Sunniva Øvre-Eide (15 år) fra Grenland fortsetter å markere seg som en av de beste unge og en av de beste kvinnelige sportsklatrerne. Sent torsdag på den siste dagen i oktober går hun Stive Dempere, en stram 8+ som var den første i landet på graden og som også regnes for stiv for graden. Dette er en av de yngste bestigningene, uten at jeg i farten helt husker hvem som har gått den i yngre alder, og også en av de få kvinnelige bestigningene.
Siden det var mørkt så ble den gått med en lykt hengt opp i treet som står ved naboruta.
I sommer gikk hun blant annet en rute grad 8a+, eller 9-/9 i norsk gradering.
Norge fikk fire nordiske mestere i klatring, men det var ikke tvil om at den mest imponerende vinneren var Sunniva Eik Haave. Hun toppet pallen i seniorklassen åtte måneder etter den alvorlige ankelskaden som kunne ødelagt klatrekarrieren.
For Sunniva var det lite som tydet på at hun skulle vinne sitt første seniormesterskap i nordisk i buldring etter at hun, i likhet med to andre kvinnelige konkurransebuldrere, ødela seg på buldring på et av Oslos buldreanlegg det siste året. Men siste helgen i oktober var comebacket komplett, da hun som eneste finalist gikk tre av de fire bulderne. Hun slo svenske Linda Sjødin, som nettopp har gjort et av de hardeste buldrebestigningene av kvinner med med New Base line (grad 8B+) i Sveits. Mie Kastet fra Bergen tok en fin fjerdeplass.
Thilo Schröter tok tredjeplass i herreklassen bak Andy Gullsten fra Finland, de to har kjempet om seieren de siste årene. Den unge sterke svensken Ymer Alber kom rett foran Thilo. Markus Bulow Berntsen var neste nordmann på lista, rett utenfor finaleheatet.
Norge to seirene i de to yngste juniorklassene. Theodor Kirkebø vant yngre junior gutter og tok sitt første nordiske mesterskap, og var den eneste gikk to buldre i finalen. Edel Lemvik på nytt imponerende av kvinnene med Sunniva Øvre-Eide på en like sterk andreplass i yngre kvinner junior.
Regine Storå vant eldre juniorklasse i en litt merkelig konkurranse hvor junior og senior konkurrerte sammen og juniorvinneren ble kåret etter kvalifiseringskonkurransen. Pussig løsning, men sterkt klatret av Regine.
For herrene i eldre junior ble Leo Chiba beste norske med en fjerdeplass.
I den mellomste klassen ble det tre pallplasser. Truls Mikaelsen tok sølv og Tobias Reidel bronsje, mens Ørjan Rødland Vaage tok fjerdeplass. I kvinneklassen tok Ingrid Kindlihagen bronsje, mens Emma Støver Wollebæk tok fjerdeplassen og Anna Ackre femteplass.
Nat til søndag 27. oktober klatrer Tina Johnsen Hafsaas semifinale i verdenscupen i Japan. Hun ligger på 22. plass etter de to kvalifiseringsrutene. Semifinalen og finalen streames på IFSC sin Youtube-kanal.
Dermed klarer Tina nok en semifinale etter en svært sterk 6. plass i EM i Edinburgh tidligere i høst, mens den forrige verdenscupen for en uke siden i Kina gikk sånn der med en 30. plass.
Albert Suthurst fra Kolsås KK ble nummer 12 i EM for juniorer i tauklatring. Totalt var det med i 19 i eldre junior, som ble arrangert i Voronezh i Russland.
Reiseveien kan kanskje forklare hvorfor ikke flere deltok, blant annet var det bare danskene som deltok ved siden av tre norske deltakere.
Han ble 6 av 7 som deltok i kombinert, det som tilsvarer OL-øvelsen hvor buldring, speed og tau legges sammen.
Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag ble nummer 25 av 26 i Youth klasse A (16-17-åringene). Han ble seks av seks som deltok i kombinert.
Ingrid Kindlihagen fra Haugland klatrelag ble nummer 25 av 26 i kvinneklassen Youth A, en liten kontrast til verdenscupen uka før hvor hun ble nymmer 28 i senior kvinner. Hun ble nummer syv av åtte i kombinert.
Det deltok ikke norske klatrere i de andre klassene.
Edel Lemvik fra BRV vant med den største seiersmarginen og onsightet noe som ifølge rutesetterne var grad 9- klatring til hun falt rett før toppen i finaleruta på Norgescupen for yngre juniorer, og var kanskje den som klatret hardest av alle klassene.
Helgens norgescup i Tromsø var vel den første byen i det nye og veldig flotte klatresenteret.
Yngre junior
Lemvik kom forøvrig ti flytt lengre enn sin sterke konkurrent Sunniva Øvre-Eide, de kommer nesten alltid like med den ene litt foran eller bak den andre. Begge disse klatret faktisk lengre på samme rute enn yngre junior gutter, hvor Kristoffer Raa Danielsen fra BRV vant rett foran Theodor Kirkebø fra Kolsås KK. Trym Skuggen Landmark fra Kolsås KK kom på tredje.
Vinneren av herreklassen var Leo Ketil Bøe fra Bergen KK. Seniorene klatret på samme rute som eldre junior herrer, og han kom til det samme cruxet som juniorvinner Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag og hjemmehåpet Leo Chiba fra Tromsø KK. Ørjan vant på bedre kvalifiseringsresultat . I seniorklassen kom Einar Sissener Engstad best av Tromsø-seniorene foran et par av de andre tilreisende deltakerne.
