Her er min årlige artikkel til bladet Norsk klatring over høydepunktene for klatringen i 2008 sett fra Norge. Bladet er selvsagt til salgs i Narvesen, og har også et eget nettsted.
2008 vil for alltid bli husket for tragedien på K2. Men ved siden av denne tragedien, har det også vært et fantastisk år for norske klatreprestasjoner.
Det er umulig å lage en oppsummering av klatreåret 2008 uten å starte med ulykken på K2 hvor Rolf Bae omkom. Nå er det dessverre vanlig at det omkommer en klatrer i løpet av et år, og det er like trist hver gang. Forskjellen i år er at det er en av de mest kjente klatrerne som har omkommet, på et av de mest kjente klatrefjellene, i en av de største klatreulykkene. Det har gitt ulykken en ekstra dimensjon og oppmerksomhet.
Men tross ulykken er det blitt klatret mer og hardere i 2008 enn noensinne. Her er noen av de mest markante klatrerne og prestasjonene som i større eller mindre grad har flyttet klatringen opp på et nytt nivå.
Magnus Midtbø
Nok et år har Magnus Midtbø overgått alle prestasjoner fra nordiske klatrere. I år er det enda vanskeligere enn før å ramse opp prestasjonene.
Utendørs har han som en av de ytterst få i verden gått graden 9a+, La Novena enmienda i Santa Linya. Det er bare et hakk under den vanskeligste graden som finnes, og bare et titalls klatrere er på dette nivået. Aldri tidligere har en norsk klatrere vært så nære det absolutte toppnivået. Med en 9a rute til i år, Kinematix i Frankrike, og totalt åtte ruter fra 8c og oppover er han i en helt egen klasse.
Konkurranseklatringen har hatt et like viktig gjennombrudd i år:
Finale i VM, femteplass sammenlagt i den mest prestisjetunge klatrekonkurransen i Arco, med en tredjeplass i onsight. Tredjeplass i Dima Rock marster, og flere finaleplasser i verdenscupen bekrefter at han er blant verdens ti beste klatrere – selv om det har buttet litt i noen konkurranser i høst. .
I tillegg gikk han bulderen Gjeddehenget, 8b/b+, i Matre. En av Norges hardeste buldre, helt til et tak brakk av og gjorde bulderen lettere.
Andre sterke herrer:
* Bergenseren Andreas Hetland Olsen har i all stillhet hatt et år som overgår alt det norske buldrere har prestert av harde buldre. Ikke bare har han etablert seg helt i toppen med å gå Madiba (grad 8B+) i Rocklands i Sør-Afrika, men han har også gått et dusin ruter fra 8A+ og oppover i 2008. Eivind Wang har tidligere gått en like hardt gradert rute i Rocklands, og gått en selv på Hell. Og Magnus Midtbø gikk en omtrent like hardt gradert en.
Hetland Olsen har også flashet en bulder gradert 8A, og er muligens den første som har gjort det.
Hannah Midtbø
Hannah Midtbø stod for en av årets overraskelser i konkurranseklatringen da hun ble nummer 3 i EM i buldring i oktober. Det er et resultat på et helt annet nivå enn tidligere, selv om seieren i buldrekonkurranser har vist at hun holder høyt nivå. 15.plass i årets siste verdenscup bekrefter at hun har blitt en av de gode konkurranseklatrerne. 18-åringen markerte seg for alvor da hun for to år siden ble den beste av jentene, og da hun i fjor tangerte det norske toppnivået med å gå 9-/9 i tillegg til å vinne nordisk mesterskap i både tauklatring og buldring.
Andre sterke jenter:
* Therese Johansen viste også i år at hun er en av Nordens sterkeste jenter. Hun gikk sin andre bulder gradert 7C+, bare et par andre jenter i Norden har vært på den graden.
* Eva Helgø ble med i den eksklusive klubben av kvinner som har klatret 9-/9 da hun i høst klatret Hells Angeles på Hell. Denne ruten var tidligere gradert ni. Graden er tidligere bare gått av Linn Karin Stendal, Therese Johansen og Hannah Midtbø. Det nordiske toppnivået på ruter er representert med Malin Holmberg, som i år klatret grad 9 og grad 9- i første forsøk.
* To kvinner har etablert seg med bestigninger av naturlig sikrede ruter. Kristina Pålsgård Nordhaug klatret Abrakadabra (grad 8/8+) på Lilla Galgberget, mens Sunniva Hoel Aas gikk Ibens bok (grad 8) på Ulorna. Begge rutene ligger i Bohuslen.
