lørdag 8. september 2012

Buldreslaget på Lillehammer, sett fra skjermen

The Battle på Lillehammer var en imponerende konkurranse med god gjennomføring, spennende deltakere, livedekning på nrk.no, og gode muligheter for bredden til å klatre selv i tilknytning til konkurransen. Det er utrolig at Lillehammer og Frode Osvold klarer å dra et slik stunt, slik han også gjorde for noen år siden med en lignende konkurranse. Men her toppet arrangørene dette, og har bare konkurranse fra et lignende Battle i Stockholm når det gjelder gjennomføring og deltakelse.

For en som bare hadde muligheten til å følge dette fra skjermen, så var det også en spennende og god opplevelse.

Daniel Woods vant herreklassen og Alex Puccio like klart kvinneklassen. Skal lenke til resultatlista når den foreligger. Søsknene Midtbø fikk hver sin 3. plass.

Men det er et par sider ved konkurransen som det sikkert er verd å se på.

Det var mange verdenskjente klatrere med i konkurransen, men få konkurransebuldrere. På kvinnesiden var det to verdenscupfinalister, Puccio og brittiske Mina. Det syntes på resultatlisten, selv om Hannah Midtbø var svært nærme en andreplass. Men her sørget skader for et par veldig gode forfall - blant annet enda en verdenscuptopp og supersterke Therese Johansen.

På herresiden var det bare en av deltakerne som har tatt poeng eller deltatt i verdenscupen i buldring. Det kan være flere årsaker til det. Men det gjør det mer til en showkonkurranse med profilerte ruteklatrere enn en reell konkurranse, og det hadde vært spennende å se hvordan buldrestjernene står seg i møtet med de som behersker verdenscupens konkurranseformat best. Selv ikke nordisk mester Anthony Gullsten var med.

Konkurranseformatet er også litt merkelig, hvor klatrerne bruker masse krefter på å skru hver sine buldre og jobbe på hverandres problemer dagen i forveien. Klatrerne virket tydelig slitne og sårfingrede, og manglet helt åpenbart overskudd, spesielt på andreforsøkene. Det påvirker den sportslige kvaliteten på konkurransen.

Det er spennende at NRK.no streamer hendelsen. Det gjør det mulig for andre enn lokale og tilreisende å få den med seg, og kan åpne for større interesse. Så får vi se om NRK også lever med en veldig muntlig og intern stil hos kommentatorene, hvor man skal være godt kjent med klatreslang, halvgrov humor, intern humor og tåle "jævlig bra" ganske mye. Til gjengjeld er kommenteringen preget av god kjennskap til deltakerne. Det er dessuten all grunn til å tro at vi som følger med på en slik videostream er godt inne i miljøet allerede. Du skal dessuten være rimelig gira for å følge med fra start 18.30 til slutt 22.30. Sett fra skjermen hadde konkurransen tjent på å bli mer klatring og mindre dødtid.
Men det er pirk i et ellers utrolig stilig arrangement.

13 kommentarer:

  1. konkurranseklatrerne kanskje opptatt med forberedelser til vm?

    SvarSlett
  2. Er ikke enig i det du sier om herresiden.
    Konkuranse formatet er ikke det samme som i en WC, så det er ingen grunn til å tro at en WC buldrer som f.eks Killian ville gjort det spesielt bra, selv om det selvfølgelig hadde vært interessant å se.

    Feltet som var samlet er noen av de beste ute buldrerne i verden i dag, noe som skulle bety reel konkurranse slik jeg ser det.
    WC klatrere ser en jo i WC så å samle de virkelig sterke gutta og se hva de kan få til på plast er jo i mine øyne mye mer interessant.

    Nordisk er jo desverre en vits da de beste sjelden deltar verken på dame eller herre siden. Nalle og Magnus er jevnt over på et nivå over Anthony Gullsten (selv om han har blitt veldig sterk i det siste) og at de ikke velger å delta i en konkurranse forandrer ikke det faktum.
    Det blir det samme på damesiden der Tina er nordisk mester men Therese (som ikke deltar) er betydelig sterkere.

    H.Wang

    SvarSlett
  3. Sant sant...

    Og kommentatorene til Ville og Hatten var de beste ever.

    SvarSlett
  4. Vel...etter min mening var kommentatorene og all dødtida de tingene som gjorde sendinga kjedelig å se på. Rett og slett kjedelig. Selv om noe av klatringa var spennende, gikk 90% av tida med til å høre på dårlig intern humor og språkforvirring.

    Jeg tror at en vanlig TV-sportskommentator, med et par av disse klatrekommentatorene som "eksperter" i bakgrunnen, ville klart å skape mer liv og gjøre det spennende å se på - faktisk selv om en slik kommentator antakelig ikke kunne noe som helst om klatring og buldring på forhånd. Og etter litt erfaring kan det bli langt bedre.

    Prøv f.eks. å leie inn Ole Kristian Stoltenberg som kommentator. Han har klart seg bra både i sykkel, fotball, langrenn, skiskyting og endel andre idretter og ville taklet buldring eller klatring like bra.
    Tror jeg, da.

    SvarSlett
  5. Bra at du kommenterer på kommenteringen:) Øyvind og Erik er to gromme karer, og det er viktig å ha bisittende ekspertise i en slik sammenheng. Men det var tildels uutholdelig internt, og man må jo spørre seg hva som er vitsen med å avfeie et spørsmål om hvorfor deltakerne sitter og vifter med hendene (det er jo en helt naturlig ting å undre på for en utenforstående) med at de bare vinket hjem. Uten videre, og riktig, forklaring etterpå. Ikke så veldig morsomt i grunn, og totalt uten informasjonsverdi. Om spørsmålet var alvorlig ment, og det kan det jo ha vært selv om det kanskje var mest venner og kjente som fulgte med hele sendingen, må jo svaret ha blitt oppfattet som temmelig arrogant.

