tirsdag 31. mai 2022

Sunniva Øvre-Eide 7. plass i Europeisk ungdomscupen

18 år gamle Sunniva Øvre-Eide tok sin første finaleplass som juniorklatrer i den europeiske ungdomscupen i ledklatring i helgen og endte på en syvende plass. Hun har også vært i finaler i klassen Youth A og Youth B, og i fjor klatret hun også veldig bra på kvalikkruter i verdenscupen selv om det samlet sett ikke helt førte fram til semifinale. Dermed fortsetter hun å markere seg som et av de store talentene i norsk klatring, med noen av de bedre konkurranseresultatene internasjonalt og ikke minst på grunn av sine svært sterke uteresultater opp til grad 8b+. 

Hun var den eneste nordiske i noen av finalene i ungdomscupen. Anna Ackre fikk 23. plass i samme juniorkonkurranse, mens Trym Skuggen Landmark fikk 21. plass og Per Ravlo-Caspersen 23. plass i Youth A, og Teodor Kirkebø fikk 26. plass i juniorklassen. De andre norske kom såvidt jeg an se lengre ned på listene. 


fredag 27. mai 2022

Kristin Harila klatra Makalu og har på en måned toppet flere 8000 meterstopper enn noen norsk klatrer har klart til nå


Kristin Harila klatret i går Makalu og er dermed gått sin sjette topp over 8000 meter siden hun startet rekordforsøket med å gå alle 14 toppene over 8000 meter på et halvt år og bli den første kvinnen som har gjort det i en sesong. Dermed har hun på en måned vært på flere topper over 8000 meter enn noen annen norsk klatrer. Til nå er det Jon Gangdal og hans avdøde bror Sven Gangdal som har vært på flest topper over 8000 meter med fem hver. 

Ifølge The Himalaya Journal har Harila og hennes følge av Pasdawa Sherpa og Dawa Ongju Sherpa klatret seks topper over 8000 meter raskere enn noen andre. Tidligere har fem topper vært det meste klatret på 29 dager. 

Harila har, som blogget om her, klatret Annapurna, Dhaulagiri, Kanchenjunga i de tre første ukene, før hun gikk Everest og Lhotse på en enda raskere tid enn da hun i fjor var raskeste kvinne opp de to toppene, og før hun senere denne uka klatret Makalu. 





søndag 22. mai 2022

Kristin Harila fortsetter 8000 meters raidet med ny dobbeltbestigning av Everest og Lhotse på kvinnelig rekordtid

 Kristin Harila klatra det siste døgnet først Mount Everest og så Lhotse,  og hun gjorde det enda raskere enn da hun satte kvinnelig rekord på strekningen ifjor da hun klatra toppene første gang. Totalt tok det nå åtte timer å gå de to toppene, som er hennes topp nummer fire og fem i det superambisiøse prosjektet å klatre alle 14 toppene over 8000 meter på et halvt år og sette ny rekord på den prosessen. 



lørdag 21. mai 2022

Superhelgen med 3. plass for Ingrid Kindlihagen og 5. plass for Thilo Schröter i Europacupen

19 år gamle Ingrid Kindlihagen tok den andre norske pall-plasseringen i en internasjonal buldrekonkurranse siden Hannah Midtbøe tok bronsje i EM i buldring i 2008. Dette er en bra framgang med en 13. plass og en 10. plass i de to forrige Europacupene. 

Thilo Jeldrik Schröter tok kanskje også en av de beste norske buldreprestasjonene i en internasjonal konkurranse med en like sterkt 5. plass.

Tilsammen er dette en av de få gangene hvor Norge både har markert seg med herre og kvinne i finale i samme konkurranse. Leø Bøe kom også til semifinalen, så det var en sterk buldrehelg samlet sett. 

Sunniva Haave kom på 28. plass og Regine Storå kom på en svært solid 32. plass, en veldig god framgang fra de siste konkurransene. De to danskene kom lengre bak, og det var de eneste nordiske kvinnene som deltok. 

Ørjan Rødland Vaage kom på 43. plass, bak et par dansker og en finsk klatrer og foran den eneste svenske klatreren som deltok. 

