har opprettet en konto for formÄlet:
1208 21 16182 (B. LĂžppenthien)
Du kan ogsÄ overfÞre via Vipps til Birgits telefon nr: 41404680

Alle som er pÄ Kalymnos er velkomne til Ä hjelpe med det praktiske arbeidet. Vi kan informere etterhvert.
Del gjerne videre til andre klatrere og venner



Siss Klev skrev i helgen pÄ Facebook:
Appell til alle klatrevenner som skal til Kalymnos
18. september reiser jeg med mine to barn pĂ„ klatreferie til Kalymnos. Det er med blandede fĂžlelser vi reiser pĂ„ ferie til Kalymnos i Ă„r, nĂ„r vi vet at det pĂ„ Kos og andre greske Ăžyer er tusenvis av fortvilte mennesker som har reist fra alt de eier for Ă„ sĂžke trygghet og en bedre fremtid for seg og sine barn.
Jeg har vÊrt i kontakt med Ving om Ä fÄ tillatelse til Ä ta med ekstra vekt i form av klÊr, pledd og leker til flyktningbarn pÄ Kos som vi har samlet inn. Ving har ikke egne fly, men leier av SAS. Derfor er dette litt vanskelig, men informasjonssjef Elisabeth Larsen- Vonstett lovet meg Ä hÞre med SAS om dette lar seg gjÞre.
I en artikkel publisert 21. juni i VĂ„rt Land leser jeg at Apollo, Ving i Danmark og Sverige tillater kunder Ă„ ta med 20 kilo ekstra til dette formĂ„let. Jeg leser videre at dette ikke gjĂžres i Norge pĂ„ grunn av manglende henvendelse fra kunder. Les http://www.vl.no/…/charterturister-gir-bistand-til-flyktnin….
Jeg oppfordrer alle i Klatre-Norge som skal til Kalymnos fremover om Ä ta kontakt med kundeservice i ditt flyselskap/reiseselskap og be om Ä fÄ ta med ekstra bagasje i form av klÊr, pledd og leker til flyktningbarna.
Mobilnummer til informasjonssjef i Ving Elisabeth Larsen- Vonstett er 92 86 65 03. Er vi mange nok som ber om dette vil flyselskap/reiseselskap mÄtte gi etter.
Foto:John Riper
Mvh,
Siss
Styreleder i Oslo Klatreklubb
og medmenneske

P.S: Jeg er ikke helt uhildet i dette som blogger siden, jeg er kommunikasjonssjef i RÞde Kors, og blant annet har hatt en medarbeider fra RÞde Kors som har jobbet pÄ Kos fram til helgen pÄ oppdrag av internasjonalt RÞde Kors.

fredag 4. september 2015

Magnus MidtbÞ i svevet pÄ verdens hardeste solorute

´

Her er Magnus pÄ vei ned fra et forsÞk pÄ Es Pontas i Santany i Mallorca. Ruta gÄtt av Chris Sharma er en av de hardeste i verden, og definitivt den hardeste dypvannsoloruta.

Magnus har allerede satt sitt spor ved Ä flashe 9-/9. Om det blir mange forsÞk pÄ Es Pontas og et prosjekt er han litt usikker pÄ. Sharma selv brukte svÊrt lang tid pÄ Ä gÄ den, og uten kalk og beta er det et ordentlig seriÞst prosjekt selv for en av verdens beste klatrere.

torsdag 3. september 2015

Lisa pÄ 25. plass i Junior-VM. Svensk juniorfinalist

Lisa-Marie Kvandahl endte pÄ 25. plass i semifinalen i VM i klasse Youth A, som er 16-17 Äringene. Det var samme plass som etter to kvalifiseringsruter de siste dagene i Arco i Italia.
Som nevnt i forrige blogg var hun eneste norske i semifinalen.

Svenske Kajsa Rosen endte pÄ en sterk 3. plass og dermed finaleplass i den eldre juniorklassen. Svenske Hannes Puman klarte ikke Ä gjenta sitt fantastiske resultat fra forrige VM, og endte pÄ en 19. plass. I den yngste klassen fikk Ymer Albert en solid 14. plass.
I den yngste juniorklassen for kvinner fikk danske Nea Herforth Baehr 26. plass. 