    Om klatring skal ha nubbesjans til å bli en publikumssport (om det er det vi vil da), må man luke ut sånt tafatt sprøyt temmelig fort tror jeg. Jeg er helt sikker på at de to i kommentatorbua er i stand til å gjøre denne jobben på en utmerket måte, bare de blir gjort oppmerksomme på at det ikke til Trond og Vegard de kommenterer, men til potensielt interesserte som synes klatring er en spennende sport, men kanskje også en litt uforståelig konkurranseform.

    SvarSlett
  6. Kommentatorene rula! Uten dem hadde jeg sovna.
    Hvor ofte skjer det at du kan se på nrk statskanalen og høre på direkten at "den krimpen der er tynn!" og "han pouger, skikkelig fett å se ordentlig pouging!"???

    SvarSlett
  7. P.S: Apropos interesse for utenforstående seere: Trur de forstod mer enn hva jeg gjør når jeg se på snowboard: "Der dro han en 1260 flipflap innover screwdriver" "Utrolig flow og høyde på den grabben der". Og det er tross alt en OL-sport...

    SvarSlett
  8. Det var ikke fagspråket som var problemet med kommenteringa. Det er vel hele vitsen med å ha ekspertkommentatorer, at man skal bli loset gjennom uforståelige ritualer og faguttrykk. Problemet her var en i overkant intern tone, i tillegg til at oppriktige spørsmål fra utenforstående ikke ble besvart skikkelig. Det er greit at venner og bekjente synes at kommenteringa «ruler», men om man vil at klatring skal nå utafor den interne kretsen tror jeg man må belage seg på å bli litt mer inkluderende. Og det tror jeg gutta i bua kommer til å klare helt fint - for mitt vedkommende virket dette som mindre innkjøringsproblemer for en sport som holder på å modnes i den større mediesammenhengen (se bare hvor mye bedre overføringene fra ifsc har blitt, på bare et par år).

    SvarSlett
  9. Når det gjelder konkurranseformatet og deltakerne: Når du har Daniel Woods i teamet, så vet du at en av verdens kanskje sterkeste buldrere er med. Nettopp derfor hadde det vært spennende å sett ham og de andre sterkingene mot de beste konkurranseklatrerne.
    Formatet: Jeg er enig i at det er et litt annet format, men ikke veldig forskjellig. Det er ikke onsight, men øvet inn, men like krevende med et eller flere forsøk på kort tid og relativt kort hvilepause. Så kapasitet er like viktig som maks-styrke. Så jeg tror ikke forskjellen fra WC-formatet er så stort.

    SvarSlett
  10. Forskjellen ligger mest i vanskelighetsgraden på buldra.
    I en WC der onsight og isolat er tingen blir det å kunne lese et problem riktig fort kanskje den største utfordringen.
    Problemene er og ofte skrudd veldig tekniske med bruk av mye formasjoner og lite rett på grep som ikke nødvendigvis favoritiserer de sterkeste.

    I et format hvor ting er innøvd og skrudd av deltakerne selv vil vanskeligheten på buldrene øke betraktelig.

    Kapasitet er jo selvfølgelig alltid en issue, men maks styrke vil avgjøre mye mer her i mine øyne en i en WC.
    Bulderen Alex hadde skrudd var for eksempel en ren rett på styrke bulder som ingen av de andre jentene hadde sjangs på.

    Jeg er jo som sagt enig i at det er flere andre jeg gjerne skulle sett de klatre mot i dette formatet som f.eks Rustam, Dimitry og Killian.
    I dameklassen var det jo opprinnelig lagt opp til et ganske perfekt felt, iallefal om en hadde byttet ut Melanie mot Anna og fått med Akiyo eller Jain Kim.
    Men her vil jo folk alltid ha forskjellige meninger og interesser.
    Det er jo et spørsmål om resurser da disse utøverne skal flyes inn, fores, innlosjeres og oppvartes.

    Konkurransen slik jeg så den (live da ikke på skjermen) var tilnærmet perfekt og jeg er igjen veldig imponert av hva Rune klarer å få til på et sted som ikke akuratt er verdens navle.



    SvarSlett
  11. Hei Henning. Takk for en(da en) god tilbakemelding. Enig i at opplegget i Lillehammer er av en helt annen skala enn alt vi får til av konkurranser ellers i Norge og nær toppen av det vi ser internasjonalt. Imponerende.

    Dameklassen var i utgangspunktet det beste feltet jeg har sett, og så er det vanskelig å gjøre noe med skader. Men for kvinner så er jo Alex gjerne best både ute og i topp inne.
    PÅ herresiden er det et langt tydeligere skille, så det hadde vært morsomt med et møte mellom sterkingene Woods og co og verdenscup-finalistene.

    Også sett fra skjermen var det topp underholdning, og mest pirk jeg kommenterte. men jeg er enig med han som peker på at det er langt vanskeligere å følge en brettkonkurranse med sine ekstreminterne uttrykk. Jeg syns de to vennene våre klarte seg veldig bra målt mot tilsvarende livesendinger fra andre "battle" og verdenscupen. Et krevende format fordi det tar så lang tid.

    SvarSlett
  12. Woods konkurrerer jo i VM og har vært med i flere world cups i buldring... som henning påpeker er bulderne der ofte skrudd for å leses riktig og så flashes, mens nå var poenget å skru hardere for så å kunne kåre den STERKESTE og ikke FLINKESTE buldreren. Synes det blir litt dumt å trekke fram at formatet burde vært som et WC format- det har man jo i alle konkurranser ellers! Ltt av poenget med denne konkurransen var jo å gjøre noe nytt og annerledes..

    SvarSlett