Europacupen er blitt konkurransen for de nest beste utøverne, som ikke deltar i verdenscupen som litt tilfeldig går samme dag i Salt Lake City. Så det er litt vanskelig å sammenligne nivået, siden flere av de europeiske landene sender 2-3 utøvere fra hvert land maks. De som klatret ganske likt med Thilo har også som han plasseringen inn mot semifinale eller litt under i verdenscupen. De som Ingrid konkurrerte mest med har også gjort det bra i verdenscupen, så kanskje et tilsvarende nivå der.




søndag 15. mai 2022

Erik Grandelius repeterer Vai Mandar (8c) på Damtjern


Erik Grandelius har reptert den nye ruta Vai Mandar på Damtjern som Joakim Luis Sæther førstebesteg helt i slutten av mars. Erik har også gått Draumkvedet (8c) fem meter bortenfor, samt mange av de andre harde rutene i Oslo-området. 

Kristin Harila klatrer Dhaulagiri og Kanchenjunga, og har klatra fire av de 14 8000 meterne hun vil prøve seg på dette halvåret

Kristin Harila fortsetter å imponere med to kjappe bestigninger av topper over 8000 meter. Etter bestigningen av Annapurna klatra hun så Dhaulagiri og så Kanchenjunga. Begge disse har svært få norske bestigninger. Dhaulagiri tror jeg bare har en norsk bestigning fra 2011, da de tidligere verdensmesterne i Orientering Brit Volden og Øyvind Thon  og Stian Voldmo klatret toppen. Kanchenjunga har vel bare en norsk bestigning med Jon Gangdal i 2009. 

Dermed er Harila gått i gang med sitt ganske ambisiøse prosjekt om å sette ny rekord i rask bestigning av alle toppene over 8000 meter. Hun har varsla at Everest og Lhotse, som hun gikk raskt i fjor, er neste par ut. Samla sett har hun nå vært på fem topper over 8000 meter, og det er vel det samme antall topper som Cecilie Skog har vært på. 

mandag 2. mai 2022

Historisk gode resultater for norske konkurranseklatring de siste to helgene

To helger på rad har norske klatrere fått sterke resultater etter en periode med svakere resultater enn vi har vært bortskjemt med i flere år. 

Forrige helg vant Anna Ackre svært overraskende juniorklassen kvinner i den europeiske ungdomscupen i Portogul, etter at hun et par helger tidligere kom på 22. plass. Hun slo de fleste av utøverne som var med i påskens konkurranse i Frankrike, og så var det noen av utøverne som ikke reiste til Portugal. Det er lenge siden Norge har vunnet en slik konkurranse. Jeg kommer ikke på så mange seire siden Tina Johnsen Hafsaas vant flere for omlag ti år siden og Hannah Midtbøe før det, selv om Maria Davies Sandbu også har hatt sterke resultater. 

I den samme konkurransen tok Per Ravlo-Caspersen en sterk tredjeplass, også et av de bedre mannlige resultatene siden Magnus Midbø herjet i juniorklassen og ble juniorverdensmester. Per kom også til finalen i den samme europeiske ungdomscupen i Frankrike ved inngangen til påska, men da deltok de franske klatrerne også. Dette er det beste resultatet på herresiden siden Magnus Midtbø herjet i juniorklassene for omlag 15 år siden. Leo Ketil Bøe og Albert Suthurst har vært i finaler, men ikke på pallen. 


Denne helgen var det europacup i buldring i Praha, og tre norske klatrere kom til semifinalen. Sunniva Haave kom på delt tredjeplass i kvalifiseringen, mens Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide også kom til semifinalen.  Europacupen favner ikke alle de beste konkurranseklatrerne, for mange av dem prioriterer verdenscupen og var på vei til neste konkurranse der i Asia, men mange av de gode deltok og mange av de nest-beste deltok definitivt. Bare Slovenia, Frankrike og Storbrittania klarte å få like mange deltakere blant de 21 beste som kom til semifinalen. 

Thilo Schröter og Per Ravlo-Caspersen deltok også, uten å helt nå opp til semifinalen. 

Dette er første gang Norge har hatt såpass mange deltakere i en stor klatrekonkurranse, selv om det nok var et enda høyere nivå for et tiår siden da Tina Johnsen, Mie Kastet og Marie Davies Sandbu og Hannaha Midtbø kom til semifinalen på litt ulike tidspunkt i den enda mer krevende verdenscupen. På den andre siden er nok konkurransen hardere og bredden større nå, så uansett er det tegn på at en ny generasjon er på vei opp og i riktig retning mot et internasjonalt toppnivå.