Magnus MidtbĂž flasher 8a+ solo

Magnus MidtbÞ gjorde en sjelden flash av den harde og velkjente ruta Loskot and two smoking barrels, som er dypvannsoloering pÄ Mallorcas Þstkyst ved feriestedet Porto Christo. Jeg vet ikke om andre flash av denne harde ruta, hvor cruxet er en svÊrt lang catch hÞyt over bÞlgene.

Dette er ikke fÞrste norske bestigning. Jeg tror Torstein Eide og/eller Mads Mosti (satser pÄ at godt informerte lesere kan rydde opp i min sviktende hukommelse her) har gÄtt denne fÞr, de har vÊrt med pÄ mye morro i omrÄdet sammen med blant annet dypvannssolokongen Chris Sharma for endel Är siden.

Magnus har tidligere i Är gjort flere dypvannssoloer pÄ Hauktjern i Oslo, blant annet ruta Danne (grad 8+) pÄ SjÞveggen og jeg tror ogsÄ noe nytt.

Magnus har ogsÄ lagt ut et bilde av seg selv pÄ Es Pontas, en av verdens harde ruter gÄtt av Chris Sharma for noen Är siden som er en svÊrt overhengende linje med en vanvittig catch som gÄr over sjÞen litt lengre sÞr pÄ Þstkysten.

Her er Sharma pÄ Es Pontas

onsdag 2. september 2015

Lisa-Marie Kvandahl til semi i Junior-VM


Lisa-Marie klatrer i Arco i dag. Foto: Thor-Henrik Kvandahl.

Lisa-Marie Kvandahl ligger pÄ 25. plass etter den andre kvalikkruta i klasse 16-17 Är i junior-VM i Arco. Semifinale i morgen. Hun klatret til 21. beste plass i dagens rute, noen plasser opp fra i gÄr.

Her er resultatlista, som toppes av Ă„rets stjerneskudd Janja Garnbret fra Slovenia som har tatt flere andreplasser i Ă„rets verdenscup for seniorer.

For Lisa-Marie er dette ogsÄ interessant fordi hun har ett Är igjen i denne klassen, og sÄledes kan fÄ noe lettere konkurranse neste Är.

Jakob Heber Norum gjorde det ogsÄ et par hakk bedre i gÄr enn i dag, men ramlet akkurat utenfor semifinalen med 29. plass.

De andre norske deltakerne kom et stykke lengre ned pÄ listen.

Svenskene har fĂ„tt to deltakere i semi: Hannes Puman ligger pĂ„ 17.plass og Kajsa Rosen pĂ„ en sterk sjetteplass. 

tirsdag 1. september 2015

Norum og Kvandahl ligger best an i Junior-VM


Jon PĂ„l Hamre og Lisa.Marie Kvandahl i kvalikken, foto: Thor-Henrik Kvandahl.

Lisa-Marie Kvandahl ble den eneste av de norske juniorene med en plassering blant de 30 beste i den fÞrste kvalikken i VM for juniorer i Arco i Italia. Jakob Heber Norum ligger pÄ 31. plasss, men Jon PÄl Hamre rett bak. Resten av de norske havnet litt mer ned pÄ listene.

Det skal en kvalikk til fÞr resultatene teller, sÄ sÄ veldig avgjÞrende er det ikke. Men det gir Lisa-Marie og kanskje Jakob en sjanse pÄ semifinale. Begge klassene virker svÊrt store, og konkurrentene til Lisa-Marie er blant annet fast inventar i finalen i verdenscupen for seniorer.

Her er flere bilder fra kvalikkene, fra Thor-Henrik Kvandahl

Her er resultatlene i alfabetisk ordning fra fĂžrste dag i Junior-VM i tauklatring. 

Årets comeback: Andreas Hetland Olsen buldrer 8B (video)

Greatful Dead (8B) from Andreas Hetland Olsen on Vimeo.

Her er video av Andreas Hetland Olsen som gÄr den nye poppis-bulderen Grateful Dead (grad 8B) i Rogaland. Den ble gÄtt tidligere i Är og har pÄ kort tid blitt repetert av noen av landets sterkeste klatrere.

Andreas var for noen Är siden en av dem som gikk flest harde buldre, men har tilsynelatende tatt det litt mer rolig pÄ de aller hardeste bulderne. Men nÄ er han tilbake i 8B-gjengen.