I eldre kvinner junior vant Anne Espolin Ackre fra Bergen Klatreklubb etter sterk klatring, foran Amanda Buer fra Oslo klatreklubb. Denne klassen var litt åpen siden de to beste ikke deltok etter at Emma Støver Wollebæk og Ingrid Kindlihagen var en og tre plasser unna en semifinale i EM for seniorer.
Kvinner senior klatret på samme rute, og den ble vunnet av Sunniva Eik Haave fra Oslo Klatreklubb og Maria Davies Sandbu på 2. plass. Her kom faktisk junior Anna et par hakk lengre i sin finale, klatringen på de litt store og slopy takene så ut til å skape problemer for seniorene.
Seniorklassene bar litt preg av å være utvidede klubbmesterskap, slik det lett blir når det er langt å reise for de fleste seniorene som konkurrerer aktivt. Så en stor takk til de tilreisende og til klatrerne fra arrangørklubben som sikret at det ble en bra resultatliste.
Arrangementet så også bra ut fra streamen, gratulerer til klubben.
Ellers var det mindre Oslo-dominans enn på lenge.
Her er klubbene som vant gull:
Bergen KK: To gull.
Bratte Rogalands Venner: To gull.
Oslo klatreklubb: Et gull, en sølv og en bronsje.
Haugaland klatrelag: Et gull.
Søndag var det norgescup i speed, hvor Leo Chiba vant gull for junirherrer og satt ny norgesrekord med under ti sekunders klatring. Regine Storå vant eldre junior kvinner.
Sunniva Øvre-Eidre vant yngre jenter junior, Theodor Kirkebø vinner yngre junior. Kvinner senior ser jeg ingen resultater fra, mens herrer senior ble et rent klubbmesterskap for Tromsø.
Kristoffer Klev klatret Electric Avenue (grad 9-) på egne sikringer på Skälefjell, samme helg som han også ledet Skreckpropaganda (grad 9-) på Galgberget og Crackoholic (grad 9-) på Ulorna. Det er flere bestigninger av denne graden på trad enn de fleste klatrere på dette nivået går i løpet av et klatreliv.
Først gikk Crackoholic, som nok er den snilleste av de tre, på lørdagen. Skreckpropaganda på søndag, og på ettermiddagen et kjapt forsøk på Electric som endte i bestigning.
Som Klev så fint oppsummerer en god helg med gode forhold: Bohus er gött ass.
Joakim kom på den eksklusive listen over norske klatrere som har besteget 8c med helgens bestigning av Fraulein på Kvam i Sogndal. Og han er på en enda kortere liste over klatrere som har klatret 8c sportsrute, 8b på egne sikringer og 8B bulder. De tre gradene var et samlet mål, skriver han på instagram etter helgens bestigning i Sogndal.
De tre gradene er hver for seg blant de mer krevende norske klatrere har gjort, selv om det ikke er toppnivåene. Kombinasjonen er svært krevende da det er får som behersket buldring og trad og sport såpass bra, ikke minst er det svært få som går 8b på egne sikringer. Jeg vet ikke i forbifarten om det er andre norske klatrere som har dradd det stuntet, mens norskbosatte Erik Grandelius har vel vært der.
Fraulein ble gått av Lars Ole Gudevang i 2010, og da den ble gått var det få andre ruter på 8c-graden selv om Robert Caspersen var først ute med graden i 1998 med Fryktelig i tvil.
Tina Johnsen Hafsaas fikk en 6. plass i EM-finalen, det beste mesterskapsresultatet i en ledkonkurranse for noen norsk kvinne i klatring. Hun ble dessverre i tidsnød etter å ha brukt tid på en catch, og ble dømt ut på tid 3-4 flytt unna en pallplass.
Hun klatret hakket bedre i semifinalen, med en fjerdeplass på en rute som hun klatret perfekt slik Tina kan på det beste hvor hun kombinerte rask klatring på crux-sekvenser med god utnyttelse av hvilepunkter underveis.
Ellers er det enda en gang grunn til å skryte av Emma Støver Wollebæk, som som juniorklatrer var ett flytt unna semifinale, og Ingrid Kindlihagen som var to plasser bak det. Det lover godt for tauklatringen på kvinnesiden.
Tina Johnsen Hafsaas er eneste norske som kom til semifinalen i klatring i Edinburgh. Men de to norske juniorene Emma Støver Wollebæk og Ingrid Kindlihagen var bare et par plasser unna semifinale i det jeg tror er deres første internasjonale seniorkonkurranse.
Søndag morgen 6. oktober klatrer Tina semifinale, og den streames av det britiske klatreforbundet. Hun kom på 17. plass i kvalikkene. Den største stjernen mangler, men ellers er det ingen mangel på de beste klatrerne å konkurrere med om finaleplass hvis Tina klarer å prestere på linje med VM hvor hun kom på en svært sterk 13. plass.
Tina er eneste nordiske deltaker i semifinalen. Svenskenes superklatrer Hannes Puman er ikke med. I herreklassen prøvde også Albert Ilsaas Suthurst seg, og kom på 44. plass i et litt tøffere møte med seniorklassen enn de to juniorkvinnene som ser at avstanden mellom svært krevende juniorklasser og seniornivået i europeiske konkurranser ikke er altfor stor.