Alpinisme
K2-tragedien
Sjelden har det blitt klarere hvor meningsløs Himalaya-klatringen er når Rolf Bae omkommer samme dag som kona Cecilie Skog og Lars Nessa når toppen av K2. Da Bae omkom i israset som utløste en av de mest dødelige dagene i Himalaya-klatringen, så forsvant hele poenget i det som ellers ville vært en av de største begivenhetene i norsk høyfjellsklatring.
Skog er en av de ytterst få kvinnene som har besteget K2, og som i tillegg har vært på verdens to høyeste topper. Hvis det hadde betydd noe, så gjorde bestigningen Skog til en av verdens mer markante eventyrere med turer til verdens to høyeste fjell og de to polene. Nå betyr det ingenting.
Med bestigningen av K2 er det nå bare en håndfull topper over 8000 meter som ikke er besteget av nordmenn. Den høyeste er Kanchenjunga, som Jørgen Aamodt ikke helt nådde til topps på i sitt forsøk på å komme opp og stå på ski ned nå i oktober sammen med svenske Fredrik Ericsson.
Trango-repetisjonen
Trango er et av verdens fineste fjell, og norske klatrere har et helt spesielt forhold til fjellet.
Repetisjonen av norskeruta i våres fra Stein-Ivar Gravdal, Bjarte Bø, Sigurd Felde og nå avdøde Rolf Bae er den første skikkelige repetisjonen av den mytiske bestigningen i 1984. 84-bestigningen var både den fremste og mest tragiske prestasjonen i norsk klatrehistorie siden Hans Christian Doseth og Finn Dæhli omkom på vei ned fra den teknisk vanskeligste ruta i Himalaya på en av verdens største vegger.
I tillegg har vi nyturen opp til Trango Pulpit i 1999, som også innebar noe av den mest krevende tekniske klatringen i høyden.
Trango ble repetert i god stil og bekrefter sammen med andre turer at det kanskje aldri har vært så mange dyktige og pågående alpinister i Norge, på høyde med gullalderen tidlig på 80-tallet. At repetisjonen fikk så mye internasjonal oppmerksomhet viser også at nivået ikke har endret seg så mye de siste tiårene i forhold til alpinisme som i forhold til sportsklatring.
Andre markante høyfjellsturer
I år har to taulag gjort spennende bestigninger i Alaska.
* Trym Sæland og Ole Lied har gått Moonflower buttress på Mount Hunter, sannsynligvis den hardeste ruten i området gått av nordmenn på en generasjon. Ruten er en av de krevende klassikerne i med klatring opp til A3, og har Alaska grad 6. De to fikk også klatret to ruter i Ruth Gorge: Shaken not stirred og Ham and eggs.
For Sæland var dette enda en imponerende bestigning på en allerede lang liste fra Kjerag til Cerro Torre og gode forsøk i Himalaya. Ole Lied har tidligere markert seg med førstebestigning på Baffin Island i fjor.
* Nils Nielsen og Eilif Ruud gikk en ny rute i Ruth Gorge i Alaska, Kuriositeten, en 800 meter høy rute som involverte bratt is. De to gikk også Ham and Eggs på Mooses Tooth.
* Bjørn-Eivind Årtun og Marius Olsen klatret Exocet på Cerro Standhardt i Patagonia i november. Ruten er en av de klassiske harde rutene i dette værutsatte området, og en av de få markante norske bestigningen i området.
* 42 år gamle Årtun sørget også for den første fribestigning av Ultima Thule (grad 8) på Blåmannens nordvegg på Kvaløya sammen med svenske Oscar Alexanderson. Dette er den tredje friruten opp den bratte storveggen.
* Sindre Sæther er ikke bare en av tidenes beste norske sportsklatrere. De siste årene har han og faren Ole Johan Sæther blitt et av de mer produktive storveggsteamene i Norge. I år har de klatret mange spennende harde turer i Trolltindene. Blant annet har de gått en variant av den tsjekkiske vinterruta på Semletind med klatring opp til grad åtte i storveggen. I Semletindveggen har de gått en ny rute gradert 7+. De har også gått Norskeruta i Trollveggen i fri som de første (grad 7-). Og på Hornaksla har de gått Supercrack (grad 8